Zavod za turizem in kulturo Kranj
Glavni trg 2
Kranj
4000
Slovenija
SL
EN DE

Jesenski dogodki za vse okuse

Jesen nam v gorenjsko prestolnico prinaša bogat nabor kulturnih, kulinaričnih in zabavnih dogodkov. Med obiskom si poglejte še to ali ono znamenitost, preverite ponudbo lokalnih trgovinic, se okrepčajte v odličnih restavracijah… Naj vas očara jesen v Kranju!  

 

Mednarodni festival likovnih umetnosti

Kranj že šesto leto zapored gosti Mednarodni festival likovnih umetnosti in s tem dokazuje, da lahko parira ostalim likovnim prestolnicam. Tema letošnjega festivala je Simbol, znak in barva. S svojimi deli se bo predstavilo 131 avtorjev iz 21 držav. Kranj je od 28. septembra do 5. novembra nujna postojanka vseh umetniških sladokuscev, saj festival ponuja nabor raznovrstnih pristopov in praks za vse generacije.

 

Poleg osrednjega prizorišča, kjer se bo predstavilo 73 avtorjev, se obetajo še razstava o Jožetu Plečniku in njegovem delu v Kranju, razstava japonskih in zagrebških umetnikov, likovno srečanje Kranj – Škofa Loka, razstava nagrajenke ZDSLU za življenjsko delo prof. Anke Krašna, razstava Prešernovega nagrajenca Bojana Gorenca, razstava avstrijskih umetnikov, Alpe–Jadran krpanke in lokalna likovna produkcija.

 

 • Kje in kdaj? Različna prizorišča, od 28. septembra do 5. novembra 2018.

 

Prešernovo gledališče


Prešernovo gledališče je v slovenskem prostoru prepoznavno po tematsko provokativnih, estetsko izčiščenih in družbeno angažiranih uprizoritvah. To potrjujejo tudi premierne uprizoritve v novi sezoni. V drami Pesmi živih mrtvecev Matjaž Zupančič s svojim značilnim humorjem brez dlake na jeziku okrca slovensko politično sceno in družbi nastavi ogledalo. Vinko Möderndorfer se v drami Tri ženske sprašuje ali so nakupovalni centri postali orodje za doseganje sreče. Drama Teror gledalca sooči z etično dilemo »nemogoče odločitve«. Sodobna drama Naš razred je ta hip eno izmed najbolj uprizarjanih besedil poljske dramatike. Zgodba spremlja usodo desetih otrok v večkulturnem poljskem mestecu, ki sta jih od leta 1925 dalje zaznamovala razkol in sovraštvo stalinistične ter nacistične ideologije. Zrno soli prepleta slovenski in bošnjaški svet, išče podobnosti in razlike med deželama ter govori o tem kako so se dogodki polpretekle zgodovine odražali v življenju ljudi.

 

Noč čarovnic za otroke

Z oktobrom v Rove pod starim Kranjem pride tudi pravljični svet, ki ga čarovnice pričarajo najmlajšim. Otroci se bodo v družbi čarovnice Alje in njenih pomočnic sprehodili čez temačne rove, premagali strah in se srečali z različnimi čarovniškimi vragolijami.

 

 • V rovih bomo čarali med 20. 10. in 22. 10. ter 27. 10. in 29. 10 ob 16., 17. in 18. uri. Vstopnice so na voljo v Kranjski hiši in eno uro pred začetkom dogodka na blagajni pred Rovi pod starim Kranjem (Jelenov klanec). Odrasli 8€, otroci 5€.
 • NAGRADNA IGRA Noč čarovnic za otroke
  Otroci, izdelajte in fotografirajte vaš čarovniški pripomoček. Pokažite nam, kako izgleda vaša čarovniška palica, magičen klobuk ali najljubša čarovniška žival! Za sodelovanje v nagradni igri je potrebno izpolniti obrazec in ne pozabite naložiti fotografije. Časa imate do 15. oktobra do 12. ure. Podarili bomo trikrat po 2 vstopnici za Noč čarovnic za otroke. Naložite svojo izvirno fotografijo TUKAJ.

 

Noč čarovnic za odrasle

Valovi šumeči zdaj tebe žele, le urno, le urno obrni pete! V Rove pod starim Kranjem se bodo naselile pošasti iz rečnih globin. Po hodnikih groze boš odtaval/a v kraljestvo senc. Kako se bo s teboj poigrala tvoja domišljija? Spoznaj svojo temno plat in se pusti odpeljati tja, kamor si doslej nisi upal/a. Vendar pozor, pristaneš lahko v Slepi ulci.

 

V torek se bo groza iz podzemlja preselila tudi na Glavni trg, kjer vas bo spretna maskerka spremenila v strašno čarovnico ali zombija.

 

 • Rečne pošasti bodo v Rovih pod starim Kranjem strašile 30. in 31. oktobra od 16. do 22. ure. Vstopnice so na voljo v Kranjski hiši in eno uro pred začetkom dogodka na blagajni pred Rovi pod starim Kranjem (Jelenov klanec). Vstopnina 10€. Vstop dovoljen osebam starejšim od 14. let. Maskiranje na Glavnem trgu bo potekalo 31. oktobra od 15. ure dalje. Maskiranje odrasli 10€, maskiranje otroci 5€, brezplačne preproste poslikave otrok. Za maskiranje so potrebne predhodne rezervacije na naši spletni strani.
 • NAGRADNA IGRA Noč čarovnic za odrasle: Slepa ulca
  Zaupajte, ob ogledu katerega filma vas je bilo najbolj strah in se potegujte za dve brezplačni vstopnici. Časa imate do 15. oktobra do 12. ure. Podarili bomo trikrat po 2 vstopnici za Noč čarovnic za odrasle: Slepa ulca. Obrazec izpolnite TUKAJ.
 • PRIJAVNICA: Maskiranje na Glavnem trgu
  Kot Noči čarovnic pritiče, se boste letos lahko spremenili v strašno čarovnico ali zombija. Spretna maskerka vas bo 31. oktobra od 15. ure dalje na Glavnem trgu spreminjala v strašna bitja. Zaradi lažje organizacije so potrebne predhodne prijave (do 27. 10. do 12. ure). Število mest je omejeno! Prijavite se TUKAJ.

 

Vinska pot


Gastronomska prireditev (10./11. in 17./18. novembra) vsako leto pritegne več obiskovalcev, ki prihajajo od blizu in daleč. Dogodku piko na i doda še edinstvena atmosfera Rovov pod starim Kranjem. Bogato ponudbo vin iz vse Slovenije bodo tudi letos dopolnjevalni lokalni siri, namazi in mesnine. Obeta pa se tudi nekaj novosti, ki pritičejo 10. jubilejni obletnici dogodka.

 

 • Kje in kdaj? 10. in 11. ter 17. in 18. novembra 2018 v Rovih pod starim Kranjem.

 

Pester izbor koncertnih prizorišč

Ljubitelji dobrih koncertov lahko izbirate med različnimi prizorišči in glasbenimi zvrstmi. Na Bazenu bodo novo sezono odprli s koncertom legendarne skupine Mi2. V oktobru na njihov oder prihaja Veztax, ki bo poskrbel za tehno žur. V tradicionalni čarovniški večer pa vas bo pospremila skupina Joške v'n. Layerjeva hiša vas bo tudi jeseni razveseljevala z unikatnim programom. Trainstation bo poskrbel za vse alternativne navdušence. Na njihov oder bodo to jesen stopile skupine kot so Lambda, Jegulja, Mist, Stroj Machine, Brkovi in Antispin. V KluBar pa oktobra prihajajo Šank Rock in Nina Pušlar!