SL
EN DE IT

10 razlogov za obisk Kranja

Kako raziskati Kranj in ob tem neizmerno uživati? Za vas smo pripravili deset tehtnih razlogov, ki vas bodo gotovo prepričali. Ne verjamete? Prepričajte se na lastne oči!

 

1. Mestni oddih v srcu narave

Neokrnjena narava okoli Kranja vabi poleti na izlete v hribe in gore, pozimi pa na smuko

Neokrnjena narava okoli Kranja vabi poleti na izlete v hribe in gore, pozimi pa na smuko. Razgledi na alpske vrhove dajejo Kranju prepoznavno podobo. Šmarjetna gora in Sv. Jošt sta dosegljiva iz središča mesta, in sicer kar peš ali z gorskim kolesom.

 

2. Očarljivo mestno jedro in prebivalci

Utrip Kranja lahko začutite v kavarnah in na številnih dogodkih

Kranj ima eno najbolj očarljivih starih mestnih jeder v Sloveniji. Lokalni utrip je najlažje začutiti v mestnih kavarnah in na dogodkih. Gostoljubje na podeželju vedno navdaja s toplino in domačnostjo. Kranjčani slovimo kot odkriti in neposredni sogovorniki – vedno na voljo za klepet.

 

3. Ležerno pohajkovanje in nakupovanje

Butične trgovinice ponujajo lokalne izdelke, prodajalci hitro postrežejo z anekdoto in zanimivim nasvetom. V pritličjih starih hiš Kranjčani ohranjamo rokodelsko dejavnost in izdelujemo sodobni nakit ter unikatna oblačila.

 

4. Kanjon v središču mesta

Kanjon reke Kokre pod središčem mesta Kranj je posebnost v svetovnem merilu

Kranjčani živimo v sožitju z naravo in močjo dveh rek. Kanjon reke Kokre pod mestom je posebnost v svetovnem merilu. Sprehod ob reki obljublja svežino. Stari del mesta z druge strani objema še reka Sava, njen revir pa je pravi raj za ribolov in muharjenje.

 

5. Užitki ob dobri kuhinji

Kranjska klobasa, Kranjsko pivo in Kranjski štruklji sestavljajo kranjski kulinarični trio

Kranjske kulinarike ni moč zgrešiti nikjer v Sloveniji. Kdo ne pozna slavne Kranjske klobase ali Kranjskih štrukljev? Ste vedeli, da imamo tudi Kranjsko pivo? Skupaj predstavljajo kranjski kulinarični trio. Sladokuscem priporočamo, da poizkusijo Kranjske štruklje, izjemno sladico pripravljeno po receptu Magdalene Pleiweis iz 19. stoletja. Na pohodniških izletih se je najlepše ustaviti na kateri od turističnih kmetij, v mesto pa vabi ulični festival sveže pripravljenih dobrot, ki mu pravimo Kranska kuhna.

 

6. Sveža ustvarjalna energija

Razstave, bogat program in dogodki Kranj uvrščajo na vrh slovenske kulturne in umetniške scene

Mesto Kranj prežema urban umetniški utrip. Odprtja razstav se vrstijo ena za drugo. Tu je nova fotografska razstava, tam zidna poslikava, na drugo stran vabi razstava lokalnih slikarjev. Večerni program narekujejo številni glasbeni in drugi kulturni dogodki na prostem ali v notranjih prizoriščih in klubih.

 

7. Veliki možje Kranja

Kranj zaznamujejo France Prešeren, Simon Jenko, Žiga Zois, Leopold Layer, Janez Puhar, Bleiweiss

Zgodovino Kranja so zaznamovali mnogi pomembni Slovenci. Poleg našega največjega pesnika Franceta Prešerna so med znanimi Kranjčani razsvetljenec in mecen umetnikov Žiga Zois, baročni slikar Leopold Layer, pesnik Simon Jenko, publicist Janez Bleiweiss in izumitelj fotografije na steklo Janez Puhar.

 

8. Presežki arhitekture in oblikovanja

Arhitekturo Kranj sta soustvarjala sloviti arhitekt Jože Plečnik in njegov učenec Edvard Ravnikar

Podobo mesta zaznamujejo stolpiči glavne gotske cerkve sv. Kancijana in obrambnih stolpov mestnega obzidja. Kranj so zaznamovali sloviti arhitekti, kot sta Jože Plečnik in njegov učenec Edvard Ravnikar. V Kranju se je rodil Davorin Savnik, oblikovalec kultnega telefona “Fittipaldi”, ki ga je imelo skoraj vsako slovensko gospodinjstvo in je danes tudi eksponat v newyorškem muzeju MoMA.

 

9. Čarobna kulisa za dogodke

Mnoga prizorišča in dogodki v Kranju ustvarjajo vrhunsko dogajanje za različne okuse skozi vse leto

Tradicionalni Prešernov smenj vsako leto 8. februarja staro mesto Kranja odene v preobleko 19. stoletja in privabi več kot 20.000 obiskovalcev. Najlepše prizorišče za poletne koncerte je Letno gledališče Khislstein, Layerjeva hiša, stolp Škrlovec in Maistrov trg, klubska scena se odvija v KluBarju, Kavki in na Bazenu Kranj, alternativna kultura pa ima središče ob železniški postaji na lokaciji Trainstation SubArt. Vrhunec poletja predstavlja glasbeni festival Kranfest, novembra za je že čas Martinovanja in Rovi pod starim Kranjem se z Vinsko potjo spremenijo v gastronomski labirint.

 

10. Posestvo Brdo

Posestvo Brdo, ki je pravi turistični posladek, je od centra Kranja oddaljen le 10 minut vožnje

Posestvo Brdo je spomenik državnega pomena in pravi turistični posladek. Ta biser je od centra Kranja oddaljen le 10 minut vožnje, skriva pa Slovenijo v malem, skupaj z belimi lipicanci in poslikanimi panjskimi končnicami. Na sproščujočem sprehodu po parku lahko spoznate Grad Brdo, nekdanjo grajsko pristavo, staro oranžerijo in s slamo krite kozolce toplarje.

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo