SL
EN DE IT

5 najbolj priljubljenih vodenj v Kranju

07. 07. 2022

Mesto na skali, ki se dviga visoko nad reko Savo in Kokro skriva marsikatero zanimivo doživetje! Bogata kultura in zgodovina se prepletata z osvežujočo naravo, ki kar kličejo po raziskovanju. Poglejte si vodenja, ki so med obiskovalci in obiskovalkami Kranja najbolj priljubljena.

 

 

Rovi pod starim Kranjem

 

Pod mestnim jedrom se skriva preplet rovov zgrajenih v času 2. svetovne vojne. Na srečo rovov nikoli ni bilo potrebno uporabiti za njihov prvotni namen, kot zaklonišče pred bombnimi napadi, vendar pa je danes ena izmed turističnih zanimivosti v njih tudi simulacija letalskega napada. Čeprav so rovi delo človeških rok, se je zaradi klime, ki je podobna tisti v naravnih jamah, v njih naselilo kar nekaj redkih jamskih živali. Z malo sreče boste lahko opazili jamske kobilice in pajke meta menardi.

 

Za vse ljubitelje digitalnega sveta smo v ponudbo vključili tudi vodenje po rovih, ki je obogateno z digitalno izkušnjo! Preko 15 digitaliziranih točk boste odkrivali najpomembnejše mejnike kranjske zgodovine in se dotaknili zgodb, ki jih nosi konglomeratna skala. Izvedeli boste kako so izgledale prve naselbine, kakšen je bil mestni utrip v času največjih sejmov, kako je izgledalo življenje meščanov včasih in še marsikaj.

 

Rezervirajte voden ogled po Rovih pod starim Kranjem ali digitalni potep po rovih!

 

 

Klasičen voden ogled Kranja

 

Spoznajte znamenitosti, posameznike in zgodbe mesta s 6000-letno zgodovino! Skozi očarljivo mestno jedro vas bodo popeljali izkušeni turistični vodniki. Sprehodili se boste po stopinjah velikega pesnika dr. Franceta Prešerna, spoznali pomembne zgodovinske znamenitosti in občudovali pročelja čudovitih meščanskih hiš. Naj vas očarata bogata zgodovina in naklonjenost umetnosti, ki jo boste začutili v številnih kulturnih dogodkih in živahni umetniški sceni!

 

Rezervirajte klasičen voden ogled Kranja!

 

 

Doživetje Cifra al' mož

 

Potek doživetja določa met kovanca – če pade cifra, greste levo, če pade mož, pa desno. Spoznali boste 14 zanimiv točk, ki so na tak ali drugačen način povezane z dr. Francetom Prešernom. Poigravali se boste z dvojnostjo in nasprotji velikana slovenske poezije in mesta Kranj.

 

Doživetje Cifra al' mož vas bo popeljalo na neobičajen obisk Prešernove hiše, Prešernovega gledališča, zbirke Prešerniana in Prešernovega gaja. Okrepčali se boste s kosom veganske ocvirkovke iz najboljše lokalne pekarne in figami iz delikatese Figa. Celotno izkušnjo boste ovekovečili s fotografijo na steklo, ki vam bo ostala za večen spomin na nepozabni obisk Kranja. Preostanek pa naj ostane skrivnost, ki jo bo razkril met kovanca. Kaj naj pade, cifra al' mož?

 

Rezervirajte doživetje Cifra al' mož!

 

 

Kanjon reke Kokre

 

Žuborenje reke, prepevanje ptičkov, osvežilni vetrič in naravna senca vas bodo spremljali na vodenem ogledu Kanjona reke Kokre, ki se nahaja tik ob mestnem jedru Kranja. Kanjon, ki se ponaša z globino 30 metrov, velja za veliko mestno posebnost. Gre za drugi najvišji mestni kanjon v Evropi!

 

Vodniki vas bodo popeljali po krožni poti, ki se vije skozi kanjon. Na poti boste spoznavali raznolike rastlinske in živalske vrste, ki prebivajo v kanjonu in si ogledali številne znamenitosti, ki pričajo o sobivanju človeka in narave.

Naj vas navda energija narave!

 

Rezervirajte voden ogled Kanjona reke Kokre.

 

 

Kabinet Janeza Puharja

 

Vrnite se v čas izumitelja Janeza Puharja in raziščite svet iluzij, ugank in fotografije!

 

Janez Puhar je bil mojster prenekaterih znanj, v zgodovino pa se je leta 1842 zapisal kot izumitelj fotografije na steklo. V kabinetu se lahko sprehodite po muzejski sobi, ki ponuja vpogled v življenje in delo prvega slovenskega fotografa. Soba iluzij se bo poigrala z vašo percepcijo sveta. V fotografskem ateljeju iz 19. stoletja se lahko oblečete v oblačila tistega časa in trenutek ujamete v večnost s camero obscuro. Za spomin boste tako domov odnesli svojo fotografijo na steklu. Ljubitelji doživetji nikakor ne smete zamuditi »Lova na izgubljeno fotografijo«, kjer boste skozi uganke in šifre odkrivate skrite kotičke Kranja in njegovo zgodovino ali »Skrivnega laboratorija«, ki vam skozi uganke, šifre in kodirana sporočila razkrije še ne izdano Puharjevo skrivnost.

 

Rezervirajte zdaj!

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo