SL
EN DE IT

5 namigov za ljubitelje narave

Ljubitelji narave se boste v Kranju počutili kot doma. Številni travniki, gozdovi in hribi vam ponujajo nešteto možnosti za pobeg v naravo, stran od mestnega vrveža. Za lažjo odločitev, kje začeti smo vam pripravili pet predlogov, kako in kje doživeti zeleni Kranj.

 

Danes o razlogih, zakaj se ljubitelji narave v Kranju počutijo kot doma, berite v udobju domačega kavča, "jutri" pa vas vabimo, da jih še izkusite. Zato se pridružujemo vseslovenskemu pozivu #ostanidoma in pozivu Svetovne turistične organizacije: »Ostani doma – potuj jutri« (Stay home – but travel tomorrow!).

 

Reka Kokra in njen kanjon

Zelena oaza sredi mestnega vrveža je 30 metrov globok kanjon skozi katerega teče reka Kokra. Kanjon je s svojo globino 2. najvišji mestni kanjon v Evropi. Prisluhnite melodiji reke in žvrgolenju ptic ter se sprehodite skozi bogato floro in favno tega mestnega bisera. Po strugi navzgor, med Kranjem in Preddvorom, se ob reki nahaja učna pot, ki jo lahko prehodite peš ali s kolesom.

 

 

 

 

Prešernov gaj

Spokojen sprehod po spominskem parku se še posebej prileže v poletni vročini, ko drevesa ponujajo številne hladne kotičke. V parku najdete kar nekaj nagrobnikov in spomenikov znanih Slovencev, med njimi tudi avtorja slovenske himne, dr. Franceta Prešerna, ki je v parku našel svoje poslednje počivališče. V toplejših mesecih park postane prizorišče prijateljskih druženj in različnih aktivnosti, kot so joga, meditacija in slackline.

 

 

 

 

Okoliški hribi za lahkoten treking

Poleg bogate kulturne dediščine se Kranj lahko pohvali s čudovito naravo, ki je praktično na dosegu roke. Ljubitelji lažjih pohodniških poti se boste razveselili novice, da vas v Kranju in njegovi okolici čaka kar nekaj manjših hribčkov, ki ponujajo odlično priložnost za rekreacijo ter kulinarično doživetje. Med domačini sta zagotovo najbolj priljubljena Šmarjetna gora in Sveti Jošt, ki sta od centra mesta oddaljena le nekaj minut vožnje. Z najlepšim razgledom vas bo zagotovo najbolj navdušil Jamnik, ki s svojo lepoto jemlje dih ljudem od blizu in daleč. K raziskovanju vas kličejo tudi drugi grički, ki po atraktivnosti prav nič ne zaostajajo.

 

 

 

 

Podeželski utrip

Stik z naravo in podeželska gostoljubnost sta doživetja, ki se nam vtisneta v spomin in srce. Izkusite podeželski utrip Kranja in okoliških krajev, kot so Preddvor, Naklo in Jezersko. Prenočite na turističnih kmetijah in drugih podeželskih namestitvah ali pa se podkrepite z dobrotami, s katerimi vam postrežejo lokalne gostilne in kmetije odprtih vrat. Zagotavljamo vam, da vas bosta navdušila domačnost in prijaznost, zaradi katerih se boste radi vračali.

 


 


 


 

Zelena mobilnost

Ponosni smo, da je Kranj v fazi pridobitve znaka Slovenia Green, ki si prizadeva za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Mesto ponuja kar nekaj možnosti zelene mobilnosti – po centru mesta se lahko brezplačno zapeljete z električnim vozilom, mesto in njegovo okolico pa lahko raziščete z izposojenim kolesom, na voljo so vam navadna ali električna, ali električnim avtomobilom. Ker pa je v Kranju vse blizu, vas vabimo, da se na potep odpravite kar peš.

 

#stayhome - #TravelTomorrow

#ifeelsLOVEnia

#VisitKranj

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo