SL
EN DE IT

AKTUALNE INFORMACIJE | Koronavirus (Covid-19)

Slovenija je v četrtek, 12. marca, zaradi naraščanja primerov okužb s koronavirusom razglasila epidemijo. Država je v ta namen sprejela kar nekaj preventivnih ukrepov in ukrepov za zajezitev širjenja okužbe.

 

Za lažjo preglednost smo za vas na enem mestu zbrali vse potrebne informacije, ki bodo prišle prav vsem, ki se v tem trenutku nahajajo v Kranju ali Sloveniji. Informacije bomo sprotno osveževali.

 

Nazadnje osveženo: 13. 5. 2020 ob 9:30

 

Zadnje info

 • Slovenija je s 1. junijem 2020 zavoljo ugodne epidemiološke slike kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa. Kljub temu nekateri ukrepi (denimo nošenje mask v zaprtih prostorih itd.) še vedno ostajajo aktualni.
 • Od srede, 13. maja 2020, je za obiskovalce ponovno odprt Turistično informacijski center (TIC), in sicer vsak dan med 10. in 17. uro. Še vedno pa do nadaljnjega odpadejo vsa javna vodenja ter ogledi in dogodki v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Več info najdete tukaj.
 • Mestna občina Kranj je pripravila seznam, katere trgovine v Kranju imajo še vedno odprta vrata. Več informacij najdete tukaj. Pripravila je tudi seznam lokalnih proizvajalcev, pri katerih lahko kupite sveže, domače izdelke, sadje in zelenjavo.
 • Mestna občina Kranj je vzpostavila posebno telefonsko številko (080 18 85), na katero lahko pokličejo vsi, ki nujno potrebujejo pomoč pri oskrbi s hrano ali zdravili. Za naročila enega izmed paketov s hrano torej pokličite na 080 18 85. Več informacij najdete tukaj in tukaj.
 • Zaščitne maske za najbolj ranljive: Če spadate med najbolj ranljive skupine in še nimate zaščitne maske, jih lahko dobite v svoji krajevni skupnosti. Za maske so poskrbeli na MOK, ki se je pri razdelitvi oprla na svete krajevnih skupnosti. Te bodo maske razdelili predvsem starejšim in socialno ogroženim ter lokalnim prostovoljcem, ki pomagajo na terenu. Kontakti predsednikov svetov krajevnih skupnosti, prek katerih se bodo maske delile, so navedeni na tej povezavi.
 • Več brezplačnega interneta za pouk na daljavo: MOK se je odzvala na pobudo in prošnjo ravnateljev kranjskih šol, da se učencem in dijakom, ki imajo omejene možnosti za učenje na daljavo, omogoči brezplačen dostop do interneta. MOK je tako z dveh na šest ur podaljšala dostop do odprtega in brezplačnega spletnega omrežja Wi-Fi KRANJOpen, kjer je to na voljo. Tukaj najdete točke brezplačne uporabe in dostopa do omrežja KRANJOpen.
 • MOK pri tem prav tako poziva prostovoljce, ki so pri tem pripravljeni pomagati, in upa, da se bo pobudi odzvalo čim več ljudi. Več informacij najdete tukaj.
 • Na telefonsko številko 080 18 85 lahko vsak delavnik med 8. in 13. uro pokličejo tudi starši ki nimajo varstva za svoje otroke, saj so zaradi izrednih razmer v državi nepogrešljivi na svojih delovnih mestih (delavci v zdravstvu, policiji, gasilci …). Na isto telefonsko številko naj pokličejo tudi tisti, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati pri varstvu otrok.
 • Komunala Kranj je v ponedeljek, 23. marca 2020, začela dezinfekcijo urbane opreme ter nekaterih javnih površin, kjer se v teh dneh najpogosteje zadržujejo prebivalci. Gre za javne površine v okolici Zdravstvenega doma, Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, stavbe Mestne občine Kranj ter ostale površine, kjer je to potrebno.
 • Iz Zavetišča Ljubljana sporočajo, da bo zavetišče pripravljeno tudi na sprejem zapuščenih živali hospitaliziranih skrbnikov zaradi COVID-19. Več informacij najdete tukaj.
 • Zobna ambulanta Kranj svojo zadnjo delavno uro namenja okuženim s COVID-19.
 • Ker smo odgovorni in #ostajamodoma se je v Mestni občini Kranj ustavilo javno življenje. Odpovedani so kulturni dogodki, turistična vodenja, zaprta so vrata javnih in zasebnih inštitucij. Zato smo se odločili, da aprilski Utrip Kranja preložimo na bolj miren čas, ko se bo stanje na področju javnih prireditev stabiliziralo. Prejšnje edicije Utripa Kranja si lahko ogledate oz. jih prelistate tukaj.

 

Splošni napotki

 • Pri preprečevanju širjenja okužbe lahko vsak izmed nas naredi največ, če ostane doma in dom zapušča le v izrednih primerih.
 • Državljani Republike Slovenije se ob znakih koronavirusa obrnejo na izbranega ali dežurnega zdravnika. Ne hodite nenapovedano v zdravstveno ustanovo! Za testiranje na koronavirus se odloči izbrani zdravnik, ki vas tudi napoti na kraj, kjer to izvajajo.

 

Javno življenje

 • Odprte so le nujne storitve, kot so trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte, dostavne službe, trafike in kioski ter druge storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.
 • Kako ravnati s hrano, ki jo prinesete iz trgovine, si lahko preberete tukaj
 • Do nadaljnjega so zaprti vse nastanitvene storitve, gostinske storitve, wellness storitve, športno rekreacijske storitve, kinematografske storitve, kulturne storitve, frizerske storitve, kozmetične storitve, pedikerske storitve, storitve iger na srečo.
 • Zaprta je tudi Kranjska hiša z Informativnim turističnim centrom. Odpovedana so tudi vsa javna vodenja ter ogledi in dogodki v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Za vsa vprašanja in pomoč v zvezi s turističnimi informacijami smo vam na voljo preko e-mail naslova info@visitkranj.si in na telefonski številki 04 23 80 450. Delovni proces zaposlenih poteka nemoteno.

Javni prevoz

 • Do preklica je ustavljen ves javni potniški prevoz. Avtotaksi prevozi so dovoljeni, če voznik pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.
 • Do nadaljnjega se na parkiriščih v lasti Mestne občine Kranj oziroma v upravljanju Komunale Kranj v kranjski občini ne bo pobiralo parkirnine. Zapornice na parkiriščih so dvignjene.
 • Sistem KRsKOLESOM do nadaljnjega ne bo obratoval.
 • Iz omejitve so izvzete vse oblike prevozov, ki so potrebne za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja.

 

Letališča Brnik

 • S torkom, 17. 3. 2020, bo za potniški promet zaprt tudi letalski promet na letališču Brnik.

 

Državna meja

 • Na mejnem prehodu med Italijo in Slovenijo je vzpostavljenih 6 vstopnih točk: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok.
 • Ostale cestne povezave z Italijo so zaprte.
 • Vstop v državo je osebam, ki niso slovenski državljani oziroma v Republiki Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, dovoljen, če bodo imeli manj kot tri dni staro zdravstveno potrdilo, da niso okuženi z Covid-19. V primeru odsotnosti potrdila, bo vstop odobren le, če bo oseba imela telesno temperaturo nižjo od 37,5 °C in ne bo kazala jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.
 • Na meji z Italijo velja omejitev tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, katerega končna destinacija ni Republika Slovenija. Omejitev ne velja v primeru prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.
  Na meji z Madžarsko je prepovedan promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije. Promet poteka samo preko prehodov Pince in Dolga vas.
 • Na meji s Hrvaško prehod slovenskih državljanov, razen za območje Bele Krajine, ni prepovedan, omogočen je tudi tovorni promet. Za območje Bele Krajine je prehod možen le v primeru upoštevanja 14 dnevne predpisane karantene.

 

Nujne telefonske številke

 • Vzpostavljen je klicni center za informacije o koronavirusu, kjer so vam na voljo vse zanesljive informacije. Na brezplačni telefonski številki 080 14 04 so dosegljivi vsak dan med 8. in 20. uro.
 • Za dodatne informacije za splošno javnost, navodila in pojasnila se lahko posvetujete tudi s strokovnjakom z Nacionalnega inštituta za javno zdravje na telefonski številki +386 31 646 617 in +386 31 619 118, vsak dan med 9. in 17. uro.
 • Mestna občina Kranj je uvedla posebno telefonsko številko, kamor se lahko občani v nujnih primerih obrnejo po pomoč: 080 18 85 (med 8. in 13. uro). Več info okoli tega najdete tukaj.

 

Najnovejšim informacijam v Mestni občini Kranj in Sloveniji sledite na

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo