SL
EN DE IT

Aktualne informacije o ukrepih za pomoč turističnemu gospodarstvu

Področje turizma je v času epidemije COVID-19 utrpelo še posebej hude in izrazite posledice, česar se na Zavodu za turizem in kulturo Kranj zavedamo. Ker je skrb za turizem v destinaciji naša najpomembnejša naloga, želimo biti v času krize v turistični panogi na voljo in v pomoč turističnemu gospodarstvu.

 

Novico osvežujemo sproti.

 

Že nekaj let skrbno tkemo vezi z deležniki v turizmu, zdaj pa se nam zdi še toliko bolj pomembno, da združimo moči in skupaj poizkušamo premagati krizo, ki je nastala. Za vas smo na enem mestu zbrali nekaj najpomembnejših ukrepov in aktivnostih za blažitev negativnega vpliva koronavirusa na slovenski turizem.

V Zavodu za turizem in kulturo Kranje smo za vprašanja in pobude na voljo preko e-pošte info@visitkranj.si ali preko telefonske številke 04 23 80 450.

Vlada RS

Vlada RS na svoji spletni strani poleg splošnih informacij o Koronavirusu COVID-19 podrobneje opisuje tudi ukrepe za zajezitev širjenja, veljavne predpise za preprečevanje širjenja bolezni ter vladne ukrepe za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Vlada je 28. marca sprejela tudi obsežnejši zakonski paket, t.i. protikorona paket, ki je sprejet s ciljem blažitve posledic korona epidemije tako za državljanke in državljane kot za gospodarstvo. Ukrepi bodo veljali do 31.5.2020 (z možnostjo podaljšanja vseh ali nekaterih ukrepov do 30.6.2020). Tu najdete povzetek predloga 1. paketa interventne zakonodaje. Vlada pa že pripravlja smernice za drugi #protiKoronapaket #PKP2.

 

Slovenska turistična organizacija (STO)

Slovenska turistična organizacija (STO) je v pomoč pri spopadanju z nastalim položajem pripravila naslednja gradiva:

  • povzetek z dejstvi glede širjenja COVID-19, ocenami upada potovanj globalno in za Slovenijo, spremembe v aktivnostih STO
  • zbirnik vseh relevantnih podatkov, trende, opredelitev globalnih institucij s področja turizma, kot so UNWTO, ETC, WTTC, OECD, PATA, IATA itd., ter ukrepe Vlade RS za zmanjšanje negativnih vplivov pandemije Covid-19 na turizem.
  • Gradiva najdete tukaj in tukaj.
  • 10 potrošniških trendov v svetu po koronavirusu.

 

STO vas vabi, da spremljate njihove komunikacijske kanale, še posebej TTA novice. V kolikor vas to zanima, se lahko vpišete TU. Vabijo pa vas tudi, da z njimi delite podatke o svojih turističnih mikro podjetjih na destinacijah.

 

Agencija SPIRIT Slovenija je za podjetja vzpostavila informacijsko točko, na katerem lahko na enem mestu podjetja pridobijo vse informacije o ukrepih za podporo gospodarstvu za blažitev posledic vpliva epidemije COVID-19. Zaživel je tudi Poslovni forum COOVID-19, ki je namenjen neposredni in hitri komunikaciji med podjetji, izmenjavi informacij, uporabnih gradiv in dobrih praks. Za dostop je potrebna registracija preko spletne aplikacije.

 

Ajpes

Iz AJPESA so nas naprosili, da nastanitvenim in gostinskim obratom posredujemo informacije, ki jih najdete na tej povezavi.

 

Mestna občina Kranj

Tudi Mestna občina Kranj na svoji spletni strani redno obvešča o ukrepih, vezanih na epidemijo. Več najdete tukaj.

 

Zavod za turizem in kulturo Kranj 

Zavod za turizem in kulturo Kranj redno sodeluje s Slovensko turistično organizacijo ter z Ministrstvom za gospodarstvi razvoj in tehnologijo. Poleg aktivnosti v zvezi z epidemijo sodelujemo še na treh velikih projektih:

  • Digitalna promocija turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letu 2020/2021, Vključitev Mestne občine Kranj v zeleno shemo slovenskega turizma,
  • Dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021.
  • Skrbimo pa tudi za ažurno predstavitev destinacije Kranj ter njene turistične ponudbe.

 

Zavedamo se, da trenutna situacija turizmu povzroča globalno krizo. A turizem se je ustavil samo začasno. Kljub temu, da je turizem kot panoga krizo občutila med prvimi in intenzivno, je to tudi tudi panoga, ki okreva relativno hitro in s tem pomembno prispeva k okrevanju celotnega gospodarstva.

 

Želimo biti odgovorni, zato se pridružujemo vseslovenskemu pozivu #ostanidoma in pozivu Svetovne turistične organizacije: »Ostani doma – potuj jutri«. Pridružite se nam tudi vi in nas spremljajte na spletnih kanalih VisitKranj. #PovezaniSmoMočnejši.

 

Sodelavci Zavoda za turizem in kulturo Kranje smo vam za vsa vprašanja in pobude na voljo preko e-pošte info@visitkranj.si in preko telefonske številke 04 23 80 450.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE