SL
EN DE IT

Alpski mik, mestni šik – to je Kranj

V Kranju so poletja bolj sveža in bolj vroča kot drugje. Ne, to ni šala. Iz slikovitega mestnega jedra, ki se kot oder za doživetja razprostira nad kanjonom reke Kokre, pogled takoj poleti proti vrhovom slovenskih Alp. Dvatisočaki so od vseh večjih mest Slovenije najbližje prav Kranju. Alpski mik in svežina se tu mešata z mestnim šikom in vročico mestnih kavarn, dvorišč, prizorišč…, ki poleti oživijo z dogodki na prostem.

 

V Kranju se počutite kot v velikem alpskem amfiteatru, ki ga obdajajo gore in kjer dobro zveni vse, od jazza do bluesa, od slovenskih popevk do rocka, od muzikalov do klasične glasbe.

 

Letno gledališče Khislstein in večeri pod grajsko lipo

Letno gledališče na kranjskem gradu je sinonim za poletje v Kranju. Tu se v prijetni atmosferi odvijajo koncerti, muzikali in predstave. Preverite program in rezervirajte vstopnico. Še bolj intimno vzdušje lahko doživite na Poletnih večerih pod grajsko lipo, ko se je kar težko odločiti, kaj je bolj romantično – lipa, simbolno drevo Slovenije, ki šelesti v vetru, ali melos kitare in šansona. Bolj temperamentno je ob obrambnem stolpu, ki je postal varuh užitkov ob odlični glasbi, ki jo podžiga kavarniško vzdušje. Ne zamudite petkov na Pungertu.

 

Urbani trio – Kranfest, Jazz Kamp in SubArt

Med najbolj vročimi poletnimi dogodki je Kranfest, ko mesto preplavita glasba in druženje. Odri in lonci zažarijo skupaj. Na prve stopijo glasbene zvezde, drugi skuhajo slavne kranjske klobase. Na kranjske ulice se zalezejo melodije v času znamenitega Jazz Kampa, ki ga imajo mnogi Kranjčani tako radi, da mu prilagodijo celo poletni dopust. Gosti odličen program in delavnice s slovitimi glasbeniki za ljubitelje jazza od blizu in daleč. SubArt festival stavi na elektronsko in alternativno glasbo. Žanrsko nagovarja mlajšo publiko in dobro zakroži pisan poletni repertoar.

 

Filmski večeri in poletje na Maistrovem trgu

Ko se poletje prikrade v Kranj, se ulice napolnijo s čarobno energijo koncertov in kulturnih užitkov, ki jih alpski veter raznosi po vsem mestu. Vovkov vrt, kjer se počutite kot na obisku pri sosedu, ki je na skritem dvorišču priredil hišni kino, zaživi ob filmskih večerih. Tudi Maistrov trg in mojstrovine arhitekta Plečnika so odlična kulisa za poletne dogodke. Živahen vrvež mesta dopolnjujejo poletne dobrote v kranjskih restavracijah in privlačnosti mesta. Ob vznožju Alp, kjer se je naložilo že 6000 let zgodovine, ki jo nenehno osvežuje sotočje dveh rek, Kokre in Save, se vsako poletje vrstijo urbana presenečenja.

 

Z lokalnim vodnikom po prestolnici slovenskih Alp

Kranj je vredno obiskati že čez dan in ujeti nekaj najlepših razgledov. V jutranjih meglicah skočite do cerkvice na Jamniku, ki je postala svetovna zvezda na Instagramu. Nato si privoščite kavo v mestu pred pohajkovanjem po trgovinicah in galerijah. Ne zamudite Galerije Prešernovih nagrajencev z razstavo likovnih del lavreatov državnih nagrad, ki nosijo ime velikega slovenskega pesnika, upodobljenega na glavnih trgih ne le Kranja, ampak tudi prestolnice Ljubljane. Kranj lahko z lokalnim vodnikom v poletnem času prečešete štirikrat tedensko. Slišali boste same dobre zgodbe, tudi to, zakaj so dr. Prešerna, velikana slovenske poezije, ki je otrokom tako rad delil fige, klicali dr. Fig. Layerjeva hiša vas bo navdušila z umetniškim nabojem in zgodbo slikarja Leopolda Layerja. V Gorenjskem muzeju boste spoznali, da je bil Kranj veliko mesto že za časa Slovanov, ohladili pa se boste lahko v Rovih pod starim Kranjem.

 

Obiščite urbani Kranj v objemu Alp in se naužijte toplih večerov, ki poleti trajajo še kakšno uro dlje. Pripeljite prijatelje in skupaj poiščite kulturni užitek za vsak večer v tednu. Naj bo to poletje Kranj vaše mesto!

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo