SL
EN DE IT

Andreju Šifrerju Prešernova plaketa Mestne občine Kranj

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je na petkovem koncertu »40 let norosti«, v Letnem gledališču Khislstein, Andreju Šifrerju podelil Prešernovo plaketo za neprecenljiv doprinos v medkulturnem in mednarodnem delovanju na glasbenem področju ter promociji Mestne občine Kranj.

 

V prekrasnem ambientu Letnega gledališča je Andrej Šifrer pripravil vrhunski koncert, s predstavitvijo vseh njegovih uspešnic. Ker je v njegovih pesmih toliko osebnih izpovedi ter aktualnega družbenega dogajanja, so nekatere njegove pesmi ponarodele ter tako postale narodova zapuščina.

 

Andrej Šifrer je slovenski pevec, kantavtor in skladatelj zabavne glasbe. Rodil se je 1. maja 1952 v Stražišču pri Kranju. S svojim glasbenim delovanjem je ponesel ime Kranja po Sloveniji in v svet. Z glasbenim ustvarjanjem je začel leta 1971 s skupino Tektiti. Leta 1975 je posnel svojo prvo skladbo, medijsko pozornost pa je dosegel s skladbo Zoboblues (1976). Šifrer je nanizal mnogo glasbenih uspešnic, kot so Vse manj je dobrih gostiln, Moj oče, Bil sem mlad, Debeluhi in Martinov lulček. Leta 1998 je prejel tudi nagrado na tekmovanju Slovenska popevka za skladbo Za prijatelje. V letu 2018 je praznoval 40. letnico od izdaje svojega prvega albuma Moj žulj, letos (2019), pa je, v luči obletnice prvega albuma, izdal svoj petnajsti studijski album z naslovom 40. let norosti, s priredbami svojih pesmi v izvedbi slovenskih rock izvajalcev.

 

»Andreja Šifrerja poznam že več kot 45 let. Lahko smo ponosni, da imamo v Kranju glasbenega ambasadorja s tako dolgo glasbeno tradicijo. Prav je, da se mu na primeren način zahvalimo za vse, kar je naredil za promocijo Kranja, tako v Sloveniji, kot tudi po svetu,« je dejal Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, ki je Prešernovo plaketo Andreju Šifrerju predal med koncertom, pred številnim občinstvom.

 

Največji Šifrerjevi dosežki
Andrej Šifrer je prodal preko 500 tisoč plošč, bile je ustanovitelj edinstvene otroške veselice Živ Žav, zmagal je na Slovenski popevki 1998 s pesmijo Za prijatelje. Nanizal je prek 3500 nastopov po Sloveniji, Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji in Avstraliji.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE