SL
EN DE IT

Aprilskih 5

Kranj, 9. april 2021 – V tokratnem naboru najboljših 5 mesečnih namigov vam predstavljamo kulinariko Doma na Joštu, socialno podjetništvo Fundacije Vincenca Drakslerja, kolesarske izlete pod Storžičem, spletne dogodke Kluba študentov Kranj in sistem KRsKOLESOM za zeleno mobilnost.

 

Hrana: Dom na Joštu

Dom na Joštu

Dom na Joštu ni običajna planinska koča. Pohodniki in pohodnice so navdušeni nad kreativno in sezonsko kulinariko, ki nastaja izpod rok kuharskega mojstra Matjaža Sedeja. Stalnega menija nimajo, saj se Matjaž raje zanaša na trenutni navdih in lokalne sestavine, ki so trenutno na voljo. Sam pravi, da so jedi, ki nastanejo po tem »receptu« najboljše.

 

Čeprav trenutni ukrepi ne dopuščajo normalnega obratovanja gostincem, vas pozivamo, da jih podprete, ko bo to mogoče in na način, ki ustreza predpisanim ukrepom. 

 

Nakup: Fundacija Vincenca Drakslerja

Fundacija Vincenca Drakslerja

Fundacija Vincenca Drakslerja je bila ustanovljena z namenom izvajanja preventivnih in kurativnih programov preprečevanja odvisnosti. Leta 2011 so pričeli z razvojem programa socialnega podjetništva in leto kasneje postali prvo socialno podjetje na Gorenjskem. V Kranju imajo kar 4 poslovalnice. Štacuna Rokodelc se nahaja na koncu Glavnega trga, ob Prešernovem gledališču. V njej najdete izdelke 11. socialno varstvenih programov iz Gorenjske in Ljubljane. Na Glavnem trgu boste našli tudi šiviljsko popravljalnico Kr' Zašij. V Kr' Štacuni na Maistrovem trgu prodajajo rabljene in obnovljene izdelke ter pohištvo. Predmete, ki jih ne potrebujete več, vendar so še primerni za nadaljnjo uporabo lahko oddate v Štacuni Zarica v Zbirnem centru Komunale Kranj. V trgovini lahko rabljene predmete tudi kupite.

 

Izlet: kolesarjenje pod Storžičem

kolesarjenje pod Storžičem

Topli in sončni dnevi so idealni za kolesarsko raziskovanje kranjskega podeželja. Občine Kranj, Naklo, Tržič, Preddvor in Šenčur so leta 2014 realizirale skupni projekt ter označile prve štiri kolesarske povezave pod Storžičem. Poti so dolge med 20 in 30 kilometrov, prevozite pa jih lahko z gorskim, treking ali cestnim kolesom. Med kolesarjenjem vas bodo spremljali mirni trenutki v naravi, čudoviti razgledi in različne znamenitosti.

 

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10
Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10a
Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11
Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11a

 

Dogodek: spletni dogodki kluba študentov Kranj

Klub študentov Kranj

Spletni dogodki so postali nova realnost in tokrat bi vam radi predstavili aprilske dogodke Kluba študentov Kranj.

 

 

Namig: zelena mobilnost – sistem KRsKOLESOM

Kr s kolesom

V Kranju je vse na dosegu roke - medtem ko ste z eno nogo v mestu, ste z drugo že v naravi. Svetujemo vam, da si kulturne in naravne lepote tako ogledate kar s kolesom. S tem boste hkrati prispevali k manjšemu ogljičnemu odtisu in boljšemu počutju. Raziskovanje s kolesom s seboj prinaša povsem drugačna doživetja in perspektive kot vožnja z avtomobilom. Sistem KRsKOLESOM omogoča enostavno izposojo koles na strateško postavljenih postajah. Uporabnikom so na voljo navadna in električna kolesa. V sistem se lahko prijavite preko spleta ali fizično v Turistično informativnem centru, ko bodo ukrepi to zopet dovoljevali.

 

Kranj je prejemnik zlatega znaka Slovenia Green Destination, kar pomeni priznanje za trajnostno in zeleno delovanje na različnih področjih. Hkrati je to tudi zaveza, da bo naše delovanje v prihodnosti trajnostno usmerjeno.

 

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo