SL
EN DE IT

Arhitekturni sprehod po Kranju v počastitev 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika

20. 01. 2022

Letos, natančneje to nedeljo, 23. januarja, obeležujemo 150. obletnico rojstva enega od pionirjev slovenske sodobne arhitekture Jožeta Plečnika (1872-1957). Čeprav mojstra Plečnika povezujemo predvsem z arhitekturnimi stvaritvami v naši prestolnici, je svoj sloviti arhitekturni pečat pustil tudi v Kranju.

 

Če želite izvedeti, kje vse se nahajajo kranjske znamenitosti, ki so rezultat Plečnikovega inovativnega razmišljanja, vas vabimo, da se nam v nedeljo pridružite na vodenem Arhitekturnem sprehodu po mestu. Voden ogled, s pričetkom ob 11.30 uri, je brezplačen in bo trajal eno uro in pol.

 

Med arhitekturnim sprehodom po Kranju, le pol ure vožnje iz Plečnikove Ljubljane, se v radiju, ki ga lahko prehodimo peš, nahajajo tri njegove znamenitosti. To so stopnišče, vodnjak in arkade ob prezbiteriju Roženvenske cerkve, Prešernovo gledališče, ki so ga prezidali po njegovih načrtih ter Bežkova vila, v kateri je domoval kranjski zdravnik Jože Bežek.

 

Tekom arhitekturnega vodenja se boste seznanili tudi z deli drugih vidnejših arhitektov kot je učenec Jožeta Plečnika, Edvard Ravnihar, ki je zasnoval trgovsko hišo Globus, v kateri je danes Mestna knjižnica Kranj.

 

Če se želite udeležiti Arhitekturnega sprehoda, nam to predhodno sporočite na info@visitkranj.si. Pohitite, saj je število udeležencev omejeno na največ 25. Vsi udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT.

 

Za spomin na ta dan vam predlagamo nakup spominka, ki vas bo navdahnil s Plečnikovo brezmejno ustvarjalnostjo: razglednica vizualne umetnice Maruše Štibelj, grafika Plečnikov vodnjak akademske slikarke Stanislave Sluga Pudobska ali magnet, ki prikazuje Plečnikovo stopnišče in vodnjak. Spominki so na voljo v Turistično informativnem centru ter v spletni trgovini.

 

Ohranjanje spomina na velikega slovenskega arhitekta, katerega dela krasijo tudi Dunaj in Prago, se v Kranju nadaljuje z različnimi dogodki. Tako je v Mestni knjižnici na ogled razstava stripa Plečnik in pika, ki na svojevrsten način prikazuje njegovo življenje.

 

Grafika: Maruša Štibelj

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo