SL
EN DE IT

Bistro Sonet: Polnjena piščančja prsa

Bistro Sonet se nahaja v samem mestnem jedru Kranja, na Prešernovi ulici številka 6. V pritljčiju mogočne meščanske hiše v kateri se nahaja prestižni in večkrat nagrajeni hotel Actum, chef Mirza Bektašević ustvarja kakovostno, sezonsko in bistrojsko hrano, ki ji vedno doda ščep presenečenja ter sodobnosti. Če bi ponudbo moral opisati le s tremi besedami, bi jo opisal z »hitro, okusno, kakovostno«.

 

Bistro Sonet
Bistro Sonet stoji nasproti Prešernove hiše.

 

V Sonetu trenutno strežejo le kosila, po predhodnem dogovoru pa z veseljem pripravijo kulinarična razvajanja za zaključene družbe. Jedilnik nastaja sproti, za vsak teden posebej chef Mirza pripravi sveže ideje, ki so navdihnjene s sezonskimi sestavinami. Tako ste lahko prepričani, da boste v bistroju vedno prijetno presenečeni nad tem kaj se bo znašlo na vašem krožniku.

 

MIRZA BEKTAŠEVIĆDOMEN JENKO
Chef Mirza Bektašević (zgoraj) in vodja bistroja Domen Jenko (spodaj).

 

V decembru so za zaključene družbe primerno pripravili dva praznična menija, ob katerih se vam bodo zasvetile oči in zakrulili želodčki. Mesni jedilnik sestavljajo marinirane rezine govedine black angus, pašteta mlečne teletine in goveji file z jakobinko. Ribjega pa tuna z limonino majonezo in domačim maslom ter poširan file brancina s hišnim raviolom. Oba jedilnika se zaključita z moussom treh okusov s sladkimi ajdovimi žganci in sladoledom.

 

Chef Mirza je na željo Špele Ankele, če ji lahko zaupa recep za »nekaj prazničnega iz znanih sestavin, a hkrati malo bolj slovesnega,« pripravil recept za polnjena piščančja prsa. Kot nadev se lahko uporabi različne kuhane kaše, kruh, zelenjavo ali piščančji nadev. V receptu je uporabljen kruhov nadev, ki se mu za piko na i doda kanček imenitne tartufate iz slovenske istre.

 

Za 4 osebe:

1 kg piščančjih prsi
2 - 3 kose starega kruha
1 - 2 dl mleka
2 zravnani žlici črne tartufate
košček masla
sol

 

Ne pozabimo na:
leseno palčko za ražnjiče ali nekaj zobotrebcev

 

Priprava

  1. Najprej pripravimo nadev: dan ali dva star kruh razrežemo na majhne, slab centimeter velike kocke. Čeznje prelijemo vrelo mleko in dobro pomešamo, da nastane enotna masa. Ko se ohladi, vmešamo še tatrtufato.
  2. Piščančja prsa zarežemo in solimo. V odprtino dodamo nadev in zašpilimo z leseno palčko za ražnjiče oziroma z zobotrebci.
  3. Tako pripravljeno meso popečemo na zmernem ognju z obeh strani v ponvi, v katero smo dodali košček masla.
  4. Popečeno meso preložimo v pekač in pečemo 15 ali 25 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Koliko časa pečemo, je odvisno od velikosti kosa mesa.

 

Vsebina je nastala v sklopu projekta Evropska gastronomska regija 2021. Za zavod za turizem in kulturo Kranj jo je pripravila Špela Ankele, ki jo lahko najdete tudi na spletni strani Špelina shramba.

 

Foto: Špela Ankele

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo