SL
EN DE IT

Brioni: mini Pavlova

Kavarna in restavracija Brioni spada med obvezne kulinarične postojanke v Kranju. Če se tam ustavite na kavi, torti, zajtrku, brunchu ali kosilu ste lahko prepričani, da vas bo vedno čakala vrhunska postrežba s sodobno ponudbo iz svežih ter lokalnih sestavin.

 

kava na Brionih

Poleg vrhunske kulinarike vas na Brionih pričaka tudi dovršen interier, ki mu piko na i dajejo mali, nežni detajli.

 

Gonilni sili Brionov sta Barbara in Tomaž Polenec, ki že 17 let skrbita, da gostje od njih odhajajo zadovoljni in že komaj čakajo, kdaj se bodo vrnili nazaj. Zato ni čudno, da obisk priporoča tudi znani kulinarični vodnik Gault & Millau.

 

kavarna Brioni

V senci brez si na Brionih privoščite kulinarično razvajanje!

 

Tokrat sta Barbara in Tomaž Špeli Ankele zaupala recept za vsem sladokuscem dobro poznano pavlovo. Enostaven recept, ki skriva kar nekaj pasti v katere se radi ujamemo kuharski začetniki. Kot pravi Barbara: »Najpomembneje je, da beljake dovolj dolgo mešamo, ključna pa je tudi temperatura pečice - zapisane temperature so primerne za močnejšo pečico.«. Sledite spodnjemu receptu in z nekaj vaje vam bo uspelo pripraviti popolno pavlovo s katero boste očarali družino in prijatelje.

 

Chef Tomaž Polenec že 17 let skrbi, da goste postrežejo z vrhunskimi zajtrki, brunchi in kosili.

 

Za 8 malih tortic:

 • 120 g beljakov (praviloma so to beljaki treh večjih jajc)
 • 250 g kristalnega sladkorja
 • 1 žlička belega kisa (uporabim kar jabolčnega)
 • 1 žlička koruznega škroba (gustin)

Nadev:

 • 0,5 l sladke smetane
 • 1 lonček čvrstega jogurta
 • 3 žlice sladkorja v prahu
 • sezonsko sadje po izbiri

 

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija.
 2. Beljake stepamo z električnim mešalnikom. Ko so že beli, začnemo dodajati kristalni sladkor. Pomembno je, da sladkor med nenehnim mešanjem dodajmo počasi, torej eno žličko za drugo.
 3. Ko je sladkor vmešan, sneg pa tako čvrst, da se delajo vršički, odstavimo električni mešalnik in ročno, s silikonsko kuhinjsko lopatko, vmešamo škrob in kis.
 4. Na pekač, pokrit s papirjem za peko, razporedimo 8 kupčkov beljakove zmesi. V sredino vsakega z žlico, ki smo jo pomočili v vročo vodo, naredimo manjšo vdolbinico, da bomo lahko tortice nadevali s smetano. Pazimo, da so kupčki dovolj narazen, kajti male pavlove med peko narastejo.
 5. Pekač potisnemo v pečico. Takoj ko pečico zapremo, temperaturo zmanjšamo na 130 stopinj Celzija. Pečemo 30 minut. Sladica mora ostati bele barve, notranjost pa mora biti penasta..
 6. Ko je sladica pečena, jo vzamemo iz pečice in ohladimo.
 7. Preden postrežemo, pripravimo smetanov nadev, in sicer sladko smetano stepemo skoraj do konca, nato vmešamo še čvrsti jogurt in sladkor v prahu.
 8. Smetanov nadev, ki ga pripravimo tik preden postrežemo pavlove, razporedimo na tortice, povrh dodamo sezonsko sadje in postrežemo.

 

Vsebina je nastala v sklopu projekta Evropska gastronomska regija 2021. Za zavod za turizem in kulturo Kranj jo je pripravila Špela Ankele, ki jo lahko najdete tudi na spletni strani Špelina shramba.

 

Foto: Špela Ankele

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo