SL
EN DE IT

Čarobna dežela škrata Krančka

Škrat Kranček je nazaj! Prišel je namreč njegov najljubši letni čas, ko se v njegovem domovanju - v kranjskem podzemlju zgodi toliko stvari. Najbolj se veseli tistih dni, ko v kranjskih rovih strašijo čarovnice.

 

Kranček je prisrčen škrat, ki čuva kranjske zaklade. Radoveden je kot vsi otroci. In bister je tudi! Zanimajo ga naravne znamenitosti ter zgodovina in umetnost. Vse države na svetu zna našteti. Pa vse oblike oblakov, vse vremenske pojave in imena vetrov. Zelo rad ima tudi mesto Kranj. Vse ve o njem, pozna ga kot lasten žep! No, pa čeprav v njegovem plaščku ni žepov, temu se tako s pomočjo besedne figure lepše reče.

 

Kranček v eni roki nosi svetilko, drugo pa ima prosto, da vam ob snidenju vedno prijazno pomaha. Kajti naš škrat se več ne skriva pred človeškimi očmi, kot je to navada škratov.  Že več kot 2000 let domuje med nami in prav navadil se nas je. Pravi, da smo mu všeč. Najraje pa ima kranjske otroke. Zelo rad jih popelje po mestu in jim odkriva lepe zgodbe hiš in kranjske zgodovine. Poln pa je tudi nasvetov, kje se je z otroki najbolj zabavno potepati v kranjski okolici.

 

Kranček živi med nami že več kot 2000 let, saj je v Kranj prišel s Kelti, rdečelasim ljudstvom, ki so pod zemljo radi skrivali zaklade. Škratek pa ni zgolj vir zanimivih informacij, ves čas se uči - tako kot naši otroci. Najraje pa se uči poleti, saj vročine ne mara preveč. To poletje je posvetil učenju računalnikov. Naučil se je, kako se snema kratke filme in se navdušil nad idejo, da bo sedaj otroke in družine nagovajal tudi preko spleta. V kratkih filmih bo predstavljal kranjske zaklade: naravne znamenitosti, mestne osebnosti in zgodbe. Že komaj čakata na novo epizodo iz Čarobne dežele škrata Kranjčka?

 

Kmalu pa bo Kranček na voljo, da popestri vaš rojstni dan! Poglejte si, kaj je pripravil za vas. Za začetek se je odpravil v kanjon Kokre. Kmalu bo zaupal, kako se je imel, za začetek pa krajši video izsek (spodaj) iz njegove dogodivščine.

 

 

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo