SL
EN DE IT

Cerkev sv. Kancijana v Kranju je postala kulturni spomenik državnega pomena

Kranj, 29. januar 2021 - Vlada RS je 28. januarja 2021 sprejela odlok, s katerim je župnijsko cerkev sv. Kancijana in tovarišev mučencev v Kranju razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. V odloku je zapisano, da je kranjska cerkev izjemnega pomena za Slovenijo kot zgodovinska lokacija, mestna prostorska dominanta in poznogotska dvoranska cerkev iz 15. stoletja, ki je primerljiva s sočasnimi cerkvami v Srednji Evropi. Tipologija cerkve sv. Kancijana je vplivala na gradnjo poznosrednjeveških objektov drugje po Sloveniji.

 

Do postopka za razglasitev cerkve sv. Kancijana za kulturni spomenik državnega pomena je prišlo na pobudo Župnije Kranj. Pozitivno strokovno mnenje je podal Zavod za varstvo kulturne dediščine Kranj in ga poslal na Ministrstvo za kulturo, ki se je s predlogom strinjalo in ga v začetku januarja posredovalo v sprejem Vladi RS.

 

Izjemnost kranjske cerkve je, da sedanja stavba stoji na mestu zgodnjekrščanske cerkve iz 6. stoletja in predromanske cerkve iz 10. stoletja. Njena lokacija in oblika sta vplivali na shemo in razvoj okoliškega mestnega jedra. S svojim več kot 60 metrov visokim zvonikom dominira veduti Kranja in njegove okolice. Cerkev je ohranila vse značilnosti žlahtnega, evropsko pomembnega dvoranskega gotskega prostora s prizidanim prezbiterijem. To kakovost dopolnjujejo klesani okrasi iz obdobja njene postavitve, zlasti kamniti relief Molitve na Oljski gori v luneti vhodnega portala in nagrobnik župnika Kolomana. Arhitekturna zasnova kranjske cerkve vključuje značilni zvezdasti obok in figuralne sklepnike, kar je delo mojstra kranjskega ladijskega oboka.

 

Kranjska cerkev je izjemnega pomena za Slovenijo kot zgodovinska lokacija, mestna prostorska dominanta in poznogotska dvoranska cerkev iz 15. stoletja, ki je primerljiva s sočasnimi cerkvami v Srednji Evropi.

 

Ta zasnova je bila izhodišče za postavljanje podobnih poznogotskih dvoranskih arhitektur in njihovih okrasov na Gorenjskem (Radovljica in Škofja Loka), Notranjskem in v Beneški Sloveniji vse do 16. stoletja. Stilno cerkev sv. Kancijana izhaja delno iz južnonemškega arhitekturnega okolja s konca 14. in z začetka 15. stoletja ter iz delavniške tradicije nemškega stavbenika in kiparja Petra Parlerja ter njegovih naslednikov, ki so okoli leta 1400 gradili romarsko cerkev na Ptujski Gori. Kakovostno v kranjski cerkvi izstopa gotska poslikava na ladijskem oboku, ki je delo nasledstva Žirovniškega mojstra. Izstopa tudi cerkvena oprema iz 19. in 20. stoletja, tj. umetnine uglednih obrtnikov, slikarjev in vrhunskih stvariteljev (arhitekt Ivan Vurnik, kipar France Gorše, kipar Francesco Robba, slikar Stane Kregar).

 

Odlok predpisuje režim ohranjanja cerkve sv. Kancijana, dostop javnosti in strokovne naloge varstva premičnin v zvezi z njo. Slednje je pristojnost Gorenjskega muzeja v Kranju. »Razglasitev cerkve sv. Kancijana v Kranju za kulturni spomenik državnega pomena je priznanje in zahvala vsem župljanom, meščanom in dobrotnikom, ki so pomagali in sodelujejo pri skrbnem vzdrževanju te starodavne in mogočne mestne gotske cerkve,« je povedal župnik dr. Andrej Naglič.

 

Zvonik kmalu odprt za javnost

Mogočen zvonik cerkve sv. Kancijana in tovarišev bo v letu 2021 prvič odprt tudi za obiskovalce. Obnova notranjosti več kot 60 metrov visokega zvonika se je začela 2020, obiskovalci pa se bodo od poletja naprej po strmem stopnišču lahko povzpeli nad obnovljene zvonove in stopili na razgledno ploščad, ki z višine 40 metrov nad mestom nudi veličasten razgled.

 

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj: »Vedno znova dobivamo potrditve, kako kulturno in zgodovinsko bogat je Kranj. Najbolj sveža med njimi je razglasitev cerkve sv. Kancijana za kulturni spomenik državnega pomena. Ob tem sem navdušen nad tem, da se bo mogoče povzpeti na zvonik, kar je dodana vrednost tako za domačine kot obiskovalce. Prvi bodo lahko s ptičje perspektive na povsem drugačen način doživeli mesto, v katerem prebivajo. Popestritev pa bo tudi za turiste, ki jim bomo, ko bo epidemije enkrat konec in bomo zaživeli normalno, tako še bolj približali lepote mesta na skali. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil župniku, dr. Andreju Nagliču, za njegov prispevek.«

 

Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj: »Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj smo zelo ponosni, da lahko sodelujemo pri projektu odpiranja zvonika cerkve sv. Kancijana za javnost. Že vrsto let si ogledujem in občudujem mogočni zvonik in od nekdaj sem si želel ogledati Kranj od zgoraj. Sem med srečneži, ki so si ga že ogledali in komaj čakam, da razgled ponudimo tudi javnosti.«

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo