SL
EN DE IT

Decembrskih 5

Naredimo si december prazničen! Konec leta je lahko kljub upoštevanju varnostnih ukrepov poln ljubezni, topline, sočutja, dobrote in lepih trenutkov. Pripravili smo vam nekaj idej kako sebi in drugim polepšati decembrske dni.

 

Ko se sprehajate po mestu nosite maske in upoštevajte varnostno razdaljo – skrbimo za zdravje drugih – a smo drug do drugega tudi človeški, zato si pomahajmo v pozdrav!

 

Hrana: Kavarna Piškotek

Kavarna Piškotek ponuja slano in sladko vegansko razvajanje.

Nekaj korakov proč od mestnega vrveža, na Hujah, se nahaja Kavarna Piškotek. Kavarna slovi po odlični in zelo pestri ponudbi veganskih sladic ter napitkov. V ponudbo so po novem dodali še slane malice. Dnevne menije si lahko ogledate na njihovem Facebook profilu. Naročila sprejemajo na 040 881 793,naročeno pa nato prevzamete pri njih. 

 

Nakup: Lokalni pridelovalci

Nakupujmo lokalno in sveže ter podprimo lokalne pridelovalce.

Z nakupom pri lokalnih kmetovalcih podpremo njihovo delovanje, se izognemo gneči v trgovini, nakupujemo lokalno in sveže ter proizvedemo manj odpadkov, saj vse lahko nakupimo v lastni trajni embalaži. Seznam lokalnih kmetij si lahko ogledate tukaj.

 

Izlet: Sprehod po centru mesta in ogled praznične okrasitve

Sprehodite se po centru Kranja in si ogljte praznično okrasitev.

Mestno jedro se je ponovno odelo v lično praznično podobo. Na sprehodu skoz mesti vas bodo pozdravljali verzi dr. Franceta Prešerna »Dobro v srcu mislimo«, »Vsi naj si v roke sežejo« ter »Kozarce zase vzdignimo«. Božično novoletni smreki krasita trg pred Prešernovim gledališčem in Glavni trg, kjer stoji tudi pravljični gozdiček za otroke. Lesene skulpture, ki jih najdete na različnih lokacijah so delo cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša, njegove pa so tudi lesene jaslice v kanjonu Kokre. Od 11. decembra dalje bo čaroben tudi vrt gradu Khislstein, ki bo osvetljen in okrašen na temo literarnega prvenca Nežke Kukec Živalski žur, ki ga je ilustrirala Špela Bedene, oblikovala pa Kaja Kramar. Poleg tega ga bodo krasile tudi lesene jaslice Mira Rismonda. Praznični ambient bo dopolnjevala predvajana glasba, ki se bo vila po mestnih ulicah. In ko se boste sprehajali po mestu, si v foto kotičkih ustvarite svoje letošnje praznične spomine. Delite jih z nami na Instagramu in uporabite značko #KRpozdrav ter se potegujte za lepe nagrade!

 

Mestno bo okrašeno do vključno srede, 13. januarja.

 

Dogodek: Prešernovo od doma

Predstave in izbrane vsebine Prešernovega gledališča si lahko ogledate na njihovem YouTube kanalu.

Kljub temu, da so bila gledališča v trenutni situaciji primorana začasno zapreti svoja vrata, v Prešernovem gledališču ne počivajo in vas vabijo, da si na njihovem YouTube kanalu ogledate:

  • 23 predstav,
  • Prešerna pravljica za kratek čas: Vesna Jevnikar, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko otrokom berejo slovenske ljudske pravljice,
  • Čas za poezijo: Kosovel: Vesna Jevnikar, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko interpretirajo svoje najljubše pesmi Srečka Kosovela.

 

Pomagajmo: »V Kranju dobro v srcu mislimo«

Sodelujte v dobrodelni akciji V Kranju dobro v srcu mislimo in pomagajte družinam v stiski.

Do vključno 24. decembra v okviru dobrodelne akcije »V Kranju dobro v srcu mislimo« lahko s prostovoljnim prispevkom pomagate družinam, ki so se znašle v taki ali drugačni stiski. Pomagate lahko tako, da na številko 1919 pošljemo SMS sporočilo KRANJ5 in tako prispevamo pet evrov. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemach in T2. Ali s sklicem 500-21112020 nakažemo prostovoljni prispevek na TRR Društva prijateljev mladine Kranj SI56 6100 0000 5487 540, odprtem pri Delavski hranilnici, d. d., Ljubljana. Več informacij in zgodbe družin lahko najdete tukaj.

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo