Zavod za turizem in kulturo Kranj
Glavni trg 2
Kranj
4000
Slovenija
SL
EN DE
Mednarodni festival likovnih umetnosti

27. september - 4. november 2018 | galerije starega mesta in Spodnje Bitnje

Več

Koristne povezave:

Program 2018 | Lokacije in prizorišča | Brošure in materiali | Umetniki


7. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj - ZDSLU 

Letošnji likovni festival je zastavljen kot prikaz raznovrstnih avtorskih pristopov in praks na temo GEOMETRIJA - RACIONALNOST POGLEDA. Geometrija se mogoče na prvi pogled ne zdi ravno zanimiva, a vendar nas bodo razstavljena dela prepričala, da temu ni tako. Prikazane bodo različne likovne tehnike tako na področju slikarstva, kiparstva, grafike, videa, fotografij, instalacij, kot tudi oblikovanja in krpank. Predstavilo se bo 128 izbranih umetnikov iz 24 držav.

 

 

Glavna otvoritev: 2. oktober ob 17.00 uri

 

Odkar je človeštvo začelo razmišljati in izdelovati pomagala za bivanje, preživetje, izdelke za vsakdanjo rabo in umetniške artefakte, si je začelo pomagati z geometrijskimi mrežami, ki so še danes skrite v vsakem izdelku in prav tako tudi v likovni ustvarjalnosti.

 

»V uvodu v svojo legendarno knjigo pravi Horst Woldemar Janson, da so bili skozi vso zgodovino samo trije izraziti stili: impresionizem, ekspresionizem in nadrealizem. Vsi ostali stili so samo kombinacija teh treh. In bolj ali manj v vseh treh srečamo geometrijo; če že ne očitno, pa vsaj skrito nekje zadaj, spodaj pod vsemi plastmi misli, barv in materialov. Sprva so v likovnem ustvarjanju uporabljali geometrijo kot notranjo zgradbo, ustroj, skelet …, ki so ga prekrili s figurami ali pa krajino.« - Jaka Bonča

 

V sklopu festivala, kjer osrednjo pozornost namenjamo mednarodni razstavi izbranih in selekcioniranih tujih in domačih avtorjev, bo na ogled tudi gostujoča mednarodna razstava CINETIQUE iz Pariza, razstava MADI in ikona OP ARTA - Victor Vasarely. Le-to pa bodo pospremile tudi spremljevalne razstave, projekti in javna vodenja.

 

Obiskovalci si boste lahko med drugim ogledali razstavo o vplivu geometrije pri urejanju prostora v Kranju, razstavo mednarodnih fotografov, razstavo umetnikov iz Avstrijske Koroške, razstavo dunajskih umetnic, likovno soočenje Kranj – Škofja Loka, izbrane evropske krpanke in lokalno likovno produkcijo.


V stolpu Škrlovec se bodo predstavili trije nagrajence prejšnjih festivalov: Irmgard Hummitzsch (Avstrija), Toshihiro Hamano (Japonska) in Beti Bricelj (Slovenija), v galeriji Prešernovih nagrajencev bosta razstavljala Zvonko Čoh in Milan Erič. Galerija Ceneta Avguština na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije – OE Kranj pa bo tokrat gostila razstavo nagrajenca ZDSLU za življenjsko delo, akademskega slikarja Danila Jejčiča.

 

Od 4. oktobra do 2. novembra bodo organizirana javna vodenja po razstavah festivala v mestnem jedru Kranja.