Zavod za turizem in kulturo Kranj
Glavni trg 2
Kranj
4000
Slovenija
SL
EN DE IT
Prešerni december

1. - 31. december 2020 | Staro mestno jedro

Več

Koristne povezave:

Program | Dogodki in izvajalci | Za otroke | Dobrodelnost | Zemljevid Video | Foto | Na začetek


Povabilo v praznično okrašeno mesto

  • Lesene skulpture

Ulice in trge mestnega jedra bodo poleg osvetlitve krasile tudi lesene kompozicije Matjaža Beguša ter sina Kimya Beguša Kutina, dveh uveljavljenih kranjskih floristov, ki pobirata priznanja na tekmovanjih doma in po svetu. V želji, da bi v prazničnem času v urbani prostor vdahnila tudi delček narave, sta postavila sedem kompozicij, ki stojijo na Maistrovem trgu, na južnem delu Glavnega trga, pri vodnjaku, na začetku Poštne ulice, konec Kokrškega mostu ter na Pungertu. Pomen in simbol lesenih mojstrovin naj vsakomur po svoje odpira svoj domišljijski svet, po avtorjevih besedah pa poudarjajo veličino narave ter izkazovanje spoštovanja do vsega, kar nas obdaja… Sprehodite se skozi mesto in poiščite »kolo za okoli sveta«, »zračni vrtinec«, mogočnega »zmaja«, ki stražil vhod v mesto, »indijanski šotor«, ter druge lesene kreacije.
Letošnja novost so tudi lesene jaslice v kanjonu reke Kokre, ki stojijo na slikoviti skali pod mostom. Pogled privabljajo že iz Kokrškega mostu, saj so lepo osvetljene, lahko pa si jih ogledate tudi od blizu in se sprehodite po osvetljenem lesenem mostu. Kanjon reke Kokre, ki velja za drugi najvišji obmestni kanjon v Evropi, je tako decembra dobil praznično podobo.

 

  • Ledene skulpture

Lani so mesto na ploščadi med cerkvijo svetega Kancijana in Prešernovim gledališčem v Kranju prvič krasile ledene jaslice, letos pa bodo Pravljični gozdiček krasile ledene skulpture gozdnih živali, ki bodo razveseljevale predvsem otroke. Ledeni jelenčki in druge živali bodo delali družbo že obstoječim prebivalcem gozdička, ki bo tako še bolj skrivnosten in čaroben. Ledene skulpture bo postavljal priznan svetovni mojster oblikovanja ledu g. Miro Rismondo, pri delu pa ga lahko opazujete v torek, 24. 12.,dopoldne, ko bo na trg pred Prešernovo gledališče pripeljal več ton ledenih blokov, iz katerih bodo nastale pravljične mojstrovine. Čas za ogled in fotografiranje si rezervirajte kmalu po postavitvi, saj bodo ledene živali na prostem in bo njihova obstojnost odvisna od zunanjih temperatur. Čarobne ledene skulpture bodo enkratna obogatitev decembrskega dogajanja, ki si jo resnično morate ogledati.


Fotogalerija