SL
EN DE IT

Dom na Joštu: špargljeva juha

Špela Ankele je novinarka in Kranjčanka, ki obožuje vse aspekte kulinarike – od nakupa sestavin pri lokalnih ponudnikih, do ustvarjanja receptov. Špela je tudi tista, ki vam bo vedno znala povedati kje in kdaj se odvijajo lokalne tržnice ter vam z veseljem svetovala pri kom lahko kupite najboljšo zelenjavo, sveža jajca in ostale domače dobrote. Ravno zaradi njenega poznavanja in ljubezni do kulinaričnega sveta smo se odločili, da jo povabimo k sodelovanju v času, ko se je Kranj pridružil projektu Evropska gastronomska regija 2021. Tokrat se je odpravila na Dom na Joštu, kjer je poklepetala s kuharjem Kristjanom Lesnikom in iz njega zvabila slasten recept za špargljevo juho.

 

Pogled na sv. Jošt iz Stražišča.

Pogled na sv. Jošt iz Stražišča

 

Dom na Joštu je poleg lepega razgleda prepoznaven tudi po odlični hrani. Kuharski mojster Matjaž Sedej je tipično kulinariko planinskih koč dvignil na višji nivo. Po trenutnem navdihu in gostovih željah iz kuhinje zadiši po božanskih okusih. V preteklosti so organizirali tudi kulinarične in glasbene dogodke, kjer so k sodelovanju povabili domače in tuje kuharske mojstre. Prepričani smo, da se bodo tovrstni dogodki na Jošta vrnili takoj, ko bo to mogoče. Kuhar Kristjan Lesnik se je ekipi pridružil pri 18. letih. Njegova pot se je začela v pomivalnici, a je hitro prišel za štedilnik. Ker je sezona špargljev v polnem razmahu, bo Kristjanov recept za enostavno in zelo okusno juho prišel še kako prav.

 

Vpisna knjiga

 

Tulipani

 

Sveti Jošt nad Kranjem

Stalnice Doma na Joštu – vpisni knjigi, urejen ambient in odlična glasba

 

Špargljeva juha za 4 osebe:

500 g špargljev
250 g krompirja
manjši por
3 stroki česna
8 kosov kruha
1 dl sladke smetane
malo masla
sol, poper

 

Priprava

  1. Krompir olupimo, narežemo na tanjše kose in skuhamo v vodi.
  2. Medtem ko se kuha, na tanko narežemo por in nasekljamo česen, šparglje pa narežemo na centimeter dolge kolute. Vse našteto na hitro popražimo v ponvi, v katero smo dodali košček masla. Solimo, popramo in med mešanjem pražimo nekaj minut.
  3. H kuhanemu krompirju preložimo prepraženo zelenjavo in na hitro pokuhamo. Verjetno bo treba dodati še malo vode. Ko zavre, kuhamo približno 3 minute, zatem dobro zmešamo s paličnim mešalnikom.
  4. Na koncu vmešamo še sladko smetano, poskusimo. Če je treba, dosolimo in dodamo še poper.
  5. Ko je juha na krožniku, dodamo še kruhove kocke, ki smo jih pripravili tako, da smo v ponvici na malo masla do zlatorjavega prepražili kruh, narezan na centimeter velike kocke.

 

Pa dober tek!

 

Vsebina je nastala v sodelovanju s Špelo Ankele in jo lahko najdete tudi na spletni strani Špelina shramba.

 

Foto: Špela Ankele

 

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo