SL
EN DE IT

Dr. France Prešeren

Dr. France Prešeren (1800-1849), pesnik

Danes velja za največjega slovenskega pesnika. Rodil se je 3. decembra 1800 v kmečki družini v Vrbi na Gorenjskem. Po diplomi na dunajski pravni fakulteti je v Ljubljani deloval kot odvetnik pri dr. Blažu Crombathu. Tam je nastala tudi večina njegovih pesmi. Zadnja leta svojega življenja je Prešeren preživel v Kranju. Leta 1846 je bil namreč izbran za deželnega odvetnika v Kranju, zato je tu odprl samostojno odvetniško pisarno. V Kranju je zaradi bolezni 8. februarja 1849 tudi umrl.

 

Kranj. Prešernovo mesto. 

V Kranju je spomin na pesnika Franceta Prešerna obeležen na različne načine. V Prešernovem gaju je grob tega pesnika. Na Prešernovi ulici v starem mestnem jedru je spominski muzej dr. Franceta Prešerna, ki je v hiši, kjer je pesnik služboval in bival zadnja leta svojega življenja, natančneje med letoma 1847 in 1849, tj. Prešernova hiša. V Pavšlarjevi hiši na Glavnem trgu 18 v Kranju je v prvem in drugem nadstropju Galerija Prešernovih nagrajencev. Pred Prešernovim gledališčem pa stoji njegov bronasti kip, delo Frančiška Smrduja.

 

Že od leta 1969 v Kranju deluje Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, po pesniku pa se imenujejo tudi osnovna šola ter občinske nagrade za dosežke na področju umetnosti in kulture. Mestna občina Kranj na dan pesnikovega rojstva, 3. decembra, praznuje svoj občinski praznik, v Kranju pa potekajo različne prireditve tudi 8. februarja, v počastitev obletnice pesnikove smrti. 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo