SL
EN DE IT

Februarskih 5

02. 02. 2022

Februar bo v znamenju bogatega kulturnega programa, s katerim bomo različne institucije v Kranju počastile spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Vabimo vas, da februarsko kulturno doživetje dopolnite še s pestro kulinarično izkušnjo ter izbranim spominkom, ki vas po spomnil na čudovito preživet dan v Prešernovem mestu. Preberite si naših 5 nasvetov za prešerno obarvan februar.

 

Hrana: Stari Mayr

kavarna s teraso na sončen dan

Gostilna je v centru Kranja prisotna že več kot sto let. Iz njihove kuhinje diši po pristnih domačih jedeh kot so golaž, vampi, štruklji in kranjska klobasa. Na njihovem meniju boste našli tudi več vrst steakov in solatnih krožnikov. Poleti vam v atriju restavracije postrežejo še z jedmi z žara. Pri Starem Mayrju z veseljem postrežejo tako manjše skupine kot večje zaključene družbe.

 

Pijača: Kavarna Evropa

kava, torta in vrtnica na beli mizi

Če se iz Glavnega trga sprehodite do Poštne ulice, ne morete zgrešiti Kavarne Evropa, kjer Kranjčanke in Kranjčani radi posedijo na sončni terasi in si privoščijo limonado ali skodelico kave. Ob hladnejših dneh se z vročo čokolado pogrejte v meščansko opremljeni notranjosti. Sladokuscem se bodo ob pogledu na razstavno vetrino zasvetile oči, saj je izbor slaščic res pester. Vse slaščice, od puhastih indijančkov do umetelnih tort, izdelajo sami. Zato ni čudno, da se gostje redno vračajo.  

 

Nakup: Trgovina Kranjske hiše

notranjost trgovine Kranjske hiše

Na prenovljenih policah trgovine vas čaka raznolika ponudba izdelkov: tradicionalni izdelki domače in umetnostne obrti slovenskih regij, medeno-čokoladni kotiček, estetsko dovršeni kosi znanih slovenskih oblikovalcev, ročna dela ranljivih socialnih skupin in replike nakita iz 1. tisočletja. Ni važno ali iščete darilo zase, za najbližje ali poslovne partnerje, za vsakogar se nekaj najde. V februarju vam priporočamo, da si ogledate izdelke, ki jih je navdihnil Prešeren:

 

Izlet: Po Prešernovih stopinjah

Prešernov spomenik pred gledališčem v Kranju

Čeprav je pesnik v Kranju prebival le dobri dve leti, je v mestu pustil velik pečat. Na skoraj vsakem koraku se lahko srečamo z nečim, kar nosi njegov spomin. Predlagamo vam, da se ta mesec, ko obeležujemo obletnico Prešernove smrti, odpravite po njegovih stopinjah in obiščete znamenitosti, ki jih je navdihnil. Izlet lahko začnete v Prešernovem gaju, kjer je pesnik pokopan. Od tam se sprehodite mimo Mestne knjižnice, katero pročelje krasijo Prešernovi verzi, do Prešernove ulice, kjer stoji Prešernova hiša. V spominskem muzeju si lahko ogledate stalno razstavo Prešeren – pesnik in pesnikovo sobo z originalnim pohištvom. Pot nadaljujte do Galerije Prešernovih nagrajencev, kjer so razstavljena dela prejemnikov najvišjih nagrad za likovno umetnost v Sloveniji. Izlet zaključite pri Prešernovem gledališču, poleg katerega stoji Prešernov kip, najvišji kip pesnika na svetu.

 

Dogodek: Vsak dan prešernovo

dogodek: vsak dan Prešernovo

Prešernov smenj je eden izmed najbolj prepoznavnih dogodkov ob kulturnem prazniku, ko se med seboj povežemo kranjske kulturne institucije, ki želimo za obiskovalce ustvariti nepozabno doživetje.Prešernov smenj se bo tudi letos, čeprav v malo bolj okrnjeni izvedbi, odvil 8. februarja. Kulturni program pod sloganom Vsak dan prešernovo pa tokrat razširjamo med 2. in 12. februar. Oglejte si različne razstave in predstave, se udeležite vodenih ogledov in prisluhnite koncertom! Celoten program si oglejte tukaj.  

 

Foto: Žiga Zupan, Stari Mayr, Kavarna Evropa, Primož Pičulin, Marko Arandjelović – Mediaspeed

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo