SL
EN DE IT

Filmi na Vovkovem vrtu

16. julij – 27. avgust 2020 | Vovkov vrt (amfiteater ob vrtu gradu Khislstein)

Več

Koristne povezave:

Zemljevid | Fotogalerija | Na začetek 


Filmi 2020 

  • četrtek, 16. 7. 2020, ob 21. uri

Igor in Rosa (režija: Katja Colja, Slovenija/Italija, 2019, 80')

Igor (Boris Cavazza) in Rosa (Lunetta Savino) živita pod isto streho, vendar se uspešno izogibata drug drugemu, čeprav sta skupaj že dolga leta. Njo je izguba hčerke Maje potisnila v najmračnejši obup, on pa na drugi strani živi v stanju globoke otopelosti. Njun odnos je tekom let razpadel, poln je majhnih spopadov in zamer, ki jih ne moreta preseči. A novi dogodki ju začnejo na novo združevati. FIlm je zgodba o mejah med državami, ljudmi, generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi.

 

- Jezik: slovenščina, italijanščina

- Igralska zasedba: Boris Cavazza, Lunetta Savino, Branko Đurić, Maurizio Fanin, Anita Kravos, Valentina Munafò, Simonetta Solder

- Festivali, nagrade: Vesna za najboljši scenarij (FSF Portorož); nagrada za najboljšega igralca/igralko - Boris Cavazza, nagrada za celovečerni film, nagrada za tujejezični film (California Women’s Film Festival); nagrada za celovečerni film (K3 Film festival, Avstrija)

 


  • četrtek, 23. 7. 2020, ob 21. uri

Resnica (režija: Hirokazu Koreeda, Francija/Japonska, 2019, 106') 

Film režiserja, ki je v letu 2019 dobil zlato palmo za film Tatiči, pripoveduje zgodbo o sloviti francoski igralki Fabienne (Catherine Deneuve), ki jo ob izidu avtobiografske knjige obišče hčerka Lumir (Juliette Binoche) s svojo družino. Izkaže se, da je igralka v knjigi priredila in s tem močno olepšala dogodke iz resničnega življenja, kar privede do vprašanja, kaj je v njem sploh resnica in kaj fikcija. Srečanje med materjo in hčerjo se tako prelevi v soočenje, v katerem na dan privrejo dolgo zamolčane resnice in zamere. Film se sprašuje predvsem o tem, ali so laži za osebno srečo ravno tako pomembne kot resnica.

 

- Jezik: francoščina, angleščina
- Igralska zasedba: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Clémentine Grenier, Manon Clavel
- Festivali, nagrade: Benetke 2019, Toronto 2019, San Diego 2019

 


  • Četrtek, 30. 7. 2020, ob 21. uri

Maudie (režija: Aisling Walsh, Velika Britanija, 2016, 115')

Film je posnet po resnični zgodbi kanadske umetnice Maud Lewis. Maudie (Sally Hawkins) želi zapustiti zadušljivi dom svoje tete Ide, kamor jo je poslal njen brat Charles, rekoč, da Maudie ni samo telesno slabotna, pač pa zaradi artritisa tudi duševno prizadeta. Da bi se rešila domačega okolja, se Maudie prijavi za edino službo v okrožju, delo gospodinje pri gospodu Everettu (Ethan Hawke). Lokalni posebnež, samotar in čudak, ki se preživlja z ribarjenjem in sekanjem drv, ni prav nič navdušen nad njo in jo želi sprva čimprej napoditi. Sčasoma se navadita drug na drugega in se celo zbližata. Maudie začne slikati; lepša notranjost njune koče in hkrati slika drobcene razglednice, ki pritegnejo pozornost drugih, tudi vplivnežev.

 

- Jezik: angleščina
- Igralska zasedba: Sally Hawkins, Ethan Hawke, Kari Matchett, Zachary Bennett, Gabrielle Rose, Greg Malone
- Festivali, nagrade: Atlantic Film Festival 2016, Canadian Screen Awards 2018, Irish Film & Television Awards 2018, National Society of Film Critics 2018

 


  • četrtek, 6. 8. 2020, ob 21. uri

Portret mladenke v ognju (režija: Céline Sciamma, Francija , 2019, 120')

Slikarka Marianne (Noémie Merlant) dobi naročilo za poročni portret Héloïse (Adèle Haenel), grofičine hčerke, ki je ravno zapustila samostan. A ker se Héloïse upira usodi poročene ženske in noče pozirati, mora Marianne nalogo opraviti skrivaj. Pod krinko najete družabnice jo podnevi opazuje, ponoči pa slika. V dinamiki spoznavanja začneta vzpostavljati nov, nepričakovan odnos. Film se ukvarja z osvobajanjem ženske identitete, zaklenjene v patriarhalne kodekse 18. stoletja.

 

- Jezik: francoščina, italijanščina
- Igralska zasedba: Adèle Haenel, Noémie Merlant, Luàna Bajrami, Valeria Golino
- Festivali, nagrade: najboljši scenarij (Cannes); najboljši celovečerni film, najboljši film na temo seksualnosti in identitete (Chicago); nagrada art cinema (Filmfest Hamburg); nagrada občinstva (Melbourne); nagrada norveških filmskih kritikov (Haugesund); nagrada Evropske filmske akademije za najboljši scenarij

 


  • četrtek, 13. 8. 2020, ob 21. uri

Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari (režija: Radu Jude, Romunija/Nemčija/Francija, 2018, 138')

Mlad angažiran umetnik se odloči, da bo pripravil gledališko uprizoritev poboja Judov, ki so ga na vzhodni fronti leta 1941 s pomočjo romunske armade izvedle tedanje oblasti. »Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari.« S temi besedami, izgovorjenimi v Svetu ministrov poleti leta 1941, se je namreč začelo etnično čiščenje na Vzhodni fronti. Skozi rekonstrukcijo tega grozovitega dogodka postane jasno, da pot v barbarstvo ni tlakovana zgolj z nasiljem, temveč predvsem z brezvestnostjo ljudi. Film je provokativen, pronicljiv in presenetljivo zabaven izlet v mračno romunsko preteklost.

 

- Jezik: romunščina
- Igralska zasedba: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan
- Festivali, nagrade: nagrada za najboljši film (Festival Karlovi Vari 2018)

 


  • četrtek, 20. 8. 2020, ob 21. uri

Nevidno življenje Evridike (režija: Karim Aïnouz, Brazilija/Nemčija, 2019, 142')

Film nas postavlja v Rio de Janeiro, v leto 1950. Sestri Eurídice (Carol Duarte) in Guida (Julia Stockler) živita s konservativnimi starši in sanjata o drugačnem življenju, kot teče v njunem okolju: Eurídice bi rada postala pianistka, Guida pa išče veliko ljubezen. Ko Guida zanosi, oče v navalu jeze med sestrama prekine vse stike. To je začetek dolge ločitve žensk, ki nikoli ne izgubita upanja, da se bosta spet našli. Po režiserjevih besedah je film “tropska melodrama”.

 

- Jezik: portugalščina
- Igralska zasedba: Carol Duarte, Júlia Stockler, Fernanda Montenegro, Gregório Duvivier, Bárbara Santos, Flávia Gusmão, Maria Manoella, António Fonseca, Cristina Pereira, Gillray Coutinh
- Festivali, nagrade: brazilski predstavnik za nominacijo za oskarja; glavna nagrada v sekciji Posebni pogled (Cannes)

 


  • četrtek, 27. 8. 2020, ob 21. uri

Hči Camorre (režija: Siniša Gačić, Slovenija/Italija, 2019, 75')

Cristina Pinto, nekdanja članica neapeljske mafije, morilka, znana pod vzdevkom Nikita, se po 24-letni zaporni kazni sooča z izzivi vsakdanjega življenja. Kmalu po prihodu iz zapora njen 20 let starejši partner Raffaele zboli za rakom. Cristina poišče zatočišče pri hčeri Eleni, s katero skušata zapolniti dvajsetletno vrzel v njunem odnosu. Pri 46 letih se tako Cristina na novo vzpostavlja v vlogi mame, partnerice in babice.

 

- Jezik: italijanščina
- Igralska zasedba: Raffaele Mirabella, Christina Pinto, Elena Pinto
- Festivali, nagrade: Vesna za najboljši dokumentarec (FSF Portorož); svetovna premiera v tekmovalnem programu (Sarajevo Film Festival); tekmovalni program (K3 Film festival, Avstrija)

 

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo European Gastro award Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE