SL
EN DE IT

Filmi na Vovkovem vrtu

Julij –  avgust 2022 | Vovkov vrt 

Beri več

Koristne povezave:

Grad Khislstein | Zemljevid | Fotogalerija | Na začetek 


FILMI NA VOVKOVEM VRTU
PROGRAM


7. 7. ob 21.00
Ena za reko: Zgodba Save
Rožle Bregar, Slovenija, 2022, 84 min, dokumentarni

 

Ena za reko: Zgodba Save

 

Izrezuje kanjone, prinaša rodovitno prst, ustvarja brzice, gnezdišča in globoke tolmune. Ljudje pijejo njeno vodo, je navdih za pesmi in prepire ter vir energije. Reka Sava je tekoča povezava med štirimi državami in neštetimi ekosistemi. Pridružite se štirim kajakašem, medtem ko veslajo prek Slovenije in spoznavajo njeno divjo preteklost, temno zgodovino, barvito sedanjost in negotovo prihodnost.

 


14. 7. ob 21.00
Videnje
Naomi Kawase, Japonska, Francija, 2018, 109 min, igrani

 

Videnje - Naomi Kawase

 

Francoska novinarka Jeanne se poda na Japonsko, da bi našla rastlino, ki zraste le vsakih 997 let in naj bi človeka odrešila duševne stiske. Sredi gozda v bližini Nare naleti na molčečega gozdarja Toma in slepo zeliščarico Aki, ki trdi, da je stara tisoč let. Čuten film o ženski, ki sredi čarobnega gozda išče redko zdravilno rastlino, najde pa sledove lastne preteklosti.

 


21. 7. ob 21.00
Bergmanov otok
Mia Hansen-Løve, Francija, Švedska, Nemčija, Belgija, 2021, 112 min, igrani

 

Bergmanov otok

 

Zakonca, oba filmska ustvarjalca, se poleti odpravita po navdih na švedski otok Fårö, kjer je živel in ustvarjal eden največjih režiserjev v zgodovini sedme umetnosti, Ingmar Bergman. Medtem ko sredi divje pokrajine pišeta vsak svoj scenarij, se vse bolj brišejo meje med resničnostjo in fikcijo. Melanholična meditacija o razmerjih, igriv razmislek o ustvarjalnem procesu ter intimen poklon švedskemu mojstru.

 


28. 7. ob 21.00
Snežni leopard
Marie Amiguet in Vincent Munier, Francija, 2021, 92 min, dokumentarni

 

snezni leopard

 

Fotograf narave Vincent Munier povabi pisatelja Sylvaina Tessona, da se mu pridruži pri iskanju skrivnostnega snežnega leoparda. V osrčju tibetanskega višavja ga vpelje v subtilno umetnost čakanja, sledenja in potrpežljivosti. Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk. Opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja.

 


4. 8. ob 21.00
Zadnji in prvi ljudje
Jóhann Jóhannsson, Islandija, 2020, 71 min, filmski esej
VOVKOV VRT x KAOS festival

 

zadnji in prvi ljudje

 

Jóhann Jóhannsson, priznani islandski glasbenik in avtor filmske glasbe, je z vizionarsko distopičnim avdiovizualnim esejem Zadnji in prvi ljudje ustvaril prodoren in liričen razmislek o koncu človeštva, spoj skoraj nezemeljske glasbe in zvočne steze z monumentalnimi 16-milimetrskimi posnetki spomenikov iz bivše Jugoslavije. Pripoved, odlomke iz istoimenskega znanstvenofantastičnega romana Olafa Stapledona, vodi glas Tilde Swinton.

 


11. 8. ob 21.00
Vse povsod naenkrat

Dan Kwan, Daniel Scheinert, ZDA , 2022, 139 min, igrani

 

vse povsod naenkrat

 

Evelyn Wang (Michelle Yeoh) je vsega naveličana lastnica propadajoče pralnice. Življenje ji greni starajoči se oče, mož ji je pravkar vročil ločitvene dokumente, poleg tega pa nikakor ne najde stika z lezbično hčerko. Potem pa jo srečanje z neusmiljeno delavko davčne uprave nepričakovano katapultira drugo dimenzijo.Odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

 


18. 8. ob 21.00
Smučarske sanje
Heidy Kancler, Slovenija, Avstrija, Finska, 2022, 84 min, dokumentarni

 

 

V afganistanskem mestu Bamyan tri mlada dekleta sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj. A ko prispejo v Evropo, se takoj soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa. Film ne obsoja in ne zavzema nobene strani, ampak ponuja vpogled v čustveno nepredvidljivo potovanje smučarskih sanj.

 


25. 8. ob 21.00
2. Plesni žaromet - večer kratkih plesnih filmov
Slovenija [PKD Predmestje], 2022, 70 min, plesni 

 

 

Plesni žaromet prikazuje plesno filmsko produkcijo zadnjega leta in presežke tako v umetniškem kot tematskem smislu, saj poleg plesne in filmske poetike naslavlja različne teme - od medsebojnih odnosov, socialnih tematik, položaja manjšin in tehnokratizacije družbe. Lepota filma in giba na platnu v 70. minutah ponuja pestrost različnih pristopov k filmu, različnih plesnih žanrov, raznolikost v tematikah in neskončne plasti izraza giba. 

 

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE