SL
EN DE IT

Fotografska razstava Marjana Hrena - KAPLJICE

27. 02. 2023

Vabimo vas na otvoritev fotografske razstave Marjana Hrena, ki bo 1. marca ob 17. uri v Galeriji Kranjske hiše.

 

Kapljica je po definiciji zelo majhna količina vode v obliki kroglice. Marjan Hren to vsakdanjo definicijo popelje v unikatne dimenzije. V bežnem trenutku, v blisku fleša nam skozi svoje fotografije predstavi svet, ki ga v vsakdanjem življenju morda jemljemo za samoumevnega, ter ga postavi na razgiban, privlačen in predvsem fascinanten nivo umetnine.

 

Razstava bo na ogled vsak dan med 9. in 18. uro v Galeriji Kranjske hiše do 4. aprila 2023.

 

Otvoritev bo obogatila glasbena točka kitarskega dua Davida Robide in Ožbeja Klavčiča pod mentorskim vodstvom Nataše Bogataj iz Glasbene šole Kranj. Program: Tatjana Stachak: Adios, Laura, Ferdinando Carulli: Rondo in Nejc Kuhar: Ni panike.

 

 

Avtor razstave Marjan Hren je bil rojen 1965 leta v Celju. Kot otrok je bil vedno v stiku z naravo in že takrat je naredil prve fotografije. Po zaključnem šolanju na srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju se je zaposlil kot kuhar. Fotografija ga je resneje pritegnila v 80.letih, ko je dobil prvi fotoaparat. Začetniške fotografije so bile teme iz narave, liki ljudi. Leta 2010 se začne avtor intenzivneje ukvarjati s fotografijo in sicer pokaže največ navdušenja nad makro fotografijo.

 

Za čas pandemije in ob zapiranju našega sveta, se je fotografu odprl nov intriganten svet skozi nekaj na prvi pogled popolno preprostega - kapljice. Tudi to zanimanje prihaja iz narave, iz vode in dežja, kapljice, ki prihajajo v vseh barvah in oblikah, pa vendar so to trenutki, ki jih naše oko ne more registrirati.

 

Razstavljene fotografije so nastale po posebnem postopku in sicer po shemi »one drop from above« in  »one drop from below«. 

 

Proces je tehnično dovršen in zato je potrebno kar nekaj komponent pod pritiskom, ki omogoča potovanje barv in prehod iz stanja preproste tekočine v umetnost. Za nastajanje takšnih dimenzij fotograf uporablja predvsem vodo pomešano z drugimi snovmi, kot so želirno sredstvo, akrilna barva, tekoče čistilo ali sredstva za mehčanje vode, ki pripomorejo k ustvarjanju teh vodnih skulptur. Pomembno pri mešanju je to, da se doseže pravo razmerje komponent. Barve, ki so pri fotografijah precej izpostavljen element, dobijo pomen šele ko fotografija nastane. Te dokončno definirajo obliko in pripomorejo k jasnim in močnim silhuetam. Izbor fotografij je bil narejen na podlagi tako barve in oblike, saj sam fotograf pravi, da je pri delu najprej izstopala oblika ter nato barva, ali pa ravno obratno. Včasih pa so nastale tudi fotografije, ki puščajo domišljiji popolnoma prosto pot.

 

 

Vljudno vabljeni!


Besedilo je povzeto iz zloženke fotokluba Maribor ob razstavi avtorja v FOTOGALERIJI STOLP.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo