SL
EN DE IT

Gostilna Krištof: pomladanski krožnik

Špela Ankele je pod kulinarični drobnogled tokrat vzela Gostilno Krištof. Pri Krištofu slovijo po kulinarični inovativnosti in sveži energiji. Hkrati prisegajo na sveže, lokalne sestavine ter vračanje k naravi. Zato ni čudno, da se v njihovi kuhinji vedno pripravlja nekaj novega, še bolj posebnega in okusnega. To, da gre za eno najboljših kranjskih restavracij potrjujejo tudi Michelinovo priznanje trajnosti in Michelinov krožnik ter priznanje treh kuharskih kap, ki so jim jih že tretje leto zapored podelili pri vodniku Gault&Millau.

 

 

Maček Gostilna krištof notranjost Nežkina hiša

O gostilni, ki prisega na lokalne sestavine, kulinarično kreativnost in povezanost z narava pišejo številni mediji. 

 

Uigrano kuharsko ekipo vodi vrhunski chef Uroš Gorjanc, ki je kreacijo pomladanskega krožnika tokrat prepustil Žanu Trilerju, ki se je ekipi pridružil pred tremi leti, pri rosnih 20. letih. Čeprav ga veselijo vsi kuharski opravki in se odlično znajde na vseh postajah v kuhinji, se najraje loteva priprave sladic.

 

Žan Triler Krožnik iz Gostilne pri Krištofu

Prepričani smo, da bom o kulinaričnih podvigih Žana Trilerja še veliko slišali. 

 

Ne preseneča, da se je Žan odločil za pripravo malo drugačnega pomladanskega krožnika, ki ga krasijo šparglji, jagode, brancin in avokado. Ob tem zagotavlja, da čeprav krožnik na prvi pogled morda izgleda zapleten, ga boste pripravili v največ 20 minutah.

 

Recept za 1 osebo:

 • 1 file brancina
 • 5 špargljev
 • 10 jagod
 • sončnično olje s Kmetije Punčar
 • oljčno olje
 • limonin sok
 • avokado
 • 2 - 3 žlice pinjol
 • nekaj divjih užitnih rastlin (denimo marjetice z bližnjega travnika)
 • rdeč poper, sol

 

Priprava

 1. Jagode operemo in narežemo na 0,5 cm tanke rezine. Damo jih v sušilec sadja in sušimo toliko časa, da nastane čips. Če sušilca sadja nimate, lahko namesto svežih uporabite liofizirane jagode.
 2. Šparglje, vsakega posebej, primemo na obeh koncih in upognemo - del z vršičkom uporabimo, medtem ko je spodnji del olesenel in ga ne rabimo za to jed. Tiste dele špargljev, ki imajo vršiček, damo v vrelo slano vodo, odstavimo in pustimo 10 minut stati v vodi, zatem šparglje ohladimo v mrzli vodi in jih po dolgem razrežemo na pol.
 3. Pinjole prepražimo na ponvici, da zadišijo, nato jih ohladimo.
 4. Zrel avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Notranjost avokada z žlico izdolbemo. Dodamo sol, limonin sok, olivno olje in vse skupaj zmiksamo v kremo (oziroma dobro pretlačimo z vilicami).
 5. File svežega brancina izkoščičimo, obrežemo trebušni del in osušimo na papirju. Ko je očiščen, samo meso narežemo na tanke rezine.
 6. Solatko iz jagod in špargljev začinimo z rdečim poprom, soljo, sončničnim oljem in limoninim sokom. Lepo položimo na krožnik. Solato posujemo s prepraženimi pinjolami. Čez položimo narezan file brancina, ki ga po vrhu začinimo z soljo. Dodamo avokadovo kremo. Vse skupaj okrasimo z rožicam z vrta.

 

Vsebina je nastala v sodelovanju s Špelo Ankele in jo lahko najdete tudi na spletni strani Špelina shramba.

 

Foto: Špela Ankele

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo