SL
EN DE IT

Gostilna Rekar: solata s piščancem in bučkami

Gostilno Rekar vodi že tretja generacija gostincev. Zgodbo sta leta 1958 začela pisati Cilka in Ivan, danes pa pero oziroma kuhalnico vihti njun vnuk Nejc Rekar. V uspeh gostilne je bilo vloženo ogromno truda in neprespanih noči. Nejc ponudbo opisuje kot klasično domačo z nekaj posebnostmi. Pri njih tako na eni strani najdete vegansko ponudbo, na drugi pa žabje krake. Znani so tudi po okusnih pravljičnih pitah, ki jih lahko zamrznjene naročite tudi za domov. Trenutno so na voljo 4 okusi – skuta in malina, klasična jabolčna, temna čokolada s figami in bela čokolada z lešniki ter kokosom. V gostilni si prizadevajo, da je čim več njihovih sestavin lokalnega izvora.

 

Nejc Rekar

 

Nejc je Špeli zaupal recept za njihovo solato s piščancem in bučkami, saj je Špela to solato v času karantene močno vzljubila in se je večkrat znašla na njeni mizi.

 

Knjiga vtisov

 

Za 4 osebe:

zelena solata – gentile
rdeč radič
rukola
pest češnjevih paradižnikov
ekstra deviško oljčno olje
temni balzamični kis

 

Tatarska omaka:

nekaj žlic majoneze
2 - 3 kumarice
1 - 2 žlici vloženih kaper
1 manjši strok česna
1 šalotka

 

Popečen piščanec in bučke:

1 piščančji file
1 manjša bučka (cukini)
nekaj žlic moke
2 jajci
drobtine
nekaj žlic mešanice semen (bučna, sončnična, sezamova ...)
sol, poper

 

Priprava

  1. Solato operemo, paradižnike razrežemo na polovice. Koliko solate rabimo? "Kolikor želimo, je pa tako, da uporabimo enaka razmerja, torej po tretjino zelene solate, radiča in rukole," pravi Nejc Rekar. Tik preden jed sestavimo, solato začinimo z oljčnim oljem in balzamičnim kisom ter premešamo. Ne solimo!
  2. Pripravimo tatarsko omako, in sicer na drobno nasekljamo kumarice, kapre, česen in šalotko. Če imamo, uporabimo multipraktik. Nato sestavine pomešamo z majonezo. "Če je omaka pregosta, dolijemo malo tekočine iz kozarca, v katerem so kisle kumarice," svetuje sogovornik.
  3. Piščančje meso narežemo na trakove, bučke na pol centimetra debele kolutke. Solimo, popramo in paniramo - najprej moka, potem pomočimo v razžvrkljano jajce (ki mu lahko dodamo žlico ali dve vode), nato drobtine, pomešane z mešanico semen - na 9 delov drobtin uporabimo 1 del mešanice semen. Dva nasveta Nejca Rekarja: "Bučke lahko dvakrat paniramo v jajce in drobtine, bodo bolj hrustljave. Meso lahko malo potolčemo."
  4. Tako pripravljeno meso in bučke ocvremo z obeh strani v olju, primernem za pečenje (denimo: v sončničnem). Ko je pečeno, odložimo na krožnik, pokrit s papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno olje.
  5. Zdaj sestavimo solato: najprej gre solata, nato tatarska omaka - z njo ne pretiravamo. Ob robove razporedimo polovice češnjevih paradižnikov, povrh dodamo pečene piščančje trakove in bučke. K solati se odlično poda pečen krompir.

 

Vsebina je nastala v sklopu projekta Evropska gastronomska regija 2021. Za zavod za turizem in kulturo Kranj jo je pripravila Špela Ankele, ki jo lahko najdete tudi na spletni strani Špelina shramba.

 

Foto: Špela Ankele

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo