Jenkovi dnevi - Program 2022

18. - 27. oktober 2023

Program 2022

 • torek, 18. oktober  ob 11.00, Prešernov gaj v Kranju
  Poklon pesniku Simonu Jenku

Zavod za turizem in kulturo Kranj v spomin Simonu Jenku vsako leto pripravi spominski dogodek v Prešernovem gaju.

 • četrtek, 20. oktober ob 17.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj
  Rozaste pesmi

Andrej Rozman Roza piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila, jih prestavlja v sodobnost ali preprosto prevaja. Roza je odličen interpret, ki začara vsako občinstvo. Z navihanimi rimami zabava najmlajše, da misliti malo večjim in nasmeje tudi največje Ob praznovanju Jenkovih dni, ki so posvečeni poeziji, smo ga v knjižnico povabili predvsem kot pesnika.

 • petek, 21. oktober ob 17.00, Mavčiče
  Spomin na pesnika, Mavška tržnica
 • sobota, 22. oktober ob 9.00, Drulovka
  Pohod po Poti Jeprškega učitelja – od Drulovke do Podreče

Pot Jeprškega učitelja je učna pešpot na desnem bregu reke Save, natančneje med Drulovko in Bregom. Poimenovana je po noveli Simona Jenka – Jeprški učitelj. Ob poti so predstavljene naravne in kulturne značilnosti. Zaključek na Podreči bo v duhu pesnika Sorškega polja in bo hkrati namenjena tudi obeležitvi praznika KS Mavčiče. 

 • torek, 25. oktober ob 19.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj
  Koncert Roka Terkaja – Trkaj

Kla Kla Klasika, ki ga izvaja Trkaj je nenavaden, drzen poskus razmišljanja o slovenski poeziji na drugačen način, je soočenje kanonske slovenske poezije s sodobnim slovenskim rapom, ob temah, ki so v slovenski poeziji večne.

 • sreda, 26. oktober ob 19.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj
  Koncert Anje Zag Golob in Draga Ivanuše

Koncertni projekt pesnice Anje Zag Golob in skladatelja, pianista Draga Ivanuše je nastal poleti 2020. Inspiriran je s prijateljstvom med umetnikoma in pesničino zadnjo knjigo z naslovom Da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge …, izdano v samozaložbi leta 2019. Ideja projekta je združiti poezijo in glasbo na način, ki presega zgolj branje ob glasbi, temveč obravnava glasbo kot poezijo in v poeziji raziskuje njeno melodičnost in ritmičnost.

 • četrtek, 27. oktober ob 19.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj
  Slavnostna podelitev Jenkove nagrade

Podelitev Jenkove nagrade bo letos potekala v dvorani Mestne knjižnice Kranj, kjer bodo nominiranci predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk. Ob kulturnem programu bo na koncu podeljena pesniška Jenkova nagrada.