Kranjska dolga miza - Aleš Kristan

7. september 2023
Dvorišče gradu Khislstein

Kranjska dolga miza: Aleš Kristan (Kmetija odprtih vrat Pr’ Končovc)

Med chefi, ki bodo pripravljali jedi na letošnji Kranjski dolgi mizi, bo tudi Aleš Kristan. Z družino vodi Kmetijo odprtih vrat Pr’ Končovc v vasi Javornik, ki jo najdemo nekako na pol poti ob cesti, speljani do vrha Jošta.

Bogato zgodovino ima domačija, ki leži na koncu omenjene vasi (in od tod tudi ime, Pr’ Končovc), saj je bila omenjena že v urbarju pred približno 700 leti. Z gostinstvom so se na domačiji ukvarjali že leta 1907. Kasneje je ta dejavnost zamrla, dokler ni Fani Kristan leta 1992 kot prva v kranjski občini odprla kmetije odprtih vrat. Danes domačijo ob pomoči mame Fani vodi sin Aleš z ženo Katarino.

Aleš Kristan. Foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj / Nejc Vurnik
Aleš Kristan. Foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj / Nejc Vurnik

Pri kuhanju se chef Aleš Kristan opira na tradicijo in okuse, ki so jih znale pričarati že naše babice, hkrati pa jedem dodaja modernejši pridih. Za njegovo kuhinjo je značilno predvsem to, da gostom v najlepši luči predstavlja sestavine, pridelane na domači kmetiji.

»Sodelovanje na Kranjski dolgi mizi mi pomeni dagoceno izkušnjo z vrhunsko ekipo in hkrati zadovoljstvo, da lahko sodelujemo na dogodku, ki poživi kulinarično dogajanje v Kranju,« pravi.

In kaj lahko po njegovem mnenju pričakujejo gostje kulinaričnega dogodka, ki bo 7. septembra zavzel grajski vrt Khiselstein? Aleš Kristan je prepričan, da bodo zbrani chefi tudi letos ustvarili »vrhunsko kulinarično doživetje.«