Kranjska dolga miza - Igor Jagodic

7. september 2023
Dvorišče gradu Khislstein

Kranjska dolga miza: Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

Med chefi, ki bodo pripravljali jedi na letošnji Kranjski dolgi mizi, bo tudi Igor Jagodic iz Restavracije Strelec (ena Michelinova zvezdica).

Igor Jagodic je bil rojen v Kranju. Po končani srednji in višji strokovni šoli se je zaposlil v kuhinji na Brdu pri Kranju, ki jo je tedaj vodil naš legendarni kuhar in avtor številnih kuharskih knjig Andrej Goljat. Z Brda je Jagodica poklicna pot ponesla na Bled, je bil chef kuhinje v različnih hotelih. Skupaj z Binetom Volčičem in Urošem Štefelinom, ki sta tedaj tudi delala na Bledu, so občasno ustvarjali povezovalne dogodke pod imenom 3 chefi.

Igor Jagodic. Foto: arhiv Restavracije Strelec / Peter Irman
Igor Jagodic. Foto: arhiv Restavracije Strelec / Peter Irman

Kuharsko znanje je Igor Jagodic pridobival tudi v Parizu, na šoli legendarnega Alaina Ducassa, izkušnje pa je nabiral še drugje v tujini, med drugim tudi v eni najboljših svetovnih restavraciji Noma na Danskem, ki jo vodi chef Rene Redzepi. Od leta 2012 je Igor Jagodic chef Restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu, ki ji je Michelinov kulinarični vodnik lani pripel eno Michelinovo zvezdico.

Na vprašanje, kaj mu pomeni sodelovanje na Kranjski dolgi mizi, nam pove: »Zelo pohvalno, da se v Kranju odvija tako velik dogodek ki povezuje toliko zanimivih pridelovalcev, kmetov, restavracij in kjer bodo gostje lahko spoznali da ima Kranj z okolico na voljo res veliko kakovostnih lokalnih surovin (in kuharjev). Vesel sem, da bom del tega dogodka.«

In kaj lahko pričakujejo gostje Kranjske dolge mize? Chef Jagodic upa in pričakuje, da bodo na grajskem dvorišču skupaj ustvarili lep večer, poln dobre kulinarike in druženja.

Morda še to: chef Jagodic živi na Visokem, zato se bo pri kreiranju svoje jedi za septembrski dogodek naslonil na mlečne izdelke s Kmetije pr’ Krč, ki jih v omenjenem kraju skrbno proizvaja družina Krč.