Kranjska dolga miza - Jorg Zupan

7. september 2023
Dvorišče gradu Khislstein

Kranjska dolga miza: Jorg Zupan (Obedovalnica Aftr, Bistro Breg)

Na letošnji Kranjski dolgi mizi, ki bo tokrat tretjič zapored zavzela grajsko dvorišče Khiselstein, bo eno od jedi pripravljal tudi Jorg Zupan. Z Restavracijo Atelje, ki se je letos spremenila v Obedovalnico Aftr, je Ljubljani prinesel prvo Michelinovo zvezdico, pod okriljem Jorga Zupana pa v prestolnici deluje še Bistro Breg.

Jorg Zupan je bil rojen v Kranju, kjer je preživel mladost. Tu je obiskoval osnovno in srednjo šolo. Kasneje se je vpisal na Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor, od tam pa ga je pot vodila tudi v tujino, kjer je v priznanih svetovnih restavracijah pridobival dragocena kuharska znanja.

Jorg Zupan. Foto: arhiv Obedovalnice Aftr
Jorg Zupan. Foto: arhiv Obedovalnice Aftr

Preden je prevzel kuhinjo v tedanji ljubljanski Restavraciji Atelje (ta je bila prva v prestolnici z Michelinovo zvezdico), je na Ljubljanskem gradu delal kot sous-chef Igorja Jagodica v Restavraciji Strelec (ena Michelinova zvezdica). Mimogrede: tudi chef Jagodic bo na letošnji Kranjski dolgi mizi pripravljal eno od jedi.

Omenimo lahko še, da je Jorg Zupan znan obraz z malih zaslonov, saj je že od prve oddaje žirant v otroški kuharski oddaji Mladi šef.

Kaj torej chefu, ki je izjemno ponosen na svoje kranjske korenine, saj ga boste tu pa tam lahko opazili tudi v iskrivi majici, ki oznanja njegovo pripadnost gorenjski metropoli, pomeni sodelovanje na letošnji Kranjski dolgi mizi? »Sodelovanje mi predstavlja neko vrnitev k mojim koreninam, saj prihajam iz Kranja, a tu še nisem kuhal. Zelo hitro sem odšel od doma in se na koncu ustalil v Ljubljani. Zelo se že veselim kuhanja za kranjsko občinstvo in v družbi kranjskih kolegov.«

In kaj lahko pričakuje stoterica gostov na septembrskem kulinaričnem dogodku? »Izbrane lokalne sestavine, pripravljene s svetovljanskimi tehnikami in začimbami,« nam bližajoči se dogodek opiše karizmatični chef Jorg Zupan.