Kranjska dolga miza - Tomaž Polenec

7. september 2023
Dvorišče gradu Khislstein

Kranjska dolga miza: Tomaž Polenec (Restavracija in kavarna Brioni)

Predstavljamo vam chefa Tomaža Polenca, ki bo s kuharskimi kolegi ustvarjal jedilnik na letošnji Kranjski dolgi mizi. Po tradiciji bo pravkar omenjeni chef na zelenem gurmanskem dogodku poskrbel za prikupno sladico.

Tomaž Polenec z ženo Barbaro od leta 2004 vodi priljubljeno kranjsko Restavracijo in kavarno Brioni. V skoraj dveh desetletjih so se kranjski Brioni pod njunim vodstvom spremenili v sodobno gostinsko zgodbo, pod njunim vodstvom pa lahko v tem prijetnem kotičku vsakokrat najdemo kaj novega, zanimivega in svetovljanskega.

Tomaž Polenec. Foto: Arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj / Črt Piksi
Tomaž Polenec. Foto: Arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj / Črt Piksi

V kuhinji kraljujejo skrbno izbrane sestavine, pripravljene po navdihu francoske kulinarike. Chef Tomaž Polenec pojasni: »V otroštvu smo zaradi očetove službe nekaj časa živeli v Parizu. Tam sem spoznal francosko kulinariko in spoštljiv odnos do hrane. Morda sem zato že od malega vedel, v katero smer bo šel moj poklic.«

Avstrijska kulinarična revija Falstaff je kranjskim Brionom letos podelila dvoje vilic, v aktualnem kulinaričnem vodniku Gault & Millau Slovenija pa so označeni s priporočilom POP.

Tudi tokrat bodo na Kranjski dolgi mizi postregli sladico, ki je nastala pod okriljem gorenjskih Brionov, pri čemer lahko omenimo še eno zanimivost: chef Tomaž Polenec je na prvi Kranjski dolgi mizi prvič postregel tortice v obliki jabolka, ta sladica pa je v kratkem času postala eden od prepoznavnih znakov kranjskih Brionov. Najdete jo lahko tudi v brošuri Kranjsko na krožniku.