Slovenski 12-urni tek

2. junij 2024
Center Kranja

SLOVENSKI 12-URNI TEK (SLO12RUN) 
2. junij 2024

Prvo nedeljo v juniju (2. 6. 2024) bo v Kranju že sedma izvedba teka na 6 in 12 urSLO12RUN. Med prijavljenimi tekmovalci je že zdaj mnogo znanih imen iz sveta ultramaratona, iz Hrvaške pa prvič prihaja v Kranj celotna hrvaška ultramaratonska reprezentanca.

Letošnja tekma na 12 ur je prejela zlato značko Mednarodnega ultramaratonskega združenja, IAU (International Association of Ultrarunners), kar dokazuje, da gre za tekmo na vrhunskem nivoju, ki je tudi mednarodno poznana. Zlato značko ima le nekaj tekem na svetu. 6-urna različica pa ima bronasto značko IAU. Kakovost prireditve pa so prepoznali tudi v Sloveniji, saj je decembra 2022 župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec organizatorju podelil plaketo Mestne občine Kranj, kar še dodatno potrjuje odličnost prireditve.

Vabljeni, da se čimprej prijavite na SLO12RUN, saj je število tekmovalcev omejeno.

Trasa je krožna, dolga 1.250 metrov, asfaltirana in poteka po ulicah, v središču Kranja; trasa je tudi certificirana s strani AIMS (Association of International Marathons and Distance Races). V štartno-ciljnem prostoru bo tribuna za gledalce in navijače, ki bodo cel dan bučno spodbujali tekače.

Lani je v Kranju padel rekord proge (161,250 km), ki ga je postavil Švicar Pascal Rüeger, ki bo junija skušal preseči svoj rekord.

Kot častni gost v Kranj prihaja legenda ultrateka, Grk Yiannis Kouros, ki bo sodeloval na sobotnem pogovornem večeru ter tekače spremljal in navijal ob progi. Prav po njem je tudi proga dobila ime – Kourosova proga.

Za izjemno vzdušje ob zaključku tekme pa bo poskrbela beograjska skupina, ki preigrava pesmi kultne pank zasedbe KUD IDIJOTI (Lutke na koncu).

SLO12RUN bo štel za tretje prvenstvo Slovenije v teku na 12 ur. Lanska državna prvaka sta bila Domen Kozjek in Marjeta Gomilšak.

V soboto (1. junija) bo organiziran tematski pogovor s priznanimi ultramaratonci in drugimi pomembnimi gosti, ki bo odprt tudi za javnost. Gostje bodo Yiannis Kouros in drugi tuji ter slovenski ultramaratonci.

Organizator tekme je Atletski klub Ultramaraton Slovenija, soorganizator je Zavod za kulturo in turizem Kranj, s podporo Mestne občine Kranj in Atletske zveze Slovenije (AZS).

Vabljeni, da se čim prej prijavite, saj priljubljenost tekme iz leta v leto raste, število tekmovalcev pa je omejeno.

Prijave: TUKAJ

SLOVENSKI 12-URNI TEK (SLO12RUN) 
2. junij 2024

Podrobnosti o slovenskem 12-urnem teku 2024 bodo znane in objavljene v prihajajočih mesecih.


 

Slovenski 12-urni tek je edini ultramaraton, ki poteka v centru mesta, v Sloveniji in širše. Leta 2023 bo v Kranju že peta tekma SLO12RUN. Tekači bodo tekli po krožni trasi, dolgi 1.292 metra, certificirani s strani Mednarodne zveze za maratone in cestne teke (AIMS).

Z željo, da se tekme udeležijo tudi tekači, ki so se do zdaj preizkusili na krajših razdaljah, se je možno udeležiti tudi 6-urnega teka.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

Soorganizator državnega prvenstva je Zavod za kulturo in turizem Kranj, s podporo Mestne občine Kranj in Atletske zveze Slovenije