SL
EN DE IT

Jamski laboratorij Tular – kraljestvo človeške ribice

Kranj, 22. december 2020 – Ob omembi človeške ribice večina pomisli na Postojnsko jamo. Vendar v spoznavanju in razumevanju tega skrivnostnega bitja pomembnejšo vlogo igra Jamski laboratorij Tular, ki se nahaja v Kranju. Gre za edini tovrstni dolgoročni laboratorij v Sloveniji. Poleg Podzemeljskega laboratorija v Moulisu v francoskih Pirenejih je to tudi edini kraj, kjer se človeške ribice razmnožujejo izven svojega naravnega okolja.

 

Rovi pod starim Kranjem so dobro poznani kot podzemni del Kranja, manj znano pa je dejstvo, da se v okolici Kranja nahaja kar nekaj naravnih jam. Ena izmed njih je jama Tular, ki jo je leta 1689 opisal že Janez Vajkard Valvasor. Med 2. svetovno vojno so večji del jame spremenili v zaklonišče pred letalskimi napadi, ki je bilo namenjeno delavcem bližnje tovarne. Speleobiolog Marko Aljančič je leta 1960 zakloniščni del jame preuredil v jamski laboratorij in vanj naselili prvo kolonijo človeške ribice.

 

Jamski laboratorij danes vodi Gregor Aljančič, ki je z očetom Markotom laboratorij obiskoval že kot otrok. Od leta 2002 v laboratoriju preučujejo tudi zelo redko črno človeško ribico, ki se nahaja le v enem samem jamskem sistemu v Beli krajini, katere obstoj ogroža lokalno onesnaževanje. Z opazovanjem, ki ne vznemirja ali poškoduje človeških ribic, poskušajo odgovoriti na vprašanja, ki bi pojasnila kako so se prilagodile na življenje v jamskem okolju - kako si lovijo plen, kako komunicirajo med seboj, kako zaznavajo svojo okolico, kako se upirajo poplavam in kakšna je njihova usoda, ko jih odplakne na površje. Njihove ugotovitve so ključne za uspešno varstvo te živali v naravi. Gregor in njegova ekipa pa delujejo tudi na terenu, vzdolž Dinarskega krasa zbirajo podatke o razširjenosti človeške ribice, opazujejo njeno vedenje in spremljajo ogroženost kraškega podzemeljskega okolja. Pohvalijo se lahko tudi z eno izmed najbolj temeljitih knjižnic o tej živalski vrsti.

 

Jamski laboratorij pa ni namenjen le raziskovanju, ampak je hkrati tudi zatočišče za poškodovane človeške ribice, ki jih poplave občasno naplavijo na površje. Pomemben del poslanstva Jamskega laboratorija Tular je usmerjen v varstvo človeške ribice in njenega okolja. Zato si prizadevajo za stalno izobraževanje javnosti in verodostojno promocijo človeške ribice kot enega najpomembnejših simbolov svetovne naravne dediščine ter raznovrstnosti jamskega živalstva, s poudarkom na varstvu podzemne vode.

 

  • Zloženko o Jamskem laboratoriju Tular najdete TUKAJ.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo