SL
EN DE IT
Jenkovi dnevi

18. - 27. oktober 2020 | različne lokacije

Več

Koristne povezave:

FotogalerijaNa začetek


Dogodki v okviru Jenkovih dni

Zavod za turizem in kulturo Kranj že več let povezuje različne deležnike v skupino, ki se trudi Simonu Jenku dati mesto, ki mu med ustvarjalci pisane besede pripada. Tudi letos se bo, kljub trenutni situaciji, odvilo kar nekaj dogodkov na različnih lokacijah.

 

Vsi dogodki bodo organizirani v skladu z navodili Nacionalnega instituta za javno zdravje.

 

torek, 27. oktober 2020

PRESTAVLJENOSlavnostna podelitev Jenkovih nagrad je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19 prestavljena. Če bo epidemiološka slika ugodna in se bodo ukrepi sprostili, bo podelitev nagrad izvedena v decembru. V nasprotnem primeru je dogodek prestavljen za nedoločen čas.

  • 19.00: Slavnostna podelitev Jenkove nagrade, avla Mestne občine Kranj 

Podelitev Jenkove nagrade bo letos potekala v avli Mestne občine Kranj, kjer bodo nominiranci predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk. Ob kulturnem programu bo na koncu podeljena pesniška Jenkova nagrada za leto 2020. 

 


Pretekli dogodki:

 

sobota, 10. oktober 2020

  • 19.00: Odprtje razstave v Mavčičah

Odprtje likovne razstave v dvorani Simona Jenka v Mavčičah. Na razstavi bodo objavljena dela, ustvarjena na ex temporu, ki je potekal v soboto 26. septembra. Pri odprtju razstave  bodo nastopali slikarji, ki bodo ob slikah prebirali Jenkovo poezijo. Nastopil bo tudi Mešani oktet LIPA iz Sore.

 

sobota, 17. oktober 2020
ODPADE

Pot Jeprškega učitelja je pešpot na desnem bregu reke Save, natančneje med Drulovko in Bregom. Poimenovana je po noveli Simona Jenka - Jeprški učitelj. Zaključek na Podreči bo v duhu pesnika Sorškega polja in bo hkrati namenjena tudi obeležitvi praznika KS Mavčiče.

 

četrtek, 22. oktober 2020

ODPADE

  • 18.00: Vajevanje - delavnica v Jenkovi sobi (brezplačno)

Na Vajevanju boste spoznavali dela uveljavljenih slovenskih avtorjev, ki variirajo v slogu ustvarjanja. Iz njihovih različnih slogovnih in pesniških prvin boste črpali navdihe za napredek in nadaljnje pisanje. Napisane pesmi boste prebirali in si izmenjavali mnenja. Delavnico poezije bo vodila Hana Bujanović Kokot, primerna je za začetnike in uveljavljene poete in poetinje.

Nujne rezervacije mest na delavnici na e-naslov: kristina.sever@visitkranj.si. Število mest je omejeno.

 

petek 23. oktober 2020

  • 10.00: Poklon pesniku Simonu Jenku, Prešernov gaj v Kranju

Zavod za turizem in kulturo Kranj v spomin Simonu Jenku vsako leto pripravi spominski dogodek v Prešernovem gaju. V kulturnem programu sodelujejo učenci OŠ Simona Jenka ter dijaki Gimnazije Franceta Prešerna in Gimnazije Kranj. Letos bo dogodek deloma posnet v Prešernovem gaju, recitiranje učencev in dijakov pa na posamezni šoli. Video posnetek si lahko v petek, 23. oktobra ob 10. uri ogledate spodaj.

 

 

petek 23. oktober 2020

  • 11.00: Okrogla miza na temo Poezija in virtualna okolja, Mestna knjižnica Kranj

Poezija je danes prisotna povsod, vedno bolj pa tudi v virtualnem svetu, ki v trenutni situaciji vedno bolj postaja naša nova realnost. Virtualni svet vpliva na obstoj poezije danes bolj kot včasih, saj jo lahko vsak objavi na svojem blogu in socialnih medijih. Poezija pa kljub temu ostaja zasidrana tudi v tiskani obliki. O tem, v kakšnem odnosu sta poezija v virtualnem svetu in poezija na natisnjenem papirju in kako lahko vsaka izmed njiju nagovarja (mladega) bralca in bralko, se bo moderator Anže Zevnik pogovarjal z nominiranci za Jenkovo nagrado 2020. Svoj pogled na ustvarjanje poezije bodo podali tudi učenci OŠ Simona Jenka ter dijaki Gimnazije Franceta Prešerna in Gimnazije Kranj, ki so za Krajnske vaje prispevali svoje literarne prispevke in bodo imeli možnost postavljati vprašanja nominirancem.


* Izvedba se bo prilagajala situaciji nacionalnih varnostnih ukrepov v zvezi s Covid-19.

 

Logo