SL
EN DE IT

Jenkovi dnevi

18. - 27. oktober 2021 | različne lokacije

Več

Koristne povezave:

FotogalerijaNa začetek


Dogodki v okviru Jenkovih dni

Zavod za turizem in kulturo Kranj že več let povezuje različne deležnike v skupino, ki se trudi Simonu Jenku dati mesto, ki mu med ustvarjalci pisane besede pripada. Tudi letos se bo, kljub trenutni situaciji, odvilo kar nekaj dogodkov na različnih lokacijah.

 

Vsi dogodki bodo organizirani v skladu z navodili Nacionalnega instituta za javno zdravje.

 

Ponedeljek, 18. oktober 2o21

  • 16:oo Poklon pesniku Simonu Jenku, Prešernov gaj v Kranju

Zavod za turizem in kulturo Kranj v spomin Simonu Jenku vsako leto pripravi spominski dogodek v Prešernovem gaju. Letos bodo v kulturnem programu sodelovali učenci OŠ Simona Jenka ter dijaki Gimnazije Kranj, program bodo glasbeno obarvale učenke Glasbene šole Kranj, v znak spoštovanja bo g. podžupan Robert Nograšek položil ikebano k spomeniku.

 

  • 17:oo Otvoritev stalne razstave o Simonu Jenku, v prostorih dvorane Simona Jenka v Mavčičah

 

Sreda, 20. oktober 2021

  • 18:00 Okrogla miza, na temo "Poezija v času epidemije", knjižnica Kranj

O tem, ali je že kdaj prej epidemija stopila v življenje poezije in kako je vplivala na pesnikovo ustvarjanje, se bo moderator Anže Zevnik pogovarjal z nominiranci za Jenkovo nagrado 2021. Svoj pogled na ustvarjanje poezije bodo podali tudi učenci OŠ Simona Jenka in dijaki Gimnazije Kranj, ki so za pretekle Kranjske vaje prispevali svoje literarne prispevke in bodo imeli možnost postavljati vprašanja nominirancem.

 

Petek, 22. oktober 2o21

  • 17:oo Spomin na pesnika, Mavška tržnica

Poleg pestrega izbora sezonskih ekoloških in lokalnih pridelkov na tržnici, bo potekal tudi kulturni program, ki ga bo pripravilo Kulturno društvo Simona Jenka -  Šmonca. Krajevna skupnost Mavčiče bo zbrane pogostila s toplim ričetom, ki bo poleg pestre izbire butičnih piv, zaokrožilo dogajanje.

 

Sobota, 23. oktober 2o21

  • 9:oo Pohod po poti Jeprškega učitelja - od Drulovke do Podreče

Pot Jeprškega učitelja je pešpot na desnem bregu reke Save, natančneje med Drulovko in Bregom. Poimenovana je po noveli Simona Jenka - Jeprški učitelj. Zaključek na Podreči bo v duhu pesnika Sorškega polja in bo hkrati namenjena tudi obeležitvi praznika KS Mavčiče.

 

Sreda, 27. oktober 2021

  • 19:30 Slavnostna podelitev Jenkove nagrade, avla Mestne občine Kranj

Podelitev Jenkove nagrade bo letos potekala v avli Mestne občine Kranj, kjer bodo nominiranci predstavili svoje izbrane pesmi iz nominiranih pesniških zbirk. Ob kulturnem programu bo na koncu podeljena pesniška Jenkova nagrada za leto 2021

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo European Gastro award Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE