SL
EN DE IT

Jubilejno 30. tekmovanje harmonikarjev Zlata voščenka v Besnici

30. 05. 2022

Besniško tekmovanje harmonikarjev je eno izmed največjih tekmovanj v igranju na diatonično harmoniko v Evropi ter eno izmed tekmovanj z najdaljšo tradicijo. Turistično društvo Besnica je v letu 1992 pričelo z organizacijo tekmovanj, na katerem je do danes nastopilo že 2038 harmonikarjev.

 

Harmonikarji tekmujejo v igranju skladb po lastni izbiri. Glede na starost so razporejeni v šest starostnih skupin. Najmlajši udeleženec je bil star pet let, najstarejši pa 90 let. Mnogi harmonikarji, ki so prvič stali s harmoniko na beniškem odru, so danes uveljavljeni glasbeniki in člani številnih narodno zabavnih ansamblov.

 

Harmonikarje tekmovalce ocenjuje štiričlanska strokovna komisija, ki jo sestavljajo priznani glasbeniki. Vsak tekmovalec prejme priznanje in praktično nagrado. Prvi trije v vsaki starostni skupini prejmejo posebne plakete, najboljši gorenjski harmonikar pa prejeme pokal Gorenjski harmonikarski prvak.  Podeljena je tudi nagrada občinstva ter absolutnim trem najboljšim posebne plakete Zlate voščenke.

 

Tekmovanje bo potekalo v soboto, 4. junija 2022 od 10.00 do 17.00 ure v dvorani Gasilskega doma v Besnici in preko live stream Youtube.

 

 

V spremljevalnem programu bodo predstavljeni Utrinki 29. tekmovanja harmonikarjev, lanskoletna absolutna zmagovalka harmonikarka Tjaša Lesjak, izdelovalec harmonik Rutar, folklorna skupina Ajda iz Besnice, Rokovnač Dimež ter predstavitveni film Besniške doline (pripravljen ob 730 letnici prve omembe Besnice in krajev besniške doline).

 

Prireditev bodo tudi leto vodile Vida Lopič, Maja Tekavec in Mateja Nosan. Strokovni vodja festivala je Janez Fabijan, s pomočjo Andreje Starman.

 

Video tekmovanje Zlata Voščenka v Besnici lani. 

 

Naslovna fotografija: Arhiv TD Besnica 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo