SL
EN DE IT

Julijskih 5

Poletna pozitiva, glasba, ki se razlega po ulicah in trgih in številni dogodki kar kličejo po obisku Kranja. Pripravili smo vam 5 predlogov kje in kako lahko en julijski dan preživite v starem mestnem jedru.

 

Hrana: Kavarna in restavracija Brioni

 

 

Na Brionih vas že 17. let razvajajo z zajtrki, brunchi, kosili in hišnimi sladicami. Kavarno in restavracijo odlikuje dejstvo, da vse menijske dobrote pripravljajo sami iz svežih sestavin. Vse od kruha, tort, sladoledov, naravnih sirupov in dnevnih menijev nastaja v glavah in pod budnim očesom Barbare in Tomaža Polenca. Tako v kavarni kot restavraciji sledijo sodobnim trendom, ki jih izpopolnjujejo z lokalnimi sestavinami. V senci brez, se v ličnem ambientu ohladite s hišnimi limonadami različnih okusov ali hladno varjeno kavo. Na meniju se vsak teden znajdejo nova dnevna kosila, ki vas bodo navdušila s svojo premišljeno kombinacijo okusov in estetsko prezentacijo. Za zajtrk pa vsekakor priporočamo Zajtrk prvakov s poširanimi jajci, bearnaise omako in dimljenim lososom ali hrustljavo slanino. Kavarna in restavracija Brioni je obvezna postojanka vseh gurmanov, o čemer priča tudi priporočilo kulinaričnega vodnika Gault & Millau. Da si delček Brionov lahko pričarate tudi doma, sta Barbara in Tomaž pred kratkim delila recept za puhasto pavlovo.

 

Pijača: Café galerija Pungert

 

 

Na koncu kranjske skale, ki se dviga visoko nad reko Kokro se nahaja priljubljeno stičišče družin in ljubiteljev dobre, predvsem jazz glasbe. V dopoldanskem času kavarno zasedajo mlade družinice, saj se v neposredni bližini kavarne nahaja igrišče in Otroški stolp Pungert, ki poskrbi, da otrokom na Pungertu nikoli ni dolgčas. V poletnih večerih v dobri družbi in ob kozarcu vaše najljubše osvežile pijače prisluhnite intimnim koncertom vrhunskih domačih ter tujih glasbenikov. V juliju se bo po Trubarjevem trgu razlegala glasba sledečih izvajalcev: Nina Virant duo (16. julija ob 21. uri), David Pavlovits (17. julija ob 21. uri), Petra Polak in Klemen Smolej trio (23. julija ob 21. uri), Karin Sever in Emil Spanyi (30. julija ob 21. uri) ter Blaž Mencinger band (31. julija ob 21. uri).

 

Nakup: Kralj nudeljcev

 

 

Na Poštni ulici v centru mesta domuje Kralj nudeljcev, kjer nastajajo najboljše domače testenine, take kot so jih nekoč delale naše babice. Testo pripravljajo z lastno mešanico mok in svežimi jajci. Najboljše in najbolj sveže sestavine omogočajo, da testenine lahko nastajajo po tradicionalnih receptih, brez dodane vode, aditivov in konzervansov. Ustavite se v trgovini in se na lastne oči prepričajte kako nastajajo pregrešno dobre testenine, ki bodo glavna zvezda katerikoli juhe ali glavne jedi.

 

Izlet: Rovi pod starim Kranjem

 

 

Ko se sprehajamo po mestnem jedru, ne pomislimo, na to da se pod nami nahaja labirint podzemnih rovov, ki so bili v času 2. svetovne vojne zgrajeni kot zaklonišče pred bombnimi napadi. Potrebe po zaklonišču danes na srečo ni več, ostala pa je infrastruktura, ki nas opominja na temnejšo plat zgodovine. Po rovih se lahko sprehodite v spremstvu vodnika. Z nekaj sreče boste v njih srečali jamske živali kot so jamske kobilice in veliki jamski pajki, sprehodili se boste po razstavi zgodovine kranjskega podzemlja in razstavi mineralov ter fosilov. Za konec si oglejte še rekonstrukcijo zaklonišča v katerem boste doživeli simulacijo letalskega napada.

 

Termini:
- torek in petek ob 17.00
- sobota in nedelja ob 10.00

 

Cena:
3,50€ / osebo

 

Zaradi trenutnih razmer so predhodne prijave na info@visitkranj.si ali na tel. 00 386 4 238 04 50 obvezne vsaj dva dni pred želenim terminom vodenega ogleda. Vstopnino plačate v Kranjski hiši, Glavni trg 2, kjer je tudi zborno mesto.

 

Dogodek: Prešerno poletje

 

 

Poletje na kranjske ulice in trge prinese pestro koncertno, umetniško, kulinarično, filmsko in festivalsko dogajanje. In tudi letos bo tako! Ne zamudite vrhunskih koncertov domačih in tujih izvajalcev različnih žanrov, filmskih poslastic na prostem, petkovih uličnih tržnic in še marsičesa. Za ogled celotnega programa kliknite tukaj.

 

Foto: Matjaž Guček, Restavracija in kavarna Brioni, Andraž Muljavec – Fotomorgana, Kralj nudeljcev, Bojan Okorn, Primož Pičulin

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo