SL
EN DE IT

Kaj sploh je trajnostni turizem?

Kranj, 25. marec 2018 - Kranj se pridružuje Zeleni shemi slovenskega turizma. Tokrat se bomo posvetili vprašanju, kaj zeleni oz. trajnostni turizem sploh je.

 

Predstavljajte si, da se usedete na kolo in prikolesarite v Kranj. Oglasite se v turistično-informacijskem centru, kjer dobite informacije, kaj početi, in se peš odpravite na ogled znamenitosti. Sprehodite se po kanjonu Kokre, ogledate zanimiv muzej, nato pa si privoščite kosilo v gostilni, kjer vam postrežejo z lokalno pridelano hrano, ki vam je tako všeč, da si sestavine v bližnji trgovini priskrbite tudi za pripravo doma. 

 

Zvečer si privoščite pijačo v lokalu na ulici, se pogovarjate s krajani in opazujete utrip mesta. Naslednji dan raziskujete okolico, se povzpnete na Sv. Jošt ali Šmarjetno goro ter obišče turistično ali ekološko kmetijo. Zadovoljni in polni prekrasnih doživetij o tem pripoveduje prijateljem.

 

Če na kratko strnemo v definicijo: zeleni ali trajnostni turizem so okolju prijazna potovanja v destinacije, kjer so flora, favna in kulturna dediščina primarne atrakcije ter vplivi na podnebje minimizirani. Zelo pomemben dejavnik pa smo domačini, ki živimo v destinaciji. Trajnost je odgovornost vsakega od nas in le z dobrimi zgledi bomo dosegli želeno obnašanje turistov.

 

Pišite nam na kristina.sever@visitkranj.si in nam povejte, kako vi razumete trajnostno delovanje. Ali kupujete lokalne izdelke? Ali poznate turistično ponudbo mestne občine Kranj? Ali imate kot ponudnik namestitvene kapacitete zeleni znak? Na kaj pomislite ob besedni zvezi trajnostni razvoj? Vaša razmišljanja in izkušnje bomo objavili na naši spletni strani.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo