SL
EN DE IT

Kam za turistične bone? V Kranj!

Prepletenost narave, kulture in zgodovine daje prestolnici Gorenjske pestrost, ki bo potešila raznolike dopustniške želje. Za vse, ki še ne veste kje unovčiti turistični bon, smo zbrali 10 najzanimivejših idej za popoln oddih v Kranju!

 

1. Rovi pod starim Kranjem

rovi pod starim Kranjem

Foto: Jošt Gantar

 

Ste vedeli, da se pod mestnim jedrom Kranja vije tisoč tristo metrov skrivnih rovov? Zgrajeni so bili v času 2. svetovne vojne kot zaklonišče pred bombnimi napadi. Rove pod starim Kranjem lahko raziskujete v spremstvu vodnika, in sicer na klasičen ali digitalen način.

 

Klasično vodenje po rovih poteka ob torkih in petkih ob 17.00 uri ter sobotah in nedeljah ob 10.00 uri, medtem ko je digitalni potep po rovih mogoč v ponedeljkih in četrtkih ob 17.00 uri, v sredah ob 11.00 uri ter v sobotah in nedeljah ob 13.00 uri. Zborno mesto obeh vodenj je v Kranjski hiši (Glavni trg 2).  

 

Vstopnina za klasično vodenje po rovih znaša 6 € na osebo, ogled za goste, ki turistične bone koristijo v Kranju pa je brezplačen. 

 

Vstopnina za digitalni potep po rovih pod starim Kranjem znaša 9 € na osebo, medtem ko imajo gostje, ki koristijo turistične bone v Kranju, 20% popust pri rezervaciji.

 

Obvezne so prijave na vodenje vsaj en dan pred želenim terminom. Prijave sprejemamo na info@visitkranj.si ali preko telefonske številke 04 238 04 50. Za koriščenje brezplačnega vodenja je potrebno predložiti darilni bon, ki ga dobite pri ponudniku nastanitve. 

 

2. Kanjon reke Kokre

ogled kanjona reke kokre

Foto: Jošt Gantar

 

Sprehodite se po zelenem Kanjonu reke Kokre, ki je poznan kot drugi najvišji mestni kanjon v Evropi. Nahaja se tik ob mestnem jedru, zato je odlična postojanka med ogledom mestnih znamenitosti kot sta Mestna hiša in Galerija Prešernovih nagrajencev.

 

Lahko pa vam Kanjon reke Kokre razkažejo tudi naši vodniki. Redni vodeni ogledi potekajo v torkih ob 11.30 ter petkih ob 16.00 uri. Obvezne so predhodne prijave vsaj en dan pred želenim terminom. Vodenje znaša 5 € na osebo, a je brezplačno za vse, ki turistične bone koristijo v mestni občini Kranj. Zborno mesto je v Kranjski hiši (Glavni trg 2).

 

3. Posestvo Brdo

oddih na zelenici posestva Brdo

Foto: Fotoarhiv ZTKK

 

Posestvo Brdo je protokolarni objekt s parkom, vrednim ogleda in z vrsto doživetij: jahanje z lipicanci, vožnja s kočijo, kulinarično razvajanje s piknik košarico, ribolov, golf …

 

Obisk Parka Brdo je za vse, ki vsaj en dan prenočite v Kranju, brezplačen.

 

Kulinaričnim navdušencem svetujemo, da se po obisku parka ustavite še v Gostilni Krištof, ki se nahaja le nekaj sto metrov stran. Gre za eno izmed najboljših kranjskih gostiln, ki je bila nagrajena z dvemi Michelinovimi priznanji.

 

Park Brdo je za obiskovalce odprt vsak dan, od zore do mraka. V primeru protokolarnih dogodkov je park zaprt. Zato vam svetujemo, da pred obiskom pokličete recepcijo na 04 260 12 00.

 

 

 

4. Mestno jedro

mestno jedro Kranja

Foto: Jošt Gantar

 

Mestno jedro Kranja je prepleteno s pomembnimi zgodovinskimi in kulturnimi objekti. Za raziskovanje mestnega jedra lahko porabite nekaj ur ali pa nekaj dni – odvisno od tega kako vedoželjni ste. Vsekakor pa je nekaj točk, ki jih na sprehodu nikakor ne smete izpustiti:

 

 

Če bi mesto radi spoznali še bolj podrobno se udeležite vodenega ogleda! Potekajo vsak ponedeljek, sredo, soboto in nedeljo ob 11.30 uri ter vsak torek, četrtek in petek ob 18.00 uri.

 

Tudi tu so potrebne predhodne prijave na info@visitkranj.si ali na tel. 04 238 04 50 vsaj en dan pred želenim terminom vodenega ogleda. Zavod za turizem in kulturo Kranj vsem gostom, ki prespijo v destinaciji vsaj eno noč, nudi brezplačne vodene oglede po Kranju.

 

5. Udin boršt

Udin boršt

Foto: Jošt Gantar

 

Skozi prostrani gozd se prepletajo številne označene kolesarske in pohodniške poti. Med zadnje spadajo tudi tematske poti, ki bodo še posebej všeč našim najmlajšim:

  • Po deželi konglomeratnega krasa,
  • Podeželsko-naravoslovna učna pot Kriva jelka,
  • Vodna učna pot Strahinj itd.

 

Legenda pravi, da so tu pred 200 leti živeli Rokovnjači, berači brez domovine, ki so vandrali po gostih gozdovih, požigali in kradli po okoliških krajih. Danes je na tem mestu urejeno otroško igrišče, klopi in odprta lopa, ki popotnikom nudi zavetje.

 

Za dodatne informacije in rezervacije se obrnite na Center za trajnostni razvoj podeželja.

 

6. Glinokopna jezerca v Bobovku

glinokopna jezera v Bobovku

 

Območje jezerc v Bobovku je zaradi svojega pestrega biotopa zaščiteno kot naravni rezervat. Ogledate si jih lahko v vseh letnih časih – dostopna so z avtomobilom, mimo pa vodi kar nekaj različnih pohodnih in kolesarskih poti.

 

Svoj izlet lahko nadaljujete tudi v bližnje hribe – v bližini se na primer nahaja Sv. Lovrenc, ki je primeren tudi za najmlajše pohodnike. Bolj izkušeni pohodniki pa se lahko odpravite na Storžič.

 

In še zanimivost: na tem območju so arheologi našli mamutovo okostje, fosile in žarno grobišče iz rimske dobe. Na to opozarja skulptura mamuta v krožišču in tematska krožna pot »Po Mamutovih stopinjah«.

 

7. Slap Šum

slap Šum v Zgornji Besnici

Foto: Arhiv ZTKK

 

Marsikateri Kranjčan ali Kranjčanka ne ve, da se v Zgornji Besnici nahaja slap. Parkirišče lahko najdete na koncu naselja Nova vas.

 

Do slapu pridete tako, da se peš vrnete nekaj sto metrov nazaj do informativne table in zavijete ostro levo po klancu navzdol. Pot je označena, vendar strma. Zato vam priporočamo, da slap obiščete ob suhem vremenu in z dobro obutvijo. Spust traja dobrih 15 minut. Slap lahko obiščete samostojno ali pa v sklopu učne poti Besnica »Rovnik - slap Šum«.

 

Učna pot je označena in vas popelje po Besniškem krasu. Sprehod po učni poti traja slabi 2 uri. Pot lahko nadaljujete tudi naprej proti Jamniku. 

 

8. Jamnik

Jamnik s cerkvico na vrhu

Foto: Dragan Gavranovič

 

Posebej toplo vam priporočamo obisk Cerkve sv. Primoža in Felicijana na Jamniku! Gre za eno najlepših razglednih točk, kjer lahko posnamete dih jemajoče fotografije. Možen je dostop z avtom ali peš, po razgibanem gozdnem terenu. Pohodniška pot je primerna za celo družino. Iz Jamnika izlet lahko nadaljujete naprej proti Kropi, Radovljici in Bledu.

 

9. Šmarjetna gora

razgled iz Šmarjetne gore

Foto: Jošt Gantar

 

Vsi pohodniki se boste razveselili novice, da se v neposredni bližini mesta nahajata dva manjša hriba, ki ponujata odlično priložnost za rekreacijo, pobeg v naravo ali pa za uživanje v razgledu in odlični hrani.

 

Oba sta dostopna peš, s kolesom ali avtomobilom. »Šmarjetna«, kot ji pravimo domačini, je ena izmed njiju. Na vrhu stoji cerkev sv. Marjete in Hotel Bellevue, kjer lahko prenočite ali pa si privoščite le dnevno kosilo, okrepčilo ali večerjo. Vrh Šmarjetne gore je odlična razgledna točka, saj se iz nje ob lepem vremenu vidi kar petina Slovenije.

 

10. Sv. Jošt

Sveti Jošt

Foto: Jošt Gantar

 

Drugi hrib je sv. Jošt, ki se nahaja v bližini Šmarjetne gore. Do vrha vodi več poti, med pohodniki je zelo priljubljena Sodarjeva pot, ki vodi mimo ročno izdolbenega lesenega krokodila.

 

Otroci se bodo na vrhu razveselili urejenega igrišča, lačni pohodniki pa gostišča Dom na Joštu. Sveže in lokalne sestavine, kreativni in okusni krožniki ter kulinarični dogodki so razlog zakaj se veliko pohodnikov na Jošta odpravi izključno zaradi kulinarike.

 

Za konec pa še nekaj naših priporočil:

Ljubitelji aktivnih počitnic se boste podali na raziskovanje različnih pohodniških in kolesarskih poti. Muzeji, galerije in številni kulturni dogodki pa bodo navduševali vse privržence s kulturo obarvanih počitnic.

 

 

Mestnih raziskovanj željni si nastanitev lahko rezervirate kar v starem mestnem jedru. Ljubitelji miru in narave pa se boste razveselili podeželskih nastanitev. Seznam ponudnikov nastanitev si lahko ogledate tukaj. Ponudniki so za vas pripravili tudi zanimive pakete, ki vključujejo različna brezplačna presenečenja in posebne ponudbe.

 

V Kranju vas čakajo odlične gostilne, restavracije in ulična prehrana. Seznam kranjskih restavracij in kavarn si oglejte tukaj.

 

gostilne in bari v Kranju

 

Dodatne ugodnosti v Kranju

 

Brezplačni vodeni ogledi za goste, ki prespijo v Kranju vsaj eno noč:

 

Poleg brezplačnih vodenj vsem gostom, ki bodo turistični bon koristili v Kranju ponujamo še dodatne ugodnosti:

 

Ne pozabite, da je za koriščenje ugodnosti potrebno predložiti darilni bon, ki ga dobite pri ponudniku nastanitve.

 

Kje lahko koristite BON21

 

V Kranju BON21 lahko koristite pri ponudnikih gostinskih, turističnih, športnih in kulturnih storitev. Z BONOM21 lahko:

 

Naj se vam pomladni Kranj s svojo očarljivostjo zapiše v srce!

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo