SL
EN DE IT

Kam za turistične bone? V Kranj!

Kranj je četrto največje mesto v Sloveniji. Prepletenost narave, kulture in zgodovine destinaciji daje pestrost, ki bo potešila raznolike dopustniške želje. 

Za vse, ki se sprašujete kam za turistične bone in iščete konkretne predloge, smo zbrali vse potrebne informacije in pripravili 10 predlogov kako turistične bone izkoristiti v Kranju!

 

 1. Kdo lahko koristi turistične bone?
 2. Kdaj lahko koristimo turistične bone?
 3. Kje lahko unovčimo turistične bone?
 4. Postopek koriščenja bonov
 5. O turističnih bonih na kratko
 6. Kam za turistične bone v Kranju?
 7. Dodatne ugodnosti v Kranju

 

Vse goste, ki boste za svoj turistični bon počitnikovali v Kranju, čakajo številne ugodnosti in presenečenja (več o tem v 7. točki zgornjega seznama).

 

1. Kdo lahko koristi turistične bone?

Turistični boni pripadajo vsem prebivalcem Slovenije, ki imajo tu registrirano stalno prebivališče. Polnoletne osebe so prejele bon v višini 200 eurov, mladoletne pa v višini 50 eurov. Bon se lahko unovči le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. Stroške ostalih storitev in turistično takso je potrebno poravnati z drugimi plačilnimi sredstvi.

Letošnja novost bodo dodatni boni v vrednosti 50 eurov, ki se jih bo poleg nastanitev lahko koristilo tudi v gostinstvu, kulturi, športu in rekreaciji.

 

Mladoletne osebe bon koristijo s pomočjo staršev oz. skrbnikov. Ti izpolnijo in podpišejo obrazec »Potrditev unovčitve bona« ter ga priložijo h kopiji osebnega dokumenta mladoletnega upravičenca. V primeru, da mladoletna oseba želi bon koristiti v spremstvu tretje osebe, mora biti prvemu obrazcu priložena tudi »Izjava zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi«, ki jo izpolnijo in podpišejo starši oz. skrbniki.

 

Vsi, ki bona ne boste koristili, ga lahko v celotnem znesku prenesete na starega starša, starša, otroka, vnuka ali partnerja s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Prenos bona se opravi tako, da izpolnite obrazec »Izjava upravičenca o prenosu bona«, ki jo nato oseba, ki vaš bon koristi, predloži ponudniku nastanitve.

 

2. Kdaj lahko koristim turistične bone?

Turistične bone lahko koristite do 31. 12. 2021. Zadnja možna nočitev je 30. – 31. 12. 2021.

 

3. Kje lahko unovčim turistične bone?

 • v hotelih in drugih podobnih nastanitvah,
 • v počitniških domovih in letoviščih,
 • v zasebnih sobah,
 • v planinskih domovih in mladinskih prenočiščih,
 • v avtokampih in taborih
 • ter drugih nastanitvah za krajši čas.

Svetujemo vam, da se pred rezervacijo pozanimate ali je koriščenje bonov v posamezni nastanitvi mogoče, saj ponudniki niso dolžni sprejemati bonov.

 

4. Postopek koriščenja turističnih bonov

Ob rezervaciji ponudnika nastanitve obvestite, da boste koristili turistični bon. Ponudnik bo nato uredil vse potrebno za koriščenje bona – vaše podatke in znesek unovčenega bona bodo vnesli v sistem eDavki. Vse kar morate storiti vi je, da na dan odhoda pri namestitveniku izpolnite obrazec »Potrditev unovčitve bona«, ki mu dodate kopijo vašega osebnega dokumenta.  

 

Turistične bone se lahko unovči le pri ponudnikih nastanitve, kjer bo nočitev opravljena in ne pri posrednikih kot so npr. turistične agencije, Booking.com, Airbnb, različni spletni portali itd.

 

5. O turističnih bonih na kratko

 • Stanje svojega bona lahko preverite v mobilni aplikaciji eDavki.
 • En bon lahko vnovčite v večkratnem znesku – celotnega zneska ni nujno porabiti v enem kosu.
 • Boni so prenosljivi – prenese se jih lahko enkrat in le v celotnem znesku.
 • Pred rezervacijo ponudnika nastanitve opozorite, da želite plačati s turističnim bonom.
 • Vse v zvezi s koriščenjem bonov uredi ponudnik nastanitve, vi morate ob odhodu le predložiti izpolnjen obrazec in kopijo osebnega dokumenta.
 • Mladoletniki za koriščenje bonov potrebujejo dodatne obrazce, ki jih izpolnijo starši oz. skrbniki.

 

Najaktualnejše informacije o turističnih bonih najdete tukaj.

 

6. Kam za turistične bone v Kranju? 10 točk, ki jih ne smete spregledati

Za vse, ki še ne veste kje unovčiti turistični bon, smo zbrali 10 najzanimivejših idej za popoln oddih v Kranju! Mestnih raziskovanj željni si nastanitev lahko rezervirate kar v starem mestnem jedru. Ljubitelji miru in narave pa se boste razveselili podeželskih nastanitev. Seznam ponudnikov si lahko ogledate tukaj.

 

V Kranju BON21 lahko koristite pri ponudnikih gostinskih, turističnih, športnih in kulturnih storitev. Z bonom lahko plačate tudi vstopnico za obisk zvonika cerkve sv. Kancijanaklasično vodenje po mestnem jedru Kranja, po Rovih pod starim Kranjem ali po Kanjonu reke Kokre


Na dopustu ste lahko brez skrbi za vašo varnost in zdravje, saj kranjski ponudniki nastanitev zagotavljajo upoštevanje priporočil NIJZ in redno skrbijo za prezračevanje in razkuževanje prostorov ter opreme.

 

Spodaj si oglejte naše najljubše točke:

 

Rovi pod starim Kranjem

Rovi pod Kranjem

Pod mestnim jedrom Kranja se nahajajo podzemni rovi, ki so bili zgrajeni v času 2. svetovne vojne kot zaklonišče pred bombnimi napadi.

 

Rove pod starim Kranjem si je mogoče ogledati le v spremstvu vodnika. Vodenja potekajo vsak torek in petek ob 17. uri ter vsako soboto in nedeljo ob 10. uri. Zborno mesto vodenja je v Kranjski hiši (Glavni trg 2).  

 

Vstopnina znaša 3,5€ na osebo, vendar je ogled za goste, ki turistične bone koristijo v mestni občini Kranj brezplačen. Zaradi trenutnih razmer so obvezne prijave na vodenje vsaj 2 dni pred želenim terminom. Prijave sprejemamo na info@visitkranj.si ali preko telefonske številke 04 238 04 50. Za koriščenje brezplačnega vodenja je potrebno predložiti obrazec, ki ga dobite pri ponudniku nastanitve. 

 

Kanjon reke Kokre

Kanjon reke Kokre

Redni vodeni ogledi po Kanjonu reke Kokre potekajo vsak torek ob 11.30 uri in petek ob 16. uri. Obvezne so predhodne prijave. Vodenje znaša 3,5€ na osebo, a je brezplačno za vse, ki turistične bone koristijo v mestni občini Kranj. Zborno mesto je v Kranjski hiši.

 

Vabimo vas tudi na samostojen sprehod po zelenem Kanjonu reke Kokre, ki je poznan kot 2. najvišji mestni kanjon v Evropi. Kanjon se nahaja tik ob mestnem jedru, zato je odlična postojanka med ogledom mestnih znamenitosti. 

 

Sveži in spočiti se iz kanjona odpravite v Mestno hišo, kjer je na ogled ena izmed odličnih muzejskih razstav ali pa v Galerijo Prešernovih nagrajencev, kjer razstavljajo prejemniki najvišje nagrade za likovno umetnost v Sloveniji. Obe se nahajata na Glavnem trgu.

 

Posestvo Brdo

Posestvo Brdo v Kranju

Tudi obisk Parka Brdo je za vse, ki vsaj en dan prenočite v Kranju, brezplačen. (več o ugodnostih v 7.točki)

Posestvo Brdo je protokolarni objekt, kjer bo v drugi polovici letošnjega leta potekalo predsedovanje Slovenije Evropski uniji. Hkrati ima posestvo park, vreden ogleda in vrsto doživetij: jahanje z lipicanci, vožnja s kočijo, kulinarično razvajanje s piknik košarico, ribolovo, fotolovo, golf…

 

Kulinaričnim navdušencem svetujemo, da se po obisku parka ustavite še v Gostilni Krištof, ki se nahaja le nekaj sto metrov stran. Gre za eno izmed najboljših kranjskih gostiln, ki je bila nagrajena z dvemi Michelinovimi priznanji: Michelinov krožnik za dober obrok, ki ga sestavljajo sveže surovine ter Priznanje trajnostnosti.

 

Park Brdo je za obiskovalce odprt vsak dan, od zore do mraka. V primeru protokolarnih dogodkov je park zaprt. Zato vam svetujemo, da pred obiskom pokličete recepcijo na 04 260 10 00 ali preverite novice na njihovi spletni strani.

 

 

Mestno jedro

Center Kranja

Mestno jedro Kranja je zaščiteno kot kulturni spomenik, kar ne preseneča, glede na to, da je prepleteno s pomembnimi zgodovinskimi in kulturnimi objekti. Za raziskovanje mestnega jedra lahko porabite nekaj ur ali pa nekaj dni – odvisno od tega kako vedoželjni ste. Vsekakor pa je nekaj točk, ki jih na sprehodu nikakor ne smete izpustiti:

 

 • Prešernov gaj: spominski park je najbolj znan po tem, da predstavlja zadnje počivališče pesnika dr. Franceta Prešerna, a je danes tudi priljubljeno pribežališče za vse, ki iščejo zelen in miren kotiček.
 • Muzejska pot: združuje ogled Prešernove hiše, Mestne hiše, Kostnice, gradu Khislstein in Galerije Prešernovih nagrajencev. Vse lokacije lahko obiščete z eno vstopnico, ki jo kupite v Prešernovi hiši, Mestni hiši ali v gradu Khislstein. Cena znaša 7€ na osebo oz. 5€ na osebo za otroke in mladino.
 • Cerkev sv. Kancijana: s svojo veličino je najbolj prepoznavna stavba v mestni veduti. V kratkem se za javnost odpira tudi njen zvonik, ki z višino preko 60 metrov predstavlja odlično razgledno točko. Ob cerkvi se nahaja Kostnica, za ogled se oglasite v Mestni hiši, kjer vam jo bodo z veseljem odklenili in razkazali.
 • Layerjeva hiša: nosi ime po slikarju Leopoldu Layerju, ki je v njej živel na prehodu med 18. in 19. stoletjem. Umetniški duh hiše živi naprej še danes, saj se v njej prepletajo umetniški, glasbeni, ustvarjalni, izobraževalni in inovativni dogodki ter razstave. V hiši se nahaja tudi prijetna kavarna, ki vas bo navdihnila s svojim ambientom.
 • Kabinet Janeza Puharja: je posvečen izumitelju fotografije na steklo. Ni samo muzej, je fotografski atelje 19. stoletja, kjer si tudi vi lahko izdelate fotografijo na steklu.

 

Če bi mesto radi spoznali še bolj podrobno se udeležite vodenega ogleda!

 

Redna vodenja potekajo vsak ponedeljek, sredo, soboto in nedeljo ob 11.30 uri ter torek, četrtek, petek ob 18. uri. Tudi tu so potrebne predhodne prijave na info@visitkranj.si ali na tel. 00 386 4 238 04 50 obvezne vsaj dva dni pred želenim terminom vodenega ogleda. Zavod za turizem in kulturo Kranj vsem gostom, ki prespijo v destinaciji vsaj eno noč, nudi brezplačne vodene oglede po Kranju.

 

Udin boršt

Udin Boršt za celo družino

Skozi prostrani gozd se prepletajo številne označene kolesarske in pohodniške poti. Med zadnje spadajo tudi tematske poti, ki bodo še posebej všeč našim najmlajšim:

 • Po deželi konglomeratnega krasa,
 • Podeželsko-naravoslovna učna pot Kriva jelka,
 • Vodna učna pot Strahinj itd.

 

Legenda pravi, da so tu pred 200 leti živeli Rokovnjači, berači brez domovine, ki so vandrali po gostih gozdovih, požigali in kradli po okoliških krajih. Danes je na tem mestu urejeno otroško igrišče, klopi in odprta lopa, ki popotnikom nudi zavetje. Tisti najbolj avanturistični pa se lahko udeležite Rokovnjaškega tabora in prespite v leseni, z lubjem prekriti hiški »kožarici«. 

 

Za dodatne informacije in rezervacije se obrnite na Center za trajnostni razvoj podeželja (+386 40 303 752, info@ctrp-kranj.si).

 

Glinokopna jezerca v Bobovku

Čukova jama Bobovek

Območje jezerc v Bobovku je zaradi svojega pestrega biotopa zaščiteno kot naravni rezervat. Ogledate si jih lahko v vseh letnih časih – dostopna so z avtomobilom, mimo pa vodi kar nekaj različnih pohodnih in kolesarskih poti.

 

Svoj izlet lahko nadaljujete tudi v bližnje hribe – v bližini se na primer nahaja Sv. Lovrenc, ki je primeren tudi za najmlajše pohodnike. Bolj izkušeni pohodniki pa se lahko odpravite na Storžič.

 

In še zanimivost: na tem območju so arheologi našli mamutovo okostje, fosile in žarno grobišče iz rimske dobe. Na to opozarja skulptura mamuta v krožišču in tematska krožna pot »Po Mamutovih stopinjah«.

 

Slap Šum

Slap Šum

Marsikateri Kranjčan ali Kranjčanka ne ve, da se v Zgornji Besnici nahaja slap. Parkirišče lahko najdete na koncu naselja Nova vas.

 

Do slapu pridete tako, da se peš vrnete nekaj sto metrov nazaj do informativne table in zavijete ostro levo po klancu navzdol. Pot je označena, vendar strma. Zato vam priporočamo, da slap obiščete ob suhem vremenu in z dobro obutvijo. Spust traja dobrih 15 minut. Slap lahko obiščete samostojno ali pa v sklopu učne pot Besnica »Rovnik - slap Šum«.

 

Učna pot je označena in vas popelje po Besniškem krasu. Sprehod po učni poti traja slabi 2 uri. Po izletu se ustavite še v gostilni Pr' Jazbcu in si privoščite pristno domače kosilo. Pot lahko nadaljujete tudi naprej proti Jamniku. 

 

Jamnik

Jamnik pri Kranju

Posebej toplo vam priporočamo obisk Cerkve sv. Primoža in Felicijana na Jamniku! Gre za eno najlepših razglednih točk, kjer lahko posnamete dih jemajoče fotografije. Možen je dostop z avtom ali peš, po razgibanem gozdnem terenu. Pohodniška pot je primerna za celo družino. Iz Jamnika izlet lahko nadaljujete naprej proti Kropi, Radovljici in Bledu.

 

Šmarjetna gora

Šmarjetna gora

Vsi pohodniki se boste razveselili novice, da se v neposredni bližini mesta nahajata dva manjša hriba, ki ponujata odlično priložnost za rekreacijo, pobeg v naravo ali pa za uživanje v razgledu in odlični hrani.

 

Oba sta dostopna peš, s kolesom ali avtomobilom. »Šmarjetna«, kot ji pravimo domačini, je ena izmed njiju. Na vrhu stoji cerkev sv. Marjete in Hotel Bellevue, kjer lahko prenočite ali pa si privoščite le dnevno kosilo, okrepčilo ali večerjo. Vrh Šmarjetne gore je odlična razgledna točka, saj se iz nje ob lepem vremenu vidi kar petina Slovenije.

 

Sv. Jošt

Drugi hrib je sv. Jošt, ki se nahaja v bližini Šmarjetne gore. Do vrha vodi več poti, med pohodniki je zelo priljubljena Sodarjeva pot, ki vodi mimo ročno izdolbenega lesenega krokodila.

 

Otroci se bodo na vrhu razveselili urejenega igrišča, lačni pohodniki pa gostišča Dom na Joštu. Sveže in lokalne sestavine, kreativni in okusni krožniki ter kulinarični dogodki so razlog zakaj se veliko pohodnikov na Jošta odpravi izključno zaradi kulinarike. Tik pod vznožjem Jošta pa se nahajata tudi dve kmetiji odprtih vrat - Pr' Končovc in Pr' Perc.

 

Če pot z avtomobilom nadaljujete naprej od kmetije pridete do vznožja Sv. Mohorja in do Planice, kjer se nahaja turistična kmetija Pr' Brčnk. Planica je hkrati tudi izhodiščna točka za lahek vzpon na Križno goro.

 

Za konec pa še nekaj naših priporočil:

Ljubitelji aktivnih počitnic se boste podali na raziskovanje različnih pohodniških in kolesarskih poti. Muzeji, galerije in številni kulturni dogodki pa bodo navduševali vse privržence s kulturo obarvanih počitnic.

 

Kranj je tudi odlična izhodiščna točka za odkrivanje ostalih lepot Slovenije, kot so srednjeveška mesta Škofja Loka, Radovljica in Kamnik, domačno Jezersko, zeleni biseri Bled, Bohinj in Kranjska gora, prestolnica Ljubljana in mnoga druga.

 

 

V Kranju vas čakajo odlične gostilne, restavracije in ulična prehrana. V letošnjem letu smo se pridružili tudi projektu Evropska gastronomska regija 2021, ki bo pripomogla k še večjemu razvoju in promociji naše kulinarike. Odličnost kranjskih gostincev je bila nagrajena tudi z različnimi priznanji. Priznani restavracijski vodnik Gault & Millau vam tako recimo priporoča obisk Ribarnice in restavracije Delfin, Gostilne pr' Matičku, Panorame Stara pošta, Doma na Joštu, Bistroja in kavarne Brioni, Projekta burger in Gostilne Krištof. Seznam kranjskih restavracij in kavarn si oglejte tukaj.

 

Piko na i dopustovanju v Kranju zagotovo dajejo naši ponudniki nastanitvenih kapacitet. Z njihovo gostoljubnostjo in ustrežljivostjo bo vaš oddih še toliko bolj prijeten in brez skrbi. Seznam nastanitvenih kapacitet si lahko ogledate tukaj. Ponudniki so za vas pripravili tudi zanimive pakete, ki vključujejo različna brezplačna presenečenja in posebne ponudbe.

 

7. Dodatne ugodnosti v Kranju

Poleg brezplačnih vodenj vsem gostom, ki boste turistični bon koristili v Kranju ponujamo še dodatne ugodnosti:

 • brezplačen ogled parka Brdo
 • brezplačno uporabo sistema KR s Kolesom
 • 10 % popust pri nakupu spominkov v Kranjski hiši (Glavni trg 2)
 • popust za obisk KABINETA IZUMITELJA JANEZA PUHARJA
  - Lov za izgubljeno fotografijo (2-6 oseb); -30 % popusta
  - Skrivni laboratorij (2-6 oseb); -40 % popusta
 • popust ob obisku Carniola – escape room (Gregorčičeva ulica 2): (2-6 oseb); - 20 % popusta
 • 10% popust pri nakupu vstopnic za dogodke v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

 

Ne pozabite, da je za koriščenje ugodnosti potrebno predložiti obrazec, ki ga dobite pri ponudniku nastanitve.

 

Prepričani smo, da se vam bo Kranj s svojo očarljivostjo zapisal v srce!

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo European Gastro award Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE