SL
EN DE IT

Klepet: Kavarna piškotek

Kako se je rodila in uresničila ideja o kavarni z vegansko ponudbo?

Leta 2014 sem imela priložnost in v Kamniku odprla Piškotek. V osnovi sem se odločila da poleg klasične ponudbe vključim tudi rastlinske napitke. Bili so zelo dobro sprejeti. Poleg veganov so bili nad ponudbo navdušeni tudi alergiki. Z rednimi gosti so se rodile tudi ideje o sladki veganski ponudbi. Žal v Kamniku ni bilo možnosti za kuhinjo. Leta 2017 pa sem v Kranju dobila prostor v Medgeneracijskem centru z možnostjo souporabe kuhinje. Zelo hitro sem preizkusila svojo kreativnost in si zadala izziv za ustvarjanje veganskih sladic. Želja je bila veganske sladice približati tudi vsejedim. Po odzivu sodeč mi je uspelo.

 

Od kje črpaš ideje za slastne kreacije

Vsak dan se prepustim trenutnim navdihom, tako ideje pridejo same od sebe.

 

Ali letni časi kaj vplivajo na vašo ponudbo oziroma ali se pri nakupu sestavin povezujete z lokalnimi ponudniki?

Surovine bi lahko rekla, da so nekje polovica lokalnih in polovica tujih. Sicer je zelo živa ideja, da tudi tuje surovine spremenimo v lokalne, a je postopek daljši in do takrat se poslužujem tudi tujih. Glede sezone bi težko rekla. V povprečju so si zelo podobne. Razlika je le v sami ponudbi.

 

Katera kombinacija okusov te je najbolj pozitivno presenetila?

Mene je povsem prevzela kombinacija čokolade, mete in maline. Malo skeptičen poizkus se je izkazal za eno boljših kombinacij.

 

Kaj vse lahko ljudje najdejo v vaših vitrinah?

V naši vitrini se najdejo veganske tortice (vseh skupaj smo naredili že preko 50 okusov), tiramisu, rezine s čokolado, grmade, panna cotte, cake popsi, figaro… Velik izziv mi je poveganiti klasične sladice do te mere, da se težko okusi razlika.

 

Katera sladica je med Kranjčankami in Kranjčani najbolj priljubljena?

Težko vprašanje. Mogoče lahko izpostavim tiramisu in sadne grmade. Navdušujejo večino gostov, ki so jih poizkusili.

 

Kako odgovarjaš na komentarje tistih, ki pravijo, da je veganska ponudba dolgočasna in brez okusa?

Z veseljem postrežem vegansko ponudbo skeptikom. Se zgodi, da mešana družba veganov in vsejedih poizkusi različne sladice in na koncu je veliko vredno priznanje vsejedih, da so pozitivno presenečeni nad okusom in teksturo samih sladic. Veganska hrana je daleč od dolgočasne in brez okusa. Res pa je, da moraš biti pogumen in stopiti iz klasičnih okvirjev. Vesela in hvaležna sem, da uspešno, skupaj s super gosti orjemo ledino tudi v tej smeri.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo European Gastro award Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE