SL
EN DE IT

Klepet: Maja in Anže Štremfelj (Plezalni klub First Ascent)

Zakonca Maja in Anže Štremfelj sta bila in sta del plezalne velesile. Maja se je od tekmovalnega plezanja (op. še z dekliškim priimkom Vidmar) poslovila z dolgim seznamom nagrad, med njimi tudi z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Anže, nekoč tudi sam tekmovalec, je sedaj selektor slovenske mladinske reprezentance in postavljavec smeri.


Kako bi ocenila pogoje za trening včasih in danes?

Slovenski tekmovalci smo bili že od nekdaj znani po tem, da smo večino treningov opravili na zelo majhnih stenah. Pokazalo se je, da je možno z močno voljo in predanim delom doseči vrhunske rezultate v svetovnem merilu.

 

Športno plezanje, tako tekmovalno kot tudi rekreativno, pa je v zadnjih letih doživelo velik vzpon. Postalo je jasno, da potrebujemo boljše pogoje za trening, če želimo tudi v prihodnje predstavljati svetovno velesilo. Prav to je bil eden izmed glavnih razlogov, da sva se odločila postaviti plezalno steno, ki bo primerna za trening vrhunskih tekmovalcev.

 

S čim se ukvarjata danes in zakaj?

Anže: Največ časa posvetim treniranju vrhunskih tekmovalcev: Mie Krampl, Lučke Rakovec, Anžeta Peharca in nekaterih mlajših perspektivnih plezalcev, ker mi to predstavlja velik izziv. Poleg tega sem še vedno selektor mladinske reprezentance. Z Majo si želiva dokončati projekt plezalnega centra First Ascent v Kranju, ki se je predlani začel z otvoritvijo prvega dela plezalne stene.

 

Zgodovina uspehov slovenskih športnih plezalk je stara skoraj toliko kot samo tekmovalno športno plezanje. Maja tudi vi ste pisali zgodovino. Se še kdaj navežete z dekleti iz vaše tekmovale kariere?

Maja: Stike z nekaterimi imam še vedno, plezam pa z njimi le še redkokdaj.

 

Tudi današnja ženska plezalna velesila se kali v Kranju. Kaj je čarovnija uspeha slovenskih plezalcev?

Predvsem močna motivacija in želja po uspehu, tako športnikov kot tudi nas trenerjev. Pa seveda trdo delo, ki se slej ko prej obrestuje.

 

Kaj pa začetniki, lahko tudi oni trenirajo pri vas?


Seveda. Kljub temu, da projekt plezalnega centra First Ascent, ki bo nudil pogoje za plezanje vsem nivojem obiskovalcev, še ni dokončan, se skupaj z ostalimi inštruktorji trudimo ponujati kvalitetne vadbe tudi začetnikom.

 

Anže, tvoja starša sta svetovno znana alpinista, kot prvi zakonski par sta stala na vrhu najvišje gore sveta in sta prejemnika prestižnega priznanja Zlatega cepina za življenjsko delo, tudi častna občana MOK. Ti pa si se usmeril bolj v športno plezanje…

 Anže: Res je. Tudi sam grem z veseljem plezat v gore, kljub temu pa me je športno plezanje nekako bolj pritegnilo. Najprej sem treniral in tekmoval sam, sčasoma pa sem se vedno bolj videl v vlogi trenerja, kar je trenutno tudi moje poklicno delo. Starša pa sta me naučila, da ni pomemben le cilj, pač pa tudi način, kako prideš do njega. Pomembno je spoštovanje do dela in do drugih, pa velika mera vztrajnosti.

 

Letos bo plezanje prvič tudi na OI, bosta tam?

Anže: Na OI gre najverjetneje selektor članske reprezentance, ne glede na to kdo od slovenskih plezalcev se je oziroma se bo uvrstil na to prestižno tekmovanje. Bomo pa med drugim lahko navijali za Mio Krampl, ki jo treniram in ki se na OI igre večino časa pripravlja na naši novi steni.

 

 Maja in Anže Štremfelj

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo