SL
EN DE IT

Kmetija Pr' Končovc prejela trajnostni znak Slovenia Green Cuisine

12. 05. 2022

Kmetija Pr' Končovc, ki je bila že pred stotimi leti znana po celem Kranju, je letos prejela še en trajnosti znak, in sicer Slovenia Green Cuisine. Okolju prijazne prakse te ekološke kmetije, ki se nahaja v vasi Javornik pod Sv. Joštom, nakazujejo sodobne trende na kmetijskem kot tudi na gastronomskem področju.

 

Na kmetiji prispevajo k varovanju okolja med drugim tudi tako, da pri svoji kmetijski in gostinski dejavnosti porabijo čim manj vode in elektrike ter plastičnih odpadkov, ki jih primerno odlagajo. Poleg tega svoje goste spodbujajo k trajnostnemu razmišljanju ter ogovornemu ravnanju z naravo.

 

Vizijo kmetije Pr' Končovc, ki je prva kmetija odprtih vrat v kranjski občini, se seveda opazi tudi na njihovih krožnikih. Pri pripravi jedi uporabljajo sezonske sestavine, ki jih pridelajo sami, saj stremijo k čim večji samooskrbi in k sožitju z živalmi in naravo.

 

Jedi, ki jih ponujajo, so tradicionalne, ki pa jim, kot sami pravijo, kaj dodajo ali odvzamejo in jim tako dajo sodoben pečat. Na kmetiji pogostijo goste z različnimi okusi in nazori, saj so poleg mesnih na voljo tudi vegetarijanke in veganske jedi.

 

Trajnostni znak Slovenia Green Cuisine pomeni za kmetijo Pr' Končovc nadgradnjo mednarodnemu znaku za okoljsko odličnost Zeleni ključ, ki so ga prejeli lansko leto.

 

Več si o ekološki kmetiji Pr' Končovc lahko preberete tukaj.

 

Foto: Vida Dimovska 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo