Baletni dragulji

28 junija, 2024, 21:00

Večer, posvečen najlepšim utrinkom svetovno znanih baletov, je prava paša za oči za ljubitelje klasičnega baleta. Popelje nas od najbolj znanega Labodjega jezera, Trnjulčice, Hrestača, odrsko gracioznost pa začini s ščepcem flamenka in modernega baleta.

Glavni zvezdi večera bosta solista SNG Opera in balet Ljubljana Nina Noč in Kenta Yamamoto, ki ju bosta spremljali baletna skupina Stevens ter flamenko skupina CoraViento.

Nina Noč je plesala glavne vloge v baletnih predstavah: Trnuljčica (Aurora), Coppélia (Svanhilda), Hrestač (Klara), Labodje jezero (Odette/ Odile), Pastoralna simfonija, Giselle (Giselle), Veliki Gatsby (Marlene Wood) in Gusar (Medora). Leta 2012 je še kot dijakinja prejela diplomo dr. Romana Klasinca za predanost baletu, trud in dosežene uspehe na tekmovanjih v Sloveniji in zunaj slovenskih meja. Leta 2014 je na tekmovanju Mia Čorak Slavenska prejela srebrno medaljo. Leta 2021 je postala priznana baletna solistka. Leta 2015 je prejela priznanje Društva baletnih umetnikov Slovenije za profesionalni vstop v svet baletne umetnosti in v spodbudo za nadaljnjo umetniško pot. Leta 2018 je prejela tudi nagrado Lidije Wisiak.

Kenta Yamamoto se je rodil na Japonskem, baletno znanje pa je izpopolnjeval po skoraj vseh celinah. Med njegovimi pomembnejšimi odrskimi dosežki so nastopi v baletih Labodje jezero in Španski ples v plesni šoli v Šanghaju (2006, 2007), variacije iz baletov Don Kihot in Giselle na Japonskem (2008), nastop v baletu Coppélia v letni produkciji londonske Kraljeve baletne šole (2009), variacije iz baletov Bajadera in Labodje jezero (3. dejanje) na Japonskem (2009), Pepelka (2010), La Valse (Valček) v londonskem Kraljevem baletu (2010). Kenta Yamamoto je od leta 2010 član baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Z opaznimi vlogami je nastopil v naslednjih baletnih produkcijah: Hrestač – Božična zgodba (princ, gardist, solo valček, Hrestačev duh), Giselle (Priča), Stravinski (Otroci z roba resničnosti, naslovna vloga v Apolonu), Coppélia na Montmartru (Franc), Trnuljčica (Princ, Modra ptica), Don Kihot (Bazil, Espada),Tristan in Izolda (Tristan), Labodje jezero (Princ Siegfried), Romeo in Julija (Romeo), Orfična himna (Orfej), Balet 100 (Lok in Žica), Giselle (Albrecht) in Gusar (Konrad).

Baletna skupina Stevens deluje pod okriljem baletne šole Stevens, ki sta jo ustanovila Nena Vrhovec in Andrew John Stevens. Nena Vrhovec je prejemnica nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo (2023). Skupina redno dosega najvišja mesta na evropskih in svetovnih tekomovanjih, trikrat na leto prireja samostojne celovečerne baletne predstave, hkrati redno sodelujejo na različnih državnih proslavah in prireditvah.

CoraViento je plesna skupina, ki deluje že od leta 2013. So avtorji več flamenko predstav kot so (Ni)sem, Trenutek, Entropija in drugih. Nastopajo doma in v tujini, nastopajo tudi s španskimi glasbeniki in plesalci.

Na odru Letnega gledališča Khislstein se nam bo za en večer odprl čarobni svet plesa na glasbo svetovno znanih skladateljev kot so Čajkovski, Vivaldi, Bizet, Albeniz, in bodite del zgodb, ki navdušujejo občinstvo že skoraj stoletje in pol.

Na dogodku upoštevamo načela Zelene sheme slovenskega turizma. Vse obiskovalce prireditve spodbujamo, da na dogodek pridejo na trajnostni način (peš, s kolesom, javnim prevozom ali si delijo prevoz).

Vsi obiskovalci z udeležbo na prireditvi soglašajo, da lahko organizator fotografije obiskovalcev (kot del publike) z javne prireditve objavi na medijskih portalih oz. uporabi v komercialne ali druge poslovne namene organizatorja.

Organizator: Zavod za turizem in kulturo Kranj

Baletni dragulji

Aktualni dogodki

2 junija, 2024
Osrednji dogodek Slovenskega rokodelskega festivala združuje rokodelce in rokodelke na nacionalnem nivoju.
10 avgusta, 2024
Zadnji voden ogled festivala KAOS 2024.