Čas za film: Poletje 91′

24 aprila, 2024 @ 18:00

Arhivski dokumentarec Žige Virca Poletje ’91 s pomočjo še nikoli videnih arhivskih in domačih videoposnetkov gledalca neobremenjeno ponese v čas pred in med slovenskim osamosvajanjem ter po njem. Film, ki je nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, predstavlja svojevrsten avdiovizualni časovni stroj, ki kaotično obdobje nastajanja naše države v času, v katerem so bile sanje še dovoljene, izriše skozi oči slehernika.

»Na posnetkih, označenih z datumi snemanja, vtisnjenih z videokamero, se v filmu Poletje ’91 od poznega leta 1990 do poletja 1992 odvijejo pevski nastopi, izbor za mis Koroške, rojstni dnevi, poroke in druga praznovanja, pa tudi družbeno pomembni dogodki – plebiscit, razglasitev samostojnosti, desetdnevna vojna z oznanili bombnih napadov, odhodov na služenje v Slovensko vojsko in prihodov tankov JLA. […] Zdi se, da so trenutki, ki jih prikazujejo ti posnetki, nekako še najbližje ‘slovenskim sanjam’, če so te kdaj sploh obstajale, in jih kot take prežema grenko-sladka nostalgija.« – Tina Poglajen, Radio Slovenija

Pred projekcijo bo kratek uvod.

Žiga Virc I Slovenija I 2021 I 72 min I v slovenščini

Brezplačne vstopnice

Za rezervacijo vstopnic se morate prijaviti.

Vstopnice lahko rezervirate tudi v knjižnici ali nas pokličete na: 04 201 35 77 (dogodki za otroke) ali 04 201 35 55 (dogodki za odrasle).

Število rezervacij vstopnic preko spleta je omejeno na 4. Če jih potrebujete več, se oglasite v knjižnici ali nas pokličite.

Organizator: Mestna knjižnica Kranj

Aktualni dogodki

25 maja, 2024
Tržnice z domačimi dobrotami.
18 maja, 2024
Tržnice z domačimi dobrotami.