Puccini: La Boheme

9 avgusta, 2024, 21:00

Opera “La Bohème” je eno najbolj znanih in priljubljenih del italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija. Ta čustvena in ganljiva opera je bila prvič izvedena leta 1896 v Torinu in se je od takrat šteje za eno izmed najpomembnejših del v opernem repertoarju. “La Bohème” nas popelje v Pariz v 19. stoletju, kjer spremljamo življenje mladih umetnikov, njihovo ljubezen, prijateljstvo in sanje ter se soočamo s čustvi, ki nas prevzemajo.

Zgodba se osredotoča na štiri mlade umetnike: pesnika Rodolfa, slikarja Marcela, filozofa Collineja in glasbenika Schaunarda. Živijo skupaj v skromnem stanovanju, kjer se spopadajo s finančnimi težavami, a se kljub temu trudijo uživati v življenju. V ospredju zgodbe je tudi Rodolfova ljubezen do Mimi, sirote, ki trpi za tuberkulozo. Njihova ljubezen je strastna in ganljiva, vendar ogrožena zaradi Miminih zdravstvenih težav.

Opera raziskuje teme ljubezni, prijateljstva, umetnosti, revščine in izgube ter nas sooča s čustvi, ki nas ganijo. Skladatelj Puccini je ustvaril glasbo, ki z vsemi svojimi čustvenimi niansami popelje občinstvo na čustveno potovanje. “La Bohème” je prepoznavna po svojih čudovitih arijah, vključno z “Che gelida manina” in “Si, mi chiamano Mimi,” ki ostajajo med najbolj priljubljenimi v opernem svetu.

Ta opera o človeških odnosih, sanjah in izgubah še danes prevzema občinstvo po vsem svetu. “La Bohème” ostaja eden izmed vrhuncev italijanske opere in nas spominja, kako močna je glasba pri izražanju človeških čustev in izkušenj.

Pehlivanian Operna akademija (POA) je temelj za uspešno usposabljanje mednarodnih dirigentov, ki prihajajo z različnih celin. Učenje dela s pevci je ključni del uravnotežene dirigentske kariere. Namen in cilj Maestra Pehlivaniana je omogočiti čim več dirigentom, da izboljšajo svojo tehniko in znanje o tem, kako najbolje sodelovati s pevci. Akademija vsako poletje pripravi eno celotno opero in slovenski javnosti omogoči, da si jo lahko ogleda v svojih mestih. Predstavitev priljubljenih oper širšemu občinstvu je eden od ciljev Maestra in s tem otrokom, mladostnikom, mlajšim in starejšim odpreti vrata, da uživajo v “operni izkušnji” na domačih tleh.

Na dogodku upoštevamo načela Zelene sheme slovenskega turizma. Vse obiskovalce prireditve spodbujamo, da na dogodek pridejo na trajnostni način (peš, s kolesom, javnim prevozom ali si delijo prevoz).

Vsi obiskovalci z udeležbo na prireditvi soglašajo, da lahko organizator fotografije obiskovalcev (kot del publike) z javne prireditve objavi na medijskih portalih oz. uporabi v komercialne ali druge poslovne namene organizatorja.

Organizator: Zavod za turizem in kulturo Kranj

Aktualni dogodki

13 junija, 2024
Poletje na Maistrovem trgu.
31 maja, 2024
Mladi bendi glasbene šole Glasbosned