SLO12RUN

2 junija, 2024 @ 7:00

SLO12RUN je prvi supermaraton, ki poteka v centru mesta, v Sloveniji in širše; gre za 12-urni tek, s pričetkom ob 7. uri in 6-urni tek s pričetkom ob 13. uri. 12-urna različica je prejela zlato značko Mednarodnega ultramaratonskega združenja (IAU), kar pomeni, da gre za najvišje priznanje ter za kakovostno, dobro organizirano in svetovno znano tekmo.

Prireditev je dvakrat potekala v Trbojah (leta 2015 in 2016), od leta 2019 pa poteka v centru Kranja, ker smo želeli tekmovanje narediti atraktivnejše, še bolj zanimivo za gledalce, predvsem pa za tekmovalce.

Tekme se je udeležilo veliko število znanih tujih in slovenskih ultramaratoncev, med njimi tudi legenda ultrateka Grk Yiannis Kouros, Poljakinja Patrycja Bereznowska (nosilka ženskega rekorda na Špartatlonu), Španec Ivan Penalba Lopez, Finka Noora Honkala; Nataša Robnik, državna rekorderka v teku na 12 ur (Kranj 2019), Mirko B. Miklič, drugi najboljši rezultat na Špartatlonu (Grčija) med Slovenci, Neža Mravlje, nosilka slovenskega rekorda na 100 km, Marco Bonfiglio, Italijan, ki je na prvi izvedbi slovenskega 12-urnega teka postavil italijanski državni rekord (Trboje 2015), Ivan Cudin, trikratni zmagovalec Špartatlona, Američanka Brenda Carawan, ki je leta 2017 kot druga prišla v cilj enega najtežjih ultramaratonov po Dolini smrti (Badwater, ZDA), Andrzej Piotrowski (Poljska), Mara Guler (Romunija), Marco Visintini (Italija), Pascal Rüeger (Švica), Michal Šuľa (Srbija), zmagovalec SLO12RUN 2022 Uroš Srnec (Slovenija) ter številni drugi.

Trasa je krožna, dolga 1.250 metrov, asfaltirana in poteka po ulicah, v središču Kranja; trasa je tudi certificirana s strani AIMS (Association of International Marathons and Distance Races). V štartno-ciljnem prostoru je tribuna za gledalce in navijače, ki bodo cel dan bučno spodbujali tekače.

V soboto (1. junija) bo organiziran tematski pogovor s priznanimi ultramaratonci in drugimi pomembnimi gosti, ki bo odprt za javnost. Gostje bodo Yiannis Kouros in drugi tuji ter slovenski ultramaratonci. Tekma v teku na 12 ur bo štela za 3. državno prvenstvo. Prijavi se tudi ti in bodi del nepozabnega tekaškega dogodka!

Organizator: AK Ultramaraton Slovenija

Aktualni dogodki

29 marca, 2024
Lutkovno gledališče Tri.
8 marca, 2024
Lutkovno gledališče Fru Fru.