SL
EN DE IT

Kolesarski turizem

Da bi Kranj postal še bolj trajnostno mobilen, je mesto razvilo sistem KRsKOLESOM, na tri urejene kolesarske poti, ki jih z izkušenim vodnikom organiziramo za skupine, pa vabimo tudi z destinacijo Visit Kranj.

 

KRsKOLESOM, ki je začel z obratovanjem 8. aprila, uporabnikom omogoča izposojo koles med za zdaj šestimi postajališči. Občina Kranj želi Kranjčane in obiskovalce Kranja motivirati za vožnjo s kolesom po mestu in njegovi najbližji okolici ter skrb za okolje.

 

Med turisti se kolesarjenje pojavlja kot ena od oblik potovanja iz druge destinacije v Kranj ter kot rekreacija na oddihu v mestu. Kolesarski turizem je v Sloveniji kot oblika zdravega turizma zelo priljubljen, predvsem zaradi razgibanega terena, gostoljubnih kmetij in urejenih poti.

 

Visit Kranj: 3 urejene kolesarske poti

Na tri urejene poti s pomladjo vabimo tudi z destinacijo Visit Kranj. Idilično gorenjsko podeželje, okušanje dobrot na turističnih kmetijah in gostilnah, sledi in zgodbe preteklosti ter nepozabni razgledi na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp so navdihi kolesarskih poti, ki jih z izkušenim vodnikom organiziramo za skupine. Kolesarski produkti: Tatinčeva pot, Rokovnjaška pot in v obliki srca speljan Krog pod Storžičem so na voljo na našem rezervacijskem sistemu Trekksoft ter po telefonu in v živo v Kranjski hiši.

 

Tatinčeva pot je ime dobila po tatu Tincu, na njej pa boste spoznali še marsikatero drugo podeželsko legendo. Pa tudi tisto prazgodovinsko, zgodbo o mamutu, ki so ga arheologi našli pri glinokopnih jezercih na Bobovku. Domače dobrote na tem izletu spoznavate pri kmetiji Odems in gostilni Pr’ Bizjak.

 

Rokovnjaška pot vas vodi od Kranja mimo Naklega, Strahinja, Spodnjih in Zgornjih Dupelj do Žiganje vasi, kjer boste vstopili v Udin boršt. V njem so prebivali rokovnjači, berači brez domovine, “kranjski cigani”, kot so jih poimenovali v Ilirskem listu v prvi polovici 19. stoletja. Izlet po gozdu ponuja pravo naravno izobraževalno pustolovščino, saj v njem najdemo tudi manjše kraške pojave, jame s kapniki, vrtače in ponore.

 

Krog pod Storžičem pa nas v obliki srca popelje pod vznožja Kriške gore, Tolstega vrha, Storžiča in Srednjega vrha. Vmes se okrepčate na Poličarjevi kmetiji, kjer imajo tudi Muzej mlinskih kamnov, dediščino kamnoseške družine Puhar iz Kranja. Izlet, ki traja pet ur in pol, je kombinacija rekreativnega kolesarstva ter spoznavanja podeželja in njegove kulinarike.

 

Za zahtevnejše poti si lahko kolesa izposodite v Kranjski hiši – Turističnem informacijskem centru na Glavnem trgu 2, za mestno vožnjo pa se zapeljite KRsKOLESOM!

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo