SL
EN DE IT

Kranj je kandidiral za evropsko prestolnico kulture 2025

EPK je pobuda Evropske unije, ki je bila ustvarjena z namenom poudarjanja bogastva in raznolikosti kultur v Evropi, povečanja občutka pripadnosti Evropejcev skupnemu kulturnemu prostoru in spodbujanja prispevka kulture k razvoju mest. EPK je naziv, ki ga v vsakem koledarskem letu nosita po dve izbrani mesti iz dveh držav. Leta 2025 bosta to Slovenija in Nemčija.

 

Za laskavi naziv se je potegovalo tudi naše mesto, ki pa kandidature kljub trdemu delu in predanosti članov projektne skupine, žal, ni dobila.

 

Pri pripravi obsežne kandidature so se zavzemali za dva cilja:

  • Prvi je uspešno pripravljena, oddana in zmagovalna prijava, ki bo omogočila, da se od 2020 do 2026 (in dlje) Kranj in regija postavita na kulturni zemljevid Evrope.
  • Drugi cilj pa je v mrežo povezati razpršene projekte različnih organizacij v eno zgodbo s skupno vizijo, ki bo že do leta 2020 služila razvoju regije.

 

Produkt celoletnega dela, razvijanja idej in konceptov je bila prijavna knjiga, ki zaobsega 60 strani vizije, kako bi se mesto in regija skozi umetnost in kulturo v naslednjih letih razvijala v sodobno in perspektivno okolje za vse nas, kot posameznike in kot skupnost. Prijavno knjigo si lahko prenesete tukaj.


Čeprav kandidature nismo dobili, verjamemo, da Kranj čaka svetla prihodnost.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo