SL
EN DE IT

Kranj kandidira za evropsko prestolnico kulture 2025

Čas je, da se Kranj postavi na zemljevid evropskih kulturnih prestolnic.

 

EPK je pobuda Evropske unije, ki je bila ustvarjena z namenom poudarjanja bogastva in raznolikosti kultur v Evropi, povečanja občutka pripadnosti Evropejcev skupnemu kulturnemu prostoru in spodbujanja prispevka kulture k razvoju mest. EPK je naziv, ki ga v vsakem koledarskem letu nosita po dve izbrani mesti iz dveh držav. Leta 2025 bosta to Slovenija in Nemčija.

 

Projektna skupina Kranj 2025 se pri pripravi obsežne kandidature Kranja za naziv evropske prestolnice kulture zavzema za dva cilja:

-        Prvi je uspešno pripravljena, oddana in zmagovalna prijava, ki bo omogočila, da se od 2020 do 2026 (in dlje) Kranj in regija postavita na kulturni zemljevid Evrope.

-        Drugi cilj pa je v mrežo povezati razpršene projekte različnih organizacij v eno zgodbo s skupno vizijo, ki bo že do leta 2020 služila razvoju regije.

 

Kandidatura za EPK je priložnost za razmislek o prihodnji ustvarjalni in prostorski viziji mesta: za načrtovanje in izvedbo kulturne obnove mest ter izboljšanja podobe mest v očeh svojih prebivalcev in obiskovalcev. EPK spodbuja mesta, da osmislijo in strateško omogočajo mednarodno umeščenost in novo življenje v mestni kulturi. Na ta način se povečajo pretok obiskovalcev in kulturna svežina v mestu. EPK je rdeča nit, ki poleg kulture smiselno in dopolnjujoče povezuje tudi ostale ključne urbane in regionalne podsisteme in njihove projekte.

Naziv Evropska prestolnica kulture je priložnost za Kranj ter celotno Gorenjsko in njene prebivalce. Regionalni razvoj želi enačiti z močnim programom kulture, ki generira napredek v družbi.

Projektna skupina, ki pripravlja prijavo, v ta namen išče posameznike ali skupine, ki želijo v projekt prispevati svoj čas in znanje. Povabilo k sodelovanju in vprašalnik sta objavljena na povezavi: http://skrci.me/epk2025, več informacij o projektu pa na: http://kranj2025.eu

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo