SL
EN DE IT

Kranj nominiran za Evropsko destinacijo odličnosti 2023

16. 09. 2022

Evropska komisija je ta teden objavila štiri destinacije, ki so izmed 20 prijavljenih prišle v ožji izbor za nagrado Evropska destinacija odličnosti (EDEN) za leto 2023. Kranj za naziv tekmuje z destinacijami Grevena (Grčija), Larnaka (Ciper) in Trikala (Grčija).

 

Pobuda EDEN nagrajuje najboljše dosežke na področju trajnostnega turizma in praks zelenega prehoda na manjših destinacijah po vsej Evropi. Za sodelovanje na natečaju so bile destinacije pozvane, da predstavijo svoje najboljše prakse z omenjenih področij.

 

Kranj za naziv tekmuje z destinacijami Grevena (Grčija), Larnaka (Ciper) in Trikala (Grčija).

 

S skupnim delom sta Mestna občina Kranj in Zavod za turizem in kulturo Kranj v prijavi izpostavila:

  • aktivnosti, ki jih izvaja občina na podlagi strateškega dokumenta Trajnostna urbana strategija Kranj 2030, ki opredeljuje destinacijo kot trajnostno naravnano urbano središče Gorenjske;
  • zlati znak, naziv za zeleno in trajnostno naravnanost, ki ga je destinacija prejela lansko leto v okviru vključenosti v Zeleno shemo slovenskega turizma;
  • Kranjska dolga miza kot primer zelenega kulinaričnega dogodka.

 

S svojimi trajnostnimi praksami je Kranj prepričal komisijo neodvisnih strokovnjakov s področja trajnosti.

 

V naslednjem koraku bodo štiri destinacije v ožjem izboru pozvane, da svojo kandidaturo predstavijo evropski žiriji. Nominacijo destinacije Kranj bosta 9. novembra v Bruslju zagovarjala predstavnik Mestne občine Kranj in Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Zmagovalna destinacija bo predstavljena kot pionir trajnostnega turizma, zavezana ciljem evropskega zelenega dogovora, in bo vse leto 2023 prejemala strokovno podporo pri komuniciranju in vzpostavljanju blagovne znamke na ravni EU.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo