SL
EN DE IT

Kranj prejemnik zlatega znaka Slovenia Green Destination

Kranj, 15. marec 2021 - Ponosni in veseli smo, da je Kranj je dobil zlati znak Zelene sheme, drugi najvišji na lestvici Slovenske turistične organizacije (STO). Lani je Mestna občina Kranj vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma, s tem pa se je vključila tudi v proces pridobivanja znaka Green Destination. Ta potrjuje, da je posamezna destinacija prepoznavna po svojem trajnostnem delovanju in bo tudi v prihodnje razvijala tovrstno turistično ponudbo.

 

Mestna občina Kranj (MOK) se je lani odzvala nacionalnemu pozivu Slovenske turistične organizacije (STO) in vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma, katere namen je v turistično panogo s praktičnim in učinkovitim orodjem uvajati trajnostne poslovne modele ter krepiti razvoj zelene ponudbe v destinaciji.


Proces pridobivanja znaka, ki je trajal eno leto, je vodila Zelena ekipa, ki šteje 16 članov iz različnih inštitucij in jo vodi zelena koordinatorka, Kristina Sever iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj (ZTKK). Znaki, ki jih lahko pridobi posamezna destinacija, so bronasti, srebrni, zlati, letos tudi prvič platinasti. Kranj si je prislužil zlatega, kar pomeni priznanje za trajnostno in zeleno delovanje na različnih področjih v MOK, ne le v turizmu. Obenem je to tudi zaveza, da bomo v Kranju s tako usmeritvijo nadaljevali tudi v prihodnje.


Vizija destinacije je, da Kranj je in ostane čisto, zdravo in varno mesto. K sodelovanju oziroma prizadevanji v to smer so zato vabljeni tudi občanke in občani. Že zdaj pa lahko svoje mnenje in predloge podajo tudi prek anonimne spletne ankete in pomagajo soustvarjati Strategijo turizma v MOK, ki bo skladno z zavezo zeleno usmerjena.


Zaradi zlatega znaka bo destinacija Kranj še bolj prepoznavna po svojem trajnostnem delovanju in bo vključena v številne promocijske aktivnosti STO, pridobila pa bo tudi dostop do podatkov za nadaljnje delo in razvoj.


Naslednji korak je nabor aktivnosti in ukrepov za trajnostni razvoj, ki podpirajo zeleno shemo v turizmu. Zelena ekipa jih že pripravlja na podlagi priporočil ocenjevalcev, tako da bo Kranj dobro in zeleno pripravljen, ko bo turizem po epidemiji znova okreval.


"Izredno smo ponosni, da smo že na samem začetku pristali tako visoko. Zlato za Kranj! To pomeni priznanje, da v kranjski občini trajnostno in zeleno delujemo na različnih področjih, ne le v turizmu. Obenem je to tudi zaveza, da bomo v Kranju s tako usmeritvijo nadaljevali tudi v prihodnje. Vizija Kranja kot destinacije je, da ostane čisto, zdravo in varno mesto. To lahko dosežemo le skupaj z občankami in občani. Verjamem, da bomo znali gledati v isto, torej v pravo smer. Ker skupaj zmoremo več. In v takem duhu lahko v prihodnje merimo tudi na platino." Župan Kranja, Matjaž Rakovec

 

»V enoletnem delu smo uvideli, da je destinacija Kranj na različnih področjih že zelo močno trajnostno usmerjena. Tako so nas tudi ocenili slovenski in mednarodni ocenjevalci, ki so podali mnenje, da v Kranju resno in zavzeto pristopamo tako k upravljanju destinacije kot varovanju in ohranjanju naravnih in kulturnih virov. To je osnova, na kateri moramo graditi naprej, ne samo zato, da bomo skrbeli za varovanje okolja in naše dediščine, pač pa tudi zato, ker tako narekujejo razvojni trendi v turizmu. Destinacija naj bo prijetna, zdrava in varna najprej za lokalno prebivalstvo. Prav to pa so tudi vsebine, ki jih iščejo sodobni turistiKristina Sever, Zelena koordinatorka, Zavod za turizem in kulturo Kranj

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo