SL
EN DE IT

#KranjForCulture: Edvard Ravnikar

V Kranju so svoj pečat pustili najvidnejši predstavniki slovenske moderne arhitekture 20. stoletja Jože Plečnik, Ivan Vurnik in Edvard Ravnikar.

 

Slednji se je rodil leta 1907 v Novem mestu. Bil je učenec in naslednik Jožeta Plečnika, osrednji arhitekt 20. stoletja ter arhitekturni vizionar, ki se je podpisal pod najbolj prestižne projekte pri nas. Bil je zadnji slovenski univerzalni arhitekt in urbanist, mojster umeščanja novega v staro, spodbujal je tudi k razvoju slovenskega industrijskega oblikovanja in grafike.

 

Med njegova najvidnejša dela spadajo tudi kranjske stavbe: narodna banka (1959), zgradba občinske skupščine (1960), hotel Creina (1970) in trgovska hiša Globus (1973). Kakšna je bila Koroška cesta pred njegovo gradnjo in med njo, kako je zgledal Globus v časih največjega sijaja, kdaj so ga pričeli prenavljati in spreminjati v knjižnico … so teme razstave Globus – od veleblagovnice do knjižnice (19. september ob 18. uri) v Mestni knjižnici Kranj.

 

Plečnikova, Vurnikova in Ravnikarjeva dela lahko spoznate tudi na Arhitekturnem sprehodu

 

Kaj je za vas kulturna dediščina Kranja in Gorenjske?

Informacijska točka Europe Direct Gorenjska v okviru Evropskega leta kulturne dediščine odpira akcijo zbira nja fotografij kulturne dediščine Gorenjske. Akciji se na Instagramu pridružuje tudi VisitKranj. Fotografije, ki zaznamujejo šege, navade, delo, praznovanja, kulinariko, oblačila, stavbe, skratka vse, kar sami vrednotite kot kulturno dediščino Gorenjske, označite z značko #KranjForCulture. Najboljših 5 bomo poslali Europe Direct Gorenjska, ki jih bodo objavili na svojem Facebook profilu. Najboljših 10 pa bo razstavljenih v izložbi Kranjske hiše.

 

Akcija poteka do 26. oktobra.

 

Literatura:

Edvard Ravnikar: Umetnost in arhitektura – zbornik esejev (2007)

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo